CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 438 din 13 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Petru Jipa
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Petru Jipa  
  
“ Iubeşte iubirea“  
  
O carte de poezii ce m-a surprins plăcut este “Iubeşte iubirea “, de Petru Jipa, apărută la Editura “ Sfântul Ierarh Nicolae“, 2010, în care descoperim un poet ce vibrează la rezonanţele celui mai înalt sentiment iubirea, specific numai specie umane:”Ea este începutul tuturor frazelor,/ Este sinonimul erei glaciale din mine,/ Este un vis legănat de o rază/ Este privirea din ale mele gene “.( Cine este Ea?) . 
  
Poetul se dovedeşte a avea o educată imaginaţie a scenariului abstract şi al discursului liric, încât e aproape imposibil de sesizat graniţa la care mimetismul superior se desparte de mitologia poetică proprie:”Înlăuntrul meu a locuit întunericul,/ Pe urmă cu toate că “pe “, este înainte./ Ai apărut tu, şi s-a făcut lumină. “( Şi doar iubirea a fost întâi). 
  
Aducând elemente biblice justificatoare pentru iluminarea pe dinăuntru a ideilor pe care doreşte să le trasmită, poetul face apel la imponderabilele sentimente care intră în biografia iubirii şi al poemului. Nimic inutil în versurile acestui autor, totul părând a intra cu precizie într-un tabel al sentimentelor, după o grilă prestabilită, verificată dinainte.Impresia de variaţiune în marginea unui motiv constant are naturaleţe, în ciuda supravegherii atente a retoricii, iar dozajul calculate al finalurilor are un effect indiscutabil: “Eu ca simplu Om,/ mă inventez ... / În Do, diez. “( Tainele începutului- Atom şi om). 
  
E limpede însă că poetul glisează dintre cerebral şi sentimental, cunoscând tăietura precisă, surpriza, echilibrul metaforei. Irizările elegiace, când apar, au o notă cultă împletită cu una sentimentală, fiind mai degrabă efectul unui joc de abstracţii, deşi recuzita este o combinaţie policromă de materialitate reală şi imaginaţie:”Ochiul meu s-a umplut cu umbra cuvântului,/ acoperind căldura gândului./ S-a oprit prin dorul din privirea ta/ şi te mângâie cu o lacrimă de nea “.( Infinitul se sparge de cuvânt). 
  
Poemele din acest volum exprimă sentimentul autorului faţă de jumătatea mitologică a bărbatului-femeia, pe care o idealizează, pe bună dreptate.Autorul fiind un sentimental cu toate antenele întinse pentru receptare. Materialitatea reprezentărilor se comprimă, cu un spasm interior, până la transparenţa noţională, sunetul mişcării reverberează calm într-o muzică a ideii. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Petru Jipa Iubeşte iubirea , cronică de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 438, Anul II, 13 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!