CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Vavila Popovici         Publicat în: Ediţia nr. 190 din 09 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

 PILOBOLUS – ADF (AMERICAN DANCE FESTIVAL)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Numai în două cazuri omul se exprimă totalmente: în dragoste şi în dans”. 
  
Dansul este o artă veche. Pentru omul primitiv dansul exprima un mod de gândire, precum şi un stil de viaţă. Prin dans omul transmitea celor din jur ceea ce simţea cu ajutorul „limbii universale a corpului”. Toate evenimentele din viaţa omului primitiv: naşterea, moartea, războiul, alegerea noului conducător, însănătoşirea bolnavului, etc. erau sărbătorite prin dans. Prin dans omul îşi exprima simţămintele. De la figuri simple şi gândire simplă, dansul a ajuns a exprima o gândire complexă prin figuri variate şi pline de expresie ale trupului. 
  
Cunoscut pentru explorare atletică şi colaborare creativă, Pilobolus celebrează cea de a 40-a sa aniversare, cu trei premiere în lume şi una dintre lucrările sale clasice. Ele se prezintă într-un mod nou în această stagiune a Festivalului de Dans Modern. 
  
Să ne amintim că denumirea de „Pilobolus” vine de la un fung căruia îi place soarele, având o remarcabilă abilitate de a se orienta spre sursa de lumină şi care creşte prin păşuni. Compania Pilobolus şi-a început activitatea în 1971, ca o trupă de dans şi a dobândit renume pentru calităţile extraordinare obţinute evolutiv în acest secol al 21-lea. Astăzi Compania are trei nuclee de activitate în Statele Unite: Teatrul de dans Pilobolus, Serviciul de Creaţie Pilobolus şi preţiosul Institut Pilobolus. 
  
Spectacolul a avut loc la Centrul de Arte Performante din Durham, într-una din minunatele zile ale verii din acest stat Carolina de Nord, având directori artistici pe Robby Barnett, Michael Tracy şi Jonathan Wolken, director asociat – Renee Jaworski. Dansatori: Swan Fitzgerald Ahern, născut în Dublin, New Hampshire, Winston Dynamite Brown din City, Missouri, Matt Del Rosario din Hawai, Eriko Jimbo din Japonia, Jordan Kriston născut în Illinois şi crescut în Arizona, Jun Kuribayashi născut în Japonia şi crescut în Statele Unite, Nile H. Russell din Baltimore, MD. 
  
În desfăşurarea spectacolului, din data de 2 iulie 2011, am putut vedea cinci părţi : UNTITLED în care sunt redate relaţiile dintre bărbaţi şi femei, de fapt o reflecţie asupra relaţiei de cuplu şi care ne-a făcut să zâmbim, să ne descreţim frunţile. SERAPH - creat de Pilobolus în colaborare cu ingineri, programatori, piloţi ai MIT Computer Science şi Laboratorul de Inteligenţă artificială (Robotică) sub îndrumarea Danielei Rus. S-au investigat aici relaţiile dintre om şi maşină. În continuare am putut vedea spectacolul în premieră – KOROKORO, în colaborare cu artistul japonez Takuya Muramatsu. Un joc minunat între om şi două „păsări zburătoare”, număr care a necesitat o mare precizie tehnică, dar şi concentrare din partea dansatorului. Interesant, amuzant, şi incitant totodată. 
  
În partea a doua a programului, am putut vedea ALL IS NOT LOST, o frumoasă ecranizare redată în paralel cu execuţia minunată a echipei de dansatori Pilobolus. Spectacolul tehnic-imaginativ, asemănător întru câtva unei imagini caleidoscopice, ne-a fermecat. În final, dar ce final!, DAY TWO, un program de dans modern care ne-a acaparat total atenţia, ţinându-ne încordaţi pe tot parcursul executării acestui dans. În această creaţie, cred, că s-a ţinut cont de prima lege care stă la baza existenţei materiei dar şi a universului spiritual – Legea emisiei – absorbţiei, de la atom până la spiritul uman, toate fiinţele trăind şi existând graţie acestui fenomen: orice fiinţă trăieşte, există şi se mişcă în continuă emisie şi absorbţie de energie. Acest fenomen-lege este cel ce face ca orice element, orice atom, orice vietate, orice spirit să genereze un câmp magnetic, cu funcţia de a atrage sau de a respinge alte subiecte învecinate, respectiv dansatorii. S-a lucrat cu intensă forţă fizică, psihică, intelectuală şi emoţională, şi o puternică capacitate de concentrare. În spaţiul coregrafic dansatorii au investigat forţa umană, cea trupească şi cea interioară (spirituală). În acest număr am putut vedea minunate exerciţii acrobatice combinate cu figuri de balet oriental.  
  
Senzaţia avută în timpul spectacolului a fost cea de magie, determinată de mişcarea halucinantă, obsesivă, legată a dansatorilor: săreau, luându-şi energia de la sol, se înălţau apoi, zburau învingând forţa gravitaţiei, îşi frângeau armonios trupurile, dincolo de posibilităţile reale cunoscute de noi.  
  
Mişcările strălucitoare ale fanteziei, ale visului, perfecţiunii ! Cu adevărat dansul înseamnă celebrarea vieţii! 
  
În numele nostru, umili spectatori, transmitem mulţumiri acestei Companii şi îi dorim succes pe mai departe! 
  
Vavila Popovici, Raleigh – Carolina de Nord 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PILOBOLUS – ADF (AMERICAN DANCE FESTIVAL) / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 190, Anul I, 09 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!