CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Dona Tudor         Publicat în: Ediţia nr. 328 din 24 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

PLEAŞLCA PE SCĂFÂRLIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

Cum-necum, ne văzuram şi la urzici... că aşa e vorba amărăşteanului prin mijlocul lui noiembrie, la prima şficuială de burniţă, când nu ştie ce-l aşteaptă în iarna ce va să vină: "Ehei, Doamne ajută, să ne vedem la urzici !"...  

Şi iată că urzicile stau chiticele-chiticele, ridichiile rumenele, salata înfoiată, iar prin unele dugheni, mai răsărite, cireşe, căpşuni şi multe altele, mai mult de poftă şi cu preţuri de neuitat... de-ale trufandalei!  

Multe lucruri stau, vitrinele sunt pline şi oamenii stau în faţa lor: unii a mirare, alţii  

a-ntristare, unii a visare… puţini cu dare de mână!  

Primăvara scoate din amorţire sămânţă şi zvâcul din sângele ţăranului, dar face şi ea, primăvara, atâta cât poate. Scoate la iveală sămânţa ce-o are, că-i de buruiană sau că-i din aceea cu rod, în devălmăşie, pentru că numai ţăranul ştie să le aşeze, în rostuială, pe toate...  

În amintirea copilăriei mele, tata ieşea să se întâlnească cu primăvara la câmp prin februarie cănd, draga de ea, dădea primele semne de sosire, atunci când apuca zăpada să se topească în islaz şi ieşeau brânduşele pe pajişte.  

Cam din vremea aceea începea roboteala pământului pentru că roboteala casei, în orice anotimp, nu înceta niciodată...  

Am fost săptămâna trecută la mine la ţară, de la Drăgăneşti de Vlaşca, niţel mai sus, spre Videle. Cu tristeţe vă mărturisesc că aş vrea să am puterea să întorc un arc de ceasornic peste casele bătrâneşti, peste gardurile lăsate într-o rână şi peste pământul nesăpat... să le scot din nemişcare, să le dau un ticăit...  

Poate că cei ce le-au robotit odată s-au istovit de viaţă. Şi-au pus ţoalele de sus, mâinile pe piept şi cu pantofii nepurtaţi s-au dus în lumea hodinei. Dar cei rămaşi?! Îşi luară toţi lumea-n cap?!  

Da' de unde! Pe hornul caselor se ridică un firicel de fum, la fereastra tuturor era un lighean de antene... Unde ne sunt gospodarii?! O lene parşivă se cuibăreşte din fiecare telenovelă ca un narcotic social... Unii sunt la curent cu toate amorurile paţachinelor dar nu le dă inima ghes să afle ce le mai face cumnata de peste drum...  

Un ministru, şcolit pe-acolo pe unde Eminescu spunea ca ai noştri tineri învaţă să facă nod la gât cravatei, un "sorbonel" paraşutat de uninominal în jocul politic, a declarat, cultural, la începutul acestei primăveri, că pe capul românilor a căzut o pleaşcă.  

Nu alergaţi să căutaţi sub tichia lui ăla micu' pleaşca, nici pe scăfârlie chilipirul! Degeaba vă uitaţi unii la alţii să vă măsuraţi pleaşca, gândindu-vă că unii şi-ar fi aranjat-o să fie mai mare!!  

Lăsaţi vorbele guriştilor, acolo unde sunt ele rostite, în van şi, cu o lopată şi o mistrie, cu o sapă, o greblă, o bidinea, niscai seminţe şi-un ogor arat, făceţi-vă lângă casă bucăţica voastră de rai!  

Când o să vă ningă zarzărul cu floare, o să vă găsiţi singuri chilipirul !  

 

12 martie 2009  

 

Referinţă Bibliografică:
PLEAŞLCA PE SCĂFÂRLIE / Dona Tudor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 328, Anul I, 24 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dona Tudor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dona Tudor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!