CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 886 din 04 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

PERELINAJ CA O LECŢIE DE ISTORIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PELERINAJ CA O LECŢIE DE ISTORIE  
  
Din iniţiativa şi sub conducerea preotului Virgiliu Bocşan de la Parohia Ortodoxă Română din Rontău, comuna Sânmartin s-a organizat un perelinaj la Mănăstirea Prislov judeţul Hunedoara. Cele 50 de persoane (pelerini) înscrişi pentru perelinaj s-au întâlnit pe data de 22 mai 2013 la orele 6,30 în biserica din Rontău unde preotul Virgiliu Bocşan a rostit o rugăciune pentru bună călătorie la mănăstire precum şi rugăciunea Tatăl Nostru.  
  
Afară în faţa Bisericii la data şi ora de mai sus aştepta un autocar elegant cu Nr. de imatric. BH 08MF C şi când toţi ne ocupasem locurile în autocar nu vedeam şoferul care urma să conducă gigantul şi frumosul nostru autocar. Deodată pe scaunul şoferului se aşează o femeie. Preotul anunţă la microfon că şoferul nostru în această călătorie va fi d-na Dorina Birău de la firma Andy Trans Oradea .Despre d-na Dorina - şoferul nostru - nu putem spune decât cuvinte de laudă. A condus impecabil şi cu multă fineţe autocarul respectând normele de circulaţie pe drumuri publice, mai bine decât mulţi şoferi bărbaţi. 
  
Autocarul a fost pus în mişcare la orele 7 dim. în acordurile unor frumoase cântece bisericeşti. In drum spre Mănăstirea Prislop ne-am oprit la Ţebea, la Complexul de monumente istorice (cimitir, mormântul lui Avram Iancu, Mormântul lui Horea, gorunul lui Horea etc.) In acest loc Horea se întâlnea cu răsculaţii care revendicau în acei ani dreptate socială şi naţională. Aici precum şi la mănăstirile vizitate perelinii noştri, oamenii din Rontău au văzut şi au audiat prezentări - mulţi pentru prima dată - despre istoria poporului român.  
  
Următorul obiectiv vizitat a fost Catedrala Ortodoxă din oraşul Deva, o grandioasă şi splendidă lucrare care durează de 20 de ani şi la care si-a adus contribuţia cel mai mult preotul paroh - Mateş Miron - în prezent pensionar. Pe tot traseul până la Mănăstirea Prislop am avut ca ghid pe părintele Emanuil Bocşan care a mai bătut acest drum. Ne-a fost dat să vedem atâtea şi atâtea peisaje frumoase, oraşul Brad cu munţii săi, în adâncurile cărora mai avem minereuri de aur. Am traversat Râul Mureş cu a sa apă lină şi sclipitoare.  
  
Mănăstirea Prislop - la care am ajuns în jurul orei 16 - în decursul existeţei sale de peste 6 veacuri a îndeplinit un rol cultural semnificativ în viaţa românilor transilvăneni. La această mănăstire a slujit marele duhovnic şi teolog ortodox al sec. XX Arsenie Boca. De mare interes pentru perelini este mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop, mormânt pe care florile ( crinii albi ) nu mor nici vara nici iarna. Interesul este atât de mare încât aici autocarele din toată ţara "curg"în permanenţă. 
  
La întoarcere, cel de al patrulea obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Crişan de lângă oraşul Brad. Mănăstirea Crişan datează de prin anii 1400. La construirea ei în sec. XVI si-au adus contribuţia pe lângă localnici şi unii domni ai Ţării Româneşti între care Mihai Viteazul ctitor a numeroase biserici şi mănăstiri din Transilvania. Mănăstirea Crişan din satul istoric cu acelaşi nume şi-a întrerupt activitatea timp de două secole ca urmare a unei alunecări de teren, Mănăstirea a fost reconstruită din piatră şi cărămidă pe un teren cumpărat după anul 1989 fiind cea mai nouă şi mai frumoasă Mănăstire din ţinutul Zărandului.  
  
Pentru cei 5o de perelini, locuitori ai Satului Rontău, comuna Sânmartin, judeţul Bihor, acest perelinaj a constituit o adevărată lecţie de istorie şi un prilej de rugăciune adresat Tatălui Ceresc. 
  
Ionel Cadar 
  
Referinţă Bibliografică:
PERELINAJ CA O LECŢIE DE ISTORIE / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 886, Anul III, 04 iunie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!