CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 219 din 07 august 2011        Toate Articolele Autorului

Plimbări prin Băile Herculane...autor Mihai LEONTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

PLIMBĂRI PRIN BĂILE HERCULANE

Chiar mergând în bastoane nu am vrut să ratez ocazia de revedea oraşul Băile Herculane, chiar şi limitat. Astfel că în fiecare zi când forţele fizice îmi permiteau plecam într-o zonă apropiată hotelului Hercules unde eram cazat. Astfel am putut revedea vechile clădiri ale staţiunii milenare rămase într-o delăsare totală a celor care ar trebui să le pună valoarea în lumină, pentru ca cei care vizitează oraşul staţiune să aibă ce vedea. Vederile cu staţiunea sunt foarte frumoase, dar când priveşti clădirea reală îţi vine să plângi nu alta! M-a surprins sa văd aceeaşi pereţi decojiţi de var la clădirea ce adăposteşte aşa zisul cazinou şi casa de cultură a oraşului care prin 20 septembrie 2009 mai avea agăţată de frontispiciul său un mare banner ce anunţa că au fost zilele oraşului în 9-10 septembrie. Dar cel mai mare dezastru arhitectonic din oraşul Băile Herculane este fostul Hotel Decebal. Clădirea se află în chiar centrul staţiunii şi toţi turiştii văd ruinele acestei clădiri. O atitudine ostilă şi neospitalieră am observat la unii vânzători. În piaţa Hercules acolo unde se întorc autobuzele transportului local, m-am oprit să cumpăr ceva. Am aşteptat câteva minute bune când şi a făcut apariţia o tânără care m-a întrebat pe un ton neprietenos; CE VREI? Sunt o persoană în vârstă şi m-a surprins acest ton! Dar trebuia să cumpăr de acolo căci mă deplasez greu. La un alt minimarket cam aceeaşi atitudine. Oare de ce se întâmplă asta tocmai în această perioadă de criză? Chioşcul de vânzarea ziarelor avea program doar până la ora 10 dimineaţa. O atitudine pozitivă am întâlnit la oficiul poştal oficianta de serviciu m-a întâmpinat la intrare cu un salut binevoitor arătându-mi standul cu vederi din staţiune care urmau să le trimit cunoştinţelor noastre. M-a surprins o ilustrata pe care scria mare; SALUTĂRI DE LA BĂILE HERCULANE! Cine o fi acest Băile Herculane nu am înţeles? Ceva ce m-a surprins din cotidianul oraşului a fost imaginea unui cerşetor pe care l-am întâlnit în mai multe locuri din oraş. Era în centrul oraşului la staţia de autobuz, numărându-şi agoniseala pe la ora 11 dimineaţa, cam după estimările mele cam peste 10 milioane vechi! Cum nu credeţi? Vă puteţi convinge la faţa locului. La ora când mergeam la masă în faţa vilei Belvedere era servit de un călugăr cu aceeaşi mâncare cu care eram serviţi noi la vilă!
Oraşul staţiune Băile Herculane este străbătut de apele râului Cerna. Râu domol pe timp secetos dar învolburat atunci când timpul este ploios.
Podurile peste râul Cerna sunt lăsate şi ele să se autodistrugă, căci asfaltul ce ar trebui să le acopere e plin de gropi, grilajele din fontă turnată se pare sunt cu vopseaua coşcovită, iar capetele de pod care aveau vreodată nişte statuete acum au numai soclurile goale unde le mai au şi aceste suporturi. Podurile sunt vopsite în aceeaşi culoare cu toate că unul din aval este denumit Podul Roşu.
 

Referinţă Bibliografică:
Plimbări prin Băile Herculane...autor Mihai LEONTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 219, Anul I, 07 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!