CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 216 din 04 august 2011        Toate Articolele Autorului

Plecarea din Moldova Veche...autor Mihai LEONTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
EXCURSIE LA BĂILE HERCULANE SEPTEMBRIE 2009

PLECAREA DIN MOLDOVA VECHE

Din mai 1999 nu mai fusesem la Băile Herculane. În toamna acestui an am reuşit să plecăm spre renumita staţiune de pe Valea Cernei. Dimineaţa zilei de 15 septembrie 2009 a început cu mare agitaţie pregătirea de drum, controlul valizelor să vedem dacă am pus totul de parcă plecam într-o mare expediţie. Unde trebuia să ajungem ştiam, dar nu ştiam ce aveam să găsim acolo! Aproape de ora 7 dimineaţa am plecat cu autoturismul fiului nostru un model Opel Astra. Ziua începuse cu un soare palid care însă avea să-şi revină în forţă în zilele următoare. Ieşim din cartierul nostru Oraşul Nou şi din Moldova Veche.
Primele privelişti sunt ale iazului de decantare acum secat şi devenit un pustiu arid. Norocul locuitorilor din zonă este că acest iaz este înconjurat de plantaţiile de lozioară şi salcâmi care nu lasă să se extindă nisipul. Podul peste care trecem râul Boşneagului unul din afluenţii locali ai Dunării este ascuns acum de o zonă acoperită de arbuşti şi nu se observă la trecerea autoturismelor. Ne apropiem de vechea uzină de preparare a minereurilor, acum sursă de fier vechi. În faţa acestei uzine exista şi o secţie de extragerea molibdenului din minereul prelucrat, care a fost închisă imediat după revoluţie de guvernul păstorit atunci de Petre Roman. Între vechea uzină de preparare şi mina Vărad acum părăsită, exista o mare plantaţie de viţă de vie, acum un fel de păşune plină de bălării şi ciulini specifici zonei clisurii. Pe locuri unde cândva erau pustii acum apare o pensiune cu restaurant, clădire frumoasă care continuă să se dezvolte. Ne apropiem de comuna Coronini şi observăm în dreapta noastră semnul cum că până la satul Sfânta Elena, locuit de cehi, ar fi 5 kilometri. Trecem pârâul Văradului care mai tot timpul anului este secat şi intrăm în satul Coronini, reşedinţa comunei cu acelaşi nume. Încă de la trecerea podului de la Vărad ne însoţesc noile construcţii ale satului, începute aproape în totalitate după revoluţie ridicate cu mai multe nivele în timpul celebrului embargo, când traficul de benzină a ridicat nivelul stării materiale a locuitorilor la un nivel neaşteptat. Dar una peste alta, construcţiile terminate sunt destul de arătoase, şi există unele construite cu gust dând la iveală pensiuni căutate de turişti pentru faptul ca sunt amplasate pe malul Dunării, având un potenţial de invidiat în ceea ce priveşte agrementul şi petrecerea timpului liber, cu posibilităţi de a pescui direct din Dunăre. Traversăm satul încă sub influenţa nopţii neîntâlnind decât rar câte un autoturism care alimentează cu pâine magazinele din zonă sau microbuzul care transportă elevii le liceul din Moldova Nouă. Chiar în mijlocul satului observăm clădirea destul de impunătoare a Căminului Cultural, iar apoi trecem peste podul Ogaşului Mare cum îi spun localnicii, micului pârâu al Cralievăţului, important izvor care alimentează satul cu apă potabilă. În faţa pe un vârf ce străjuieşte împrejurimile se ridică Cula, celebra cetate care este construită încă de pe vremea dacilor, având un caracter strategic de a lungul istoriei. Legende despre această cetate sunt multiple unele conţinând şi adevăruri care nu au fost probate în timp. La ieşirea din sat Dunărea se iveşte în toată splendoarea sa, iar din apele acum aproape stabile se arată legendara stâncă Baba Caia, care de asemenea are multiple legende.
La curba de sub dealul Culei ne apare locul unde era vechiul pichet de grăniceri, acum o clădire frumoasă, reconstruită de către Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, care se pare va trimite aici studenţi în practică de studii. Vor avea destul timp să înveţe aici multe lucruri interesante, dacă asta vor dori.
 

Referinţă Bibliografică:
Plecarea din Moldova Veche...autor Mihai LEONTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 216, Anul I, 04 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!