AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 869 din 18 mai 2013        Toate Articolele Autorului

PESCARII DIN CORONINI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

PESCARII DIN CORONINI  

 

Ca locuitori riverani ai Dunării, desigurcă pescuitul a fost una din ocupaţiile frecvente în satul Coronini. Surse concrete despre pescuit în această zonă sunt destul de puţine.  

Într-o încercare de monografie a localităţii Coronini (fostă Pescari), inginerul agronom Ion CARACOANCEA dă unele amănunte;  

- citat - ,,Pescuitul pe Dunăre era dezvoltat, sculele folosite erau cârligele şi ,,zăgăudia”, în afară uneltelor de pescuit enumerate mai sus localnicii au folosit şi anumite substanţe de origine animală sau chiar substanţe chimice pentru a otrăvi peştele din Dunăre. (Legendă şi istorie – pagina 12)  

Cel mai renumit pescar din Coronini este consemnat in istorie ca fiind Tănase CÂRPEAN, care la 5 mai 1922, a fost urcat pe stânca BABACAIA pentru a cânta din fluier în timp ce iahtul regal ,,Ştefan cel Mare” se îndrepta spre Belgrad cu tânăra familie regala nou formată din regele Iugoslaviei Alexandru şi Domniţa Mărioara, citat din (Legenda şi istorie pagina 16). Din nefericire autorul menţionat nu mai spune altceva despre pescuit în această lucrare.  

Un adevăr incontestabil este că cei care practicau pescuitul în apele Dunării nu aveau chiar cea mai privilegiată meserie. În vremurile când oamenii satului nu aveau alte surse de venit decât animalele de casă; bovine, oi şi capre, nici pescarii nu prea aveau cui să vândă produsul lor adică peştele. După ce în zonă au început să apară şantiere şi noua întreprindere minieră, peştele a început să aibă căutare. S-au încercat mai multe feluri de asociere a pescarilor, însă nu prea au dat rezultatele scontate, fiindcă aceste asociaţii nu aveau dotări ca; unelte de pescuit specifice şi frigidere pentru conservarea peştelui. La pescuit se foloseau acelaşi setci împletite din aţă simplă şi bărcile din lemn construite în sat de meşterii locali. Neamul Cârpenilor a rămas renumit totuşi ca urmaşi ai lui Tănase CÂRPEAN. Dar au apărut şi tineri dornici de afirmare care au rămas fideli meseriei de pescar până la sfârşitul vieţii. Exemple pot fi; Alexe CÂRPEAN, Ion MARTINOVICI, zis Moşu. Costa lui Mişa şi mulţi alţii pentru care mi-ar trebui o documentaţie solidă.  

Poate dintre localnici se va încumeta cineva să scrie mult mai deliat despre această meserie. Pescuitul se practică şi acum de către locuitorii comunei Coronini, însă bărcile sunt construite din tablă rezistentă, şi sunt dotate cu motoare pe benzină. Vâslele sunt folosite doar pentru manevrele din apropierea malului.  

S-a înfiinţat o asociaţie de pescuit care va încerca să rezolve problemele pescarilor.  

Referinţă Bibliografică:
PESCARII DIN CORONINI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 869, Anul III, 18 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!