CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  Perlele ...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sărbătorile, în marile oraşe, pot fi foarte vesele sau extrem de triste. Edilii gândesc tot felul de manifestări culturale , dar şi “culturale”, pentru toate categoriile de cetăţeni, de contribuabili... 
  
Moş Nicolae, în Timişoara, de exemplu, a fost marcat şi prin deschiderea Târgului de Crăciun, din Piaţa Operei, cu tarabe, cârnăciori, vin fiert...pe bani sau gratuit...după intenţiile fiecărui investitor. 
  
Sora mea mi-a povestit că erau în faţa Clubului Timişoreana, unde se distribuia, gratuit, câte un cârnăcior şi un pahar de vin fiert, dar, socrul ei, venit din Moldova, s-a opus vehement aşezării la coadă: „Nici gând, măi, băieţi! Poate ne filmează careva şi ne vede mama la televizor...N-o să scap de ruşinea asta toată viaţa, că dumneaei râde când vede, la televizor, cum se-nghesuie cucoanele bine-mbrăcate la sărmăluţele electorale sau după cozonac, pe la mănăstiri.” 
  
“Hai să ne-mbătăm!!!!!!!!!!!” mă sună şi pe mine un amic, deja în formă. “În centru suntem toţi, numai tu lipseşti, profa fitzoasă !!!!” 
  
Ei, da. Mai asta-mi lipsea acum, când pe toate canalele de televiziune numai despre profesori şi elevi se discuta (de parcă eu aş fi vinovată, că nu ştiu care prof. din Buc. n-a fost cuminte în excursie...şi şi-a jucat libertatea şi prestigiul cu o puştoaică, ce-şi încerca arta seducţiei!) Ia să mă vadă şi pe mine un ziarist, cu ochii lucind...poate de la febră, de la emoţie, de la iluminatul stradal...dar în compania unora, extrem de veseli...că, până mâine, aş fi declarată deja alcoolică. 
  
Cea mai gravă “boală” e vremii noastre e... presa de scandal! 
  
Am crescut şi m-am format într-un mediu în care “nu era frumos” să te uiţi în curtea vecinului, decât dacă erai de la ochi albaştri...şi-asta-ţi era profesia. Îmi repugnă verva de a savura ştirile...de mahala.  
  
Dar Sărbătorile pot fi petrecute...şi altfel! 
  
Eu am fost în vizită la nişte năzdrăvani, preşcolari, a căror mamă, artist plastic, a fost elevă la noi, la liceu, iar bunica încă îmi este colegă de cancelarie. 
  
Cel mare, era în aşteptare. Cel mic, încă dormea. Aşa că, i-am putut cunoaşte, pe rând, pe fiecare.  
  
Pot spune, cu toată sinceritatea, că cea mai emoţionată am fost eu. 
  
Ne-am jucat “din prima”, pe covor ...cu cuburile, apoi lego...din ce în ce mai complicate. N-am văzut atâtea jocuri şi jucării în viaţa mea! Am convingerea că sunt şi astăzi grădiniţe care nu au atâtea materiale, cât cei doi năzdrăvani. 
  
Ceea ce am apreciat, în mod deosebit, a fost cu câtă grijă...aş putea spune respect...îşi tratau jucăriile. După ce epuizam un lego, piciul îl aduna cu grijă şi-l punea în cutia sau săculeţul lui.  
  
Tânăra mămică ne-a tratat regeşte, cu hrană eco, bunătăţi şi “ciudăţenii”...pentru mine, care de care mai gustoase. Recunosc, n-am reţinut denumirile, nici reţetele, dar nu voi uita gusturile şi prezentarea...ca la o expoziţie culinară, de mare clasă. 
  
Când s-a trezit şi cel mic, distracţia s-a nuanţat. Totul a devenit mai activ! Jucăriile au început să fie disputate...cu lacrimi şi supărări, cu negocieri ale mamei şi bunicii...cu împăcări şi pupicuri frăţeşti.  
  
Mi-era dor să-mi amintesc o scenă similară, din copilăria mea...dar îţi poţi aminti ceva ce n-ai trăit? 
  
“Da!” îmi spune un prieten de pe net. “Îţi poţi induce orice amintire vrei. Suntem suma gândurilor noastre!” Asta am mai auzit-o, însă nu m-am gândit profund la adevărul ei niciodată. 
  
Gunther e un prieten virtual...”un ingineraş, dintr-un satuc din Bavaria”, căruia eu îi spun, fără a greşi, “magic man”. Foarte rar..extrem de rar...ne este dat să întâlnim ceea ce căutăm. În viaţa mea, am găsit, la un moment dat...un astfel de om...fără de care zilele mi s-ar fi părut...insuportabile. A fost...”Radu de la Iaşi”. Ce trist sună...”a fost”! 
  
L-am cunoscut, pe net, imediat după ce au început problemele din viaţa mea...şi-a fost alături de mine, până când a considerat că „mi-am revenit”, că mă pot descurca şi singură.  
  
Acum a apărut Gunther...altă poveste, acelaşi “profil”. Sunt oameni cărora nu le spun...dar ştiu...lucruri importante şi foarte personale despre mine...pentru mine. 
  
La plecarea de la “trupa veselă”, pe când mă încălţam, cei doi, pe rând, mă rugau, ţinând mâinile, ca îngeraşii în rugăcine: „Nu pleca!” 
  
Nu cred că am mai simţit vreodată ce-am simţit atunci! 
  
Mi-am luat la revedere, promiţând că voi reveni, dar am plâns până acasă. Taximetristul se uita, îngrijorat, în oglinda retrovizoare. 
  
“Nu e voie să plângă omul în maşina dumneavoastră? Dacă nu e, nicio problemă, cobor! ” 
  
“E voie, doamnă, plângeţi cât vreţi! Azi e voie orice! De dimineaţă un tânăr a zis că-mi dă 100 de euro dacă-l las să facă dragoste cu iubita lui, în taxi, în timp ce fac turul oraşului.” 
  
Am zâmbit. Îmi venea să-l întreb dacă l-a lăsat sau nu...dar tocmai eram plângăcioasa nr.1. 
  
În faţa blocului, mă aştepta, îngheţat, cu un platou cu bunătăţi de preparate din peşte...L. Am uitat ora la care mi-a zis că vine...dar nu m-a certat. Ştie că nu le fac intenţionat. 
  
După cina de Moş Nicolae, am deschis cutiuţa de la „mama zmeilor” cei mici. Întotdeauna mi-am dorit să port perle. Mă uitam la ele, cât sunt de delicate...Era un set simplu...exact cum voiam...câte o perlă, la cercei, şi una pandantiv. Mi le-am pus, m-am oglindit...şi m-am culcat, cu sentimentul unei prinţese fericite. 
  
“Îţi stau bine perlele! Sunt făcute pentru tine, prinţesă!” îmi scrie Gunther. Îmi pun mâna pe pandantiv. Nu visez! Chiar le am. Dar el de unde ştie? Nu am web! 
  
Ascult muzica pe care mi-a trimis-o, ca-n fiecare dimineaţă, ca-n fiecare seară...de la o vreme încoace.  
  
Perlele...muzica...liniştea... 
  
Cine a zis că nu există fericire pe lume? 
  
http://www.youtube.com/watch?v=54XztbNJ87g&feature=related 
  
Timişoara, 10.12.2011 Corina-Lucia Costea 
  
P.S. Nu sunt egoistă...vă recomand şi vouă bijuterii frumoase: http://www.ligi.tarniceru.ro/ 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Perlele ... / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 344, Anul I, 10 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!