CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Camelia Cosma         Publicat în: Ediţia nr. 3 din 03 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Pledoarie pentru viata
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Am ales această temă deoarece pentru orice fiinţă de pe această planetă cea mai mare comoară este VIAŢA. Însă uneori această “comoară” este distrusă voit sau nu. Mă voi referi mai întâi la viaţa organsimelor vegetale din care plantele numite ”oceanul verde” al Pământului sunt o lume care s-a născut înaintea omului, dar care a suferit unele transformări, mai ales, după apariţia acestuia. Astăzi, sunt puţine locuri pe Pământ care au rămas neatinse de om (de exemplu, o parte din pădurile ecuatoriale). Omul a distrus viaţa multor specii prin tăierea sălbatică a pădurilor, dar şi prin poluarea tot mai accentuată din prezent. Nu trebuie să ne mai mirăm de ce se întâmplă acum în lume şi implicit şi la noi în ţară.

Natura doreşte ca omul să-şi dea seama că şi pădurile sunt foarte importante. De apreciat campaniile care se fac cu privire la reîmpăduriri însă le-au trebuit 20 de ani ca să-şi dea seama ? Acelaşi lucru se întâmplă şi cu animalele: braconajul a dus la dispariţia multor specii de pe glob. Unele specii sunt pe cale de dispariţie, motiv pentru care sunt protejate. Delta Dunării numită şi “Paradisul păsărilor” nu mai este ce a fost cândva deşi astăzi este rezervaţie a biosferei. De ce? Din neglijenţă, indiferenţă, nepăsare faţă de frumuseţile naturii sau pur şi simplu dorinţa de a distruge. Omul, cea mai evoluată formă de viaţă din fericire nu este pe cale de dispariţie ! Însă oare de ce am fost creaţi? Ca să distrugem sau să protejăm? Viaţa unui om-un miracol deoarece din două celule atât de mici:ovulul şi spermatozoidul să se formeze un OM. Ea a fost dată de Dumnezeu şi nu avem nici un drept să o oprim să existe.

Deşi sunt la perioada adultă totuşi nu pot să uit acele ieni frumoase, geroase şi cu multă zăpadă care erau în perioada copilăriei mele. Copilaria, ce frumos sună-perioada cea mai frumoasă a fiecărui copli-deci şi a mea, cu bucurii şi fără griji. Îmi amintesc cu mare drag de ea şi parcă îmi este dor de ea. Nu vreau să fiu nostalgică dar parcă azi această perioadă pare să dispară sau pentru că suntem în era calculatorului este cu totul altfel. Vemurile se schimbă şi ne schimbăm şi noi, se schimbă şi generaţiile. Este o lege a firii, ca să existe şi o succesiune a anotimpurilor. Iarna-sezonul hiemal, se caracterizează prin temperaturi scăzute iar aproape toată vegetaţia ierboasă îşi pierde organele aeriene rămânându-le fie rădăcinile, tulpinile subeteane, fructele sau seminţele care pot rezista sub stratul de zăpadă. Împotriva frigului oamenii îngroapă viţa de vie şi cultivă diferite legume în sere şi solarii.Pomii şi majoritatea arbuştilor rămân golaşi,cu excepţia majorităţii coniferelor la care frunzele sunt verzi şi nu cad în timpul iernii. 

În acest numar al revistei încerc alături de cei care doresc să-şi răpească puţin din timpul său preţios,, să sensibilizăm oamenii că este bine să avem mare grijă de ceea ce ne încojoară. Sintagma „bine faci-bine găseşti”, ar trebui să o găsim tot mai des. De multe ori cuprinşi de febra grijlor zilnice uităm să ne gândim şi la vietătile din jurul nostru, la florile care ne fac să ne descreţim frunţile când le vedem,la trilurile păsărelelor când la auzim, la calmul pădurii, la susurul izvorului, toate parcă ne îmbie să le ajutăm şi să le protejăm.Oare de ce? Societatea aceasta şi-a pierdut orice principiu, nu mai doresşe nimic ? Eu cred ca nu, lucru dovedit de tinerii, copii, adulţii care totuşi se implică şi pun mult suflet în munca lor de protejare a naturii. Ce mult îmi place când îl aud horind pe Tudor Gheorghe despre natură:

Au înnebunit salcâmii /De atâta primavăra,/Umblă despuiaţi prin ceruri/Cu tot sufletu-n afară/Şi l-au scos de dimineaţă/Alb şi încărcat de rouă/Cu miresme tari de ceruri/Smulse dintr-o taină nouă/Au înnebunit salcâmii/Şi cu boala lor odată/S-a-ntâmplat ceva îmi pare/Şi cu lumea asta toată/Păsările aiurite îşi scot sufletul din ele/Pribegind de doruri multe/Călatoare printre stele/S-a-mbătat pădurea verde/Nu mai e aşa de calma/,Ţine luna lunguiaţă/Ca pe-o inima în palmă/Nu-mi vezi sufletul cum iese/În haotice cuvinte/,Au înnebunit salcâmii/Şi tu vrei să fiu cumïnte?”

Să ne deschidem inima şi să ascultăm rugamintea naturii-nu mă loviţi !. Cum afirma Francis Bacon :„Nu putem porunci naturii, trebuie să o respectăm ", deşi „Natura nu poate fi mândră cu noi. O secătuim, îi stricăm liniştea şi-i afumăm permanent tavanul.” (Vasile Ghica), totuşi încă mai existăm datorită EI.

Prof.Camelia Cosma
www.phoenixmission.org 

Referinţă Bibliografică:
Pledoarie pentru viata / Camelia Cosma : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3, Anul I, 03 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Camelia Cosma : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Camelia Cosma
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!