CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 352 din 18 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Petru Birău la a cincea expoziţie în Franţa
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Al.Florin ŢENE 
  
PETRU BIRĂU, MEMBRU AL LIGII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA, LA A CINCEA EXPOZIŢIE PERSONALĂ DE PICTURĂ ÎN FRANŢA 
  
În data de 1 decembrie 2011 a avut loc la Narbonne, oraş aflat în sudul Franţei, o amplă acţiune culturală internaţională cu titlul ,,Străluciri şi reflexe”, gazda manifestărilor fiind Mediateca oraşului.  
  
Programul a inclus şi câteva activităţi culturale dedicate României, la care au participat scriitoarea Elisabeta Bogăţan şi pictorul Petru Birău. 
  
Manifestarea a fost deschisă în sala ,,Jean Eustache” de către Aline Beraud, doctor în ştiinţe politice, director adjunct al Mediatecii, care după o trecere în revistă a programului, a prezentat invitaţii din România, subliniind dezvoltarea şi prolifica materializare a relaţiilor culturale în ultimii patru ani între oraşele Narbonne şi Petrila, perioadă în care au avut loc 15 lansări de carte şi 7 expoziţii de artă comune în Franţa şi România, aceste relaţii fiind iniţiate de marea artistă franceză Linda Bastide în anul 2007.  
  
A urmat lansarea cărţii de poeme ,,Le fil du miroir” de Linda Bastide, ex- vicepreşedintă a societăţii poeţilor francezi, membră a PEN Club Internaţional şi a mai multor asociaţii culturale din Franţa, carte ilustrată de pictorul Petru Birău membru al Ligii Scriitorilor din România şi al Uniunii Artiştilor Plastici din România. 
  
Ca o surpriză, a fost prezentată traduce rea şi publicarea cărţii ,,Le fil du miroir” în şase limbi: engleză, franceză, spaniolă, română, rusă şi sârbă, traducerea în limba română fiind realizată de Elisabeta Bogăţan. Datorită acestor traduceri, în perioada imediat următoare volumul va fi lansat în mai multe ţări, începând cu SUA, de unde Linda Bastide a primit deja o invitaţie. 
  
Linda Bastide a susţinut apoi un impresionant recital de poezie, fiind acompaniată la acordeon de către muzicianul Jean-Paul Sire. 
  
Programul a continuat în sala ,,Pierre Reverdy” cu vernisarea expoziţiei de guaşe a pictorului Petru Birău, lucrări ce ilustrează volumul ,,Le fil du miroir” şi colaje ale artistului francez Pari.  
  
Lucrările au fost prezentate de către Linda Bastide, care a subliniat faptul că artistul român se află la cea de-a cincea expoziţie personală în Franţa, dintre care una la Paris. 
  
În cadrul vernisajului a fost lansat şi numărul 6-7 din 2011 al revistei de cultură ,,Confluenţe literare internaţionale”, publicată la editura ,,Confluenţe” din Petrila, număr dedicat de către Elisabeta Bogăţan, redactorul şef al revistei, activităţilor culturale comune desfăşurate în oraşele Petrila şi Narbonne. 
  
Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe acordate de Linda Bastide şi Petru Birău pe volumul ,,Le fil du miroir” şi o masă festivă la care au participat oficialităţi ale oraşului, scriitori şi artişti, în cadrul discuţiilor evidenţiindu-se aportul Primăriilor oraşelor Narbonne şi Petrila în buna desfăşurare a acestor schimburi culturale, stabilindu-se un program pentru viitoarele întâlniri. 
  
Al Florin Ţene, Preşedintele Ligii Scriitorilor din România  
  
Membru corespondent al Academiei Americană Română  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Petru Birău la a cincea expoziţie în Franţa / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 352, Anul I, 18 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!