CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Impact > Relatare > Vocatii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 15 din 15 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Poate fi ateismul considerat o religie?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
octavian_lupu@yahoo.com

 

Singura religie autentica este in Isus HristosÎn cursul anului 2005, o Curte Federală de Apel din Statele Unite a declarat ca fiind o încălcare a Primului Amendament al Constituţiei Statelor Unite, care prevede libertatea de religie, refuzul conducerii închisorii din Wisconsin de a permite alcătuirea unui grup de studiu al ateismului (vezi nota cu traducerea Primului Amendament). 

Curtea Federală a considerat că ateismul trebuie tratat ca o religie, chiar dacă el respinge credinţa într-o fiinţă supremă. De aceea, orice grup care doreşte să studieze ateismul trebuie să fie tratat cu aceeaşi măsură ca un grup aparţinând unei religii. 

Această scurtă relatare a ce s-a întâmplat în Wisconsin, m-a determinat să mă gândesc mai profund asupra impactului ateismului în societatea contemporană. Îmi aduc aminte că la ultima lecţie de ateism ştiinţific la care am luat parte, lectorul ne-a spus că materialismul dialectic, respectiv ateismul, ar trebui privit ca o religie, prin manifestarea unei devoţiuni şi a unui angajament similar. 

Chiar în acele momente, surprins de această idee, am atras atenţia unui coleg ce stătea lângă mine şi i-am şoptit: „Este extraordinar! Oamenii aceştia vor să facă din ateism o religie!”. De fapt, în acele clipe am înţeles că tot demersul ateu nu era altceva decât efortul de a înlocui o religie centrată pe Dumnezeu, cu o altă religie, centrată pe om şi realizările acestuia, de fapt o reinventare modernă a idolatriei. 

Cu un an înainte de această lecţie de ateism ştiinţific, într-un anumit cadru, am avut ocazia să vorbesc despre relaţia dintre credinţa în Dumnezeu şi ateism. De fapt, eram chestionat cu privire la credinţa mea în Dumnezeu şi am fost întrebat direct cum pot să dau atenţie religiei, când atât de multe argumente ştiinţifice mi-au fost aduse cu privire la negarea existenţei unei fiinţe supreme. 

Am răspuns în acea ocazie că ştiinţa nu poate judeca religia, aşa cum ştiinţa nu poate judeca nici domeniul artistic, fiind compartimente distincte ale gândirii şi cunoaşterii. Aşadar, a face din ştiinţă un substitut pentru religie, sau a o folosi pentru a justifica o „religie” atee, reprezintă o încercare lipsită de logică şi de finalitate. 

Acelor oameni li se părea straniu ca după aproape douăzeci de ani de educaţie ateist ştiinţifică să mai pot crede că există un Dumnezeu. Un astfel de studiu l-aş recomanda tuturor celor care doresc să facă din ateism o religie! 

Dar revenind la întrebarea pusă în titlul articolului: „Poate fi ateismul considerat o religie?”. Răspunsul meu este că nu, deşi reprezintă o încercare de a se substitui oricărei forme de religie. Ateismul nu este o religie, nici o credinţă, ci ea este o distorsionare a noţiunii de religie şi deopotrivă a celei de crez. 

Nu există un „crez” ateu, ci doar un refuz de a-L recunoaşte pe Dumnezeu, de a admite dreptul Său asupra vieţilor noastre şi implicit asupra a ceea ce deţinem sau administrăm cu titlul temporar. Toate aceste lucruri sunt absolut logice dacă privim „Cartea Naturii”, dar mai ales dacă studiem Biblia. Ateismul este o supremă revoltă împotriva lui Dumnezeu, o sfidare a cerului şi o înjosire a noţiunii de om, care a fost creat după chipul Celui veşnic, prin reducerea acestuia la statutul de animal evoluat. 

Ateismul este vinovat de toate problemele umanităţii şi în mod deosebit pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimele două sute de ani. Criza prin care trecem în momentul de faţă, şi care este doar un început al unei crize mondiale fără precedent, este datorată unei gândiri atee, îmbătată de sine, dedată unui consum lipsit de măsură şi de raţiune, bazată pe sloganul clasic „să ne trăim clipa” sau mai plastic „să mâncăm şi să bem cât putem că nu ştim ce ne va aduce ziua de mâine”. 

Ateismul nu este un triumf al raţiunii, ci o desfiinţare a oricărei cugetări care tinde să ridice pe om la înălţimile spirituale ale chemării sale, ca reprezentant al lui Dumnezeu pe pământ. Lipsa de compasiune, nepăsarea faţă de ceilalţi, individualismul exacerbat, toate acestea şi multe altele, îşi au rădăcinile în ateism. 

Ateismul nu poate fi niciodată ştiinţific, ci el este împotriva oricărei ştiinţe pe drept numită astfel, fiindcă el deformează datele furnizate prin cercetarea şi descoperirea tainelor universului. Ceea ce ar trebui să ne conducă la glorificarea Creatorului ajunge să fie folosit pentru a înălţa un piedestal înalt unui eu lipsit de raţiune şi  de simţăminte. 

Revenind la istoria relatată la început, sunt de acord că trebuie să se acorde libertate de conştiinţă, chiar şi atunci când eşti nevoit să accepţi un grup de studiu ateu. Din acest punct de vedere, Curtea Federală a avut dreptate să nu fie de acord cu decizia conducerii închisorii de a interzice cererea unui grup de deţinuţi pentru a desfăşura studii ateiste. 

Dar pe de altă parte, Curtea Federală nu are dreptate să considere ateismul ca fiind o religie, iar în acest punct ea şi-a depăşit atribuţiile, confundând libertatea de exprimare şi de trăire a convingerilor proprii, conform cu Primul Amendament al Constituţiei, cu atribuirea calificativului de religie unui lucru profund anti-religios. Dacă ateismul ar fi lăsat să conducă, atunci am vedea cu uşurinţă cum religia ar fi interzisă şi înlocuită cu o monstruoasă anti-religie, un substitut bazat pe închinarea la om, adică am vedea ce înseamnă cu adevărat o societate guvernată de Antihrist, fiindcă „anti” înseamnă deopotrivă „împotriva”, dar şi „în locul” lui Hristos. 

Notă: Primul Amendament este redat astfel „Congresul nu va emite nici un fel de act normativ cu scopul de a stabili o religie, de a interzice libera exercitare a acesteia, şi nici nu va aduce atingere libertăţii de exprimare, inclusiv prin mijloace scrise, sau dreptului oamenilor ca în mod paşnic să se poată aduna şi să înainteze petiţii Guvernului pentru semnalarea unor astfel de situaţii.” 


Jurnal de Studiu şi Rugăciune
http://conexiuni.intercer.org 

Referinţe pentru articol:
1. Ştirea cu privire la Decizia Curţii Federale: http://www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=45874
2. Textul Primului Amendament: http://www.usconstitution.net/xconst_Am1.html 


  

Referinţă Bibliografică:
Poate fi ateismul considerat o religie? / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 15, Anul I, 15 ianuarie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!