CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 677 din 07 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

PETIA SATUL MEU NATAL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

PETIA SATUL MEU NATAL  

 

SATUL PETIA O LOCALITATE MIRIFICĂ  

 

Locul natal al fiecăruia din noi este acolo unde am văzut lumina zilei. Pentru unii înseamnă mai mult, pentru alţii poate nu înseamnă nimic. Pentru mine satul acela cu dealuri domoale înseamnă o adevărată icoană pe care o am în faţă permanent. Amintirea câmpului verde primăvara, cu ogoarele mustind încă de apă, de un negru aproape de culoarea cărbunelui prin care se plimbau plugurile trase de boi în mod frecvent în satul nostru. Primăvara toate fâneţele pline de acea iarbă verde crud şi plin, pigmentate cu florile de stânjenei, spânţ şi dediţei, pline de clinchetul clopoţeilor de la mieii zburdalnici, ce aleargă în jurul mamelor aproape indiferente chiar şi atunci când obosiţi caută odihnă şi hrană la picioarele acestora. Sunt imagini care nu pot dispare chiar după mulţi, foarte mulţi ani. Chiar dacă totul ar părea idilic, totuşi sunt mişcat ori de câte ori îmi revin în memorie astfel de amintiri. Satul nostru a fost descris de către doamna Maria RĂDĂŞANU, născută AILINCĂI, dumneaei într-o lucrare de grad în învăţământ a scris foarte bine documentat istoricul satului nostru, cu trimiteri la alte lucrări ale altor înaintaşi ce au fost preocupaţi să lase ceva în urma lor pentru posteritate. Consider că au nişte merite deosebite pentru acele vremuri, dar iată că azi mulţi trec prin lume fără a lăsa nimic în urma lor cu toate că funcţiile şi pregătirea lor îi obligă.  

 

 

MONOGRAFIA SATULUI PETIA  

 

Am primit în aceste zile volumul: PETIA, sat la hotarul Bucovinei, al Preotului Constantin TUDOSĂ. Eram în cunoştinţă de cauză cu istoria satului meu natal Petia, datorită profesoarei Mihaela MURARIU ai cărei părinţi sunt din acest sat, dar a şi funcţionat ca profesor de limba română aici la şcoala din Petia. De fapt acest volum este realizat pe scheletul unei lucrări a învăţătoarei Maria RĂDĂŞANU, fiică a acestui sat. De fapt cine era Maria RĂDĂŞANU? Nu vreau să supăr autorul lucrării, însă despre autoarea în sine a Monografiei satului Petia se vorbeşte extrem de puţin. Doamna RĂDĂŞANU, fiind fiica Aristicăi AILINCĂI, proprietară a multor terenuri din satul nostru, de fapt 2( doua) văi largi, una fiind Lăcuţul şi cealaltă ,,ariile” sau valea de sub dealul Petiei, unde chiar eu am apucat să văd un lac artificial unde era peşte şi noi copiii ne bălăceam acolo vara. Ştiu asta fiindcă era în apropierea casei unchiului meu, moş Dumitru LEONTE, unul din fraţii tatei.  

 

 

FÂNTÂNILE SATULUI PETIA ŞI REŢEAUA SA HIDROGRAFICĂ  

 

Dacă pe Pământ şi chiar în România sunt localităţi unde este criză de apă, ei bine satul Petia pot spune că din această privinţă este privilegiat. Aproape fiecare gospodărie are o fântână în curte. Casa bunicilor mei Gheorghe şi Domnica LEONTE, devenită de prin 1946 casa părintească, are o fântâna în faţa casei, chiar lângă drum, cu toate că cele două izvoare de la Ciofu sunt destul de aproape de noi. Fântânile plasate mai pe vale nu sunt prea adânci, doar cele plasate mai pe dealuri sunt ceva mai adânci. Stratul freatic fiind plasat pe solul argilos de sub dealul Ciofului dar şi pe celelalte dealuri. În valea Ciofului există două izvoare unul mai spre nord, iar celălalt mai spre sud, pe terenul viran pe unde păşteam cârlanii, aceştia fiind mieii care nu erau preluaţi de stânele din sat. Azi pe acest loc viran s-a amenaja un teren de fotbal destul de cochet.  

Reţeaua hidrografică este destul de bine conturată datorită unor izvoare care îşi menţin tot anul un debit permanent. Pârâul Ciofului este alimentat de două izvoare puternice, dar valea Ciofului vine ca o continuare a două văi mai mici cea din Lăcuţ venit dinspre Unceşti şi valea Caprei. Acest pârâu străbate întregul sat Petia iar înainte de podul Petiuţei primeşte un alt afluent, pârâul Gropii alimentat de izvorul Şipoţelului. La ieşirea din sat primeşte un alt afluent pârâul Petiuţei cu un alt afluent Lipovanul care îşi are izvoul sub dealul Corbului. Mi se pare impropriu că numele de Ciofu se pierde în alte denumiri cum ar fi; Ţintei care primeşte alţi afluenţi ca; Sesiei, Berbecăriei. Pârâul Ţintei curge spre SV trecând prin satul Ţarna Mare, are o lungime de peste 6 km şi se varsă în Şomuzul Mare. Aceste ape sunt destul de mici fiincă unele dintre ele seacă pe timp secetos. Normal ar fi fost ca denumirea Ciofului să fie păstrată până la vărsarea în râul Şomuzul Mare, locul unde şi marele prozator Mihail SADOVEANU pescuia cu destul succes.  

Dacă printr-un proiect hidrografic apele satului Petia ar fi cooptate şi amenajate corespunzător, multe locuinţe din partea joasă a satului Petia ar putea avea apă curentă în case şi satul ar deveni un sat european modern. Acest proiect ar fi unul de durată dar şi cu acele cheltuieli pe care localnicii ar trebui să le suporte.  

Referinţă Bibliografică:
PETIA SATUL MEU NATAL / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 677, Anul II, 07 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!