CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Pentru un ban trăgeam buştenii cu cârligul pe Dâmboviţa... (II)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Pentru un ban, trăgeam buştenii cu cârligul pe Râuşorului şi a Dâmboviţei!”... 
  
De la vârsta copilăriei am fost de ajutor mamei. Astfel, de la 7-8 ani păzeam 2-3 capre ale noastre, pe văile Căprăreţei, Ruginei şi Maldăr şi vaca în Valea lui Butie, iar pe la 9 ani păzeam vaca după coasă în Padina Grozei, vara căram vreascuri cu croznia de pe văile şi viroagele din apropierea casei, iarna tăiam prăjini de brad pentru gard şi alte întrebuinţări şi diferite lucruri în gospodărie. Tot vara, toată vacanţa mă duceam cu plată, cu cârligul, la aducerea metrilor şi a buştenilor pe apa Răuşorului şi Dâmboviţei, la Nae Chiorcel, Ion Idor, la fabrica lui Iancu Anastase de pe Luncă.  
  
Aici, după timpul de lucru, portarul fabricii era unul Zoltan, ungur de naţie şi mă lăsa cu câte-o legăturică de ţepuşi mai mici, bune de foc, cât puteam duce în spinare. Eram coleg de clasă cu fiul său, Carol. Vara mergeam aproape în mod obişnuit la fân, la polog la Nicolae Dăncilă, un om înstărit prin bună chivernisire şi venit de prin părţile Răşinarilor Sibiului, în Purcăreţ. Bătrânul oier, mă simpatiza. Auzise că învăţ bine la şcoală şi mai târziu la şcoala normală. 
  
“Ce fericit aş fi dacă Ion al meu ar învăţa ca tine, repeta el, mai ales când am făcut drumul până la muntele Berivoiul Mare unde, fratele meu păzea mânzările. Era într-o lună de august şi ne-a prins zăpada, a fost greu că ziceam că nu mai ajungem acasă. Pe la vârsta de 10 ani, unchiul meu Mihai Pârnuţă, care avea căruţă cu boi s-a îmbolnăvit rău şi nu mai putea să facă chirii cu căruţa, m-au trimis pe mine pe post de chirigiu, căram lemne şi piatră de calcar pentru varniţele din Vârful Mateiaşului ale lui Milea. 
  
Cu căruţa trasă de “Plăvan” şi “Suran”, încadrat între Niţă Bărbucu şi Moise Olteanu, încărcam câte trei metri de lemne de fag de la fântâna lui Iordache Mincu. Mama era foarte îngrijorată să nu moţăi pe drumul care despărţea Rucărul de Mateiaş, cale de zece kilometric. 
  
“Vezi, Niţă, ai grijă de băiatul meu să nu care cumva să cadă!, îl implora mama grijulie din cale afară, însoţindu-ne câţiva paşi la plecarea carului. Nenea Niţă, un om de o mare bunătate şi de un bun simţ sănătos, din când îcând mă striga, făcându-mă mereu atent: 
  
“Ce face “Plăvan”, tot aşa nerăbdător e, Gheorghiţă? 
  
“Tot aşa, nene Niţă, la greu numai “Suran” îşi punet oată puterea. Suran era de “Hăis”!  
  
“Bagă-i codiriştea biciului sub coadă să grăbească şi ai să vezi că se opinteşte şi el la greu!... 
  
Aşa am procedat şi am văzut îndată efectul “învăţăturii”. Pe Mateiaş, la varniţa lui Catrinu din Dragoslavele era loc de dejugat, opream boii. Puneam câte un bolovan la roata din spate. Dădeam jos poala de fân din căruţă, dejugam boii care îşi luau supuşi tainul şi apoi se culcau oarece timp. Ne apuca dimineaţa sus, la varniţa lui Milea. Căruţa mea o descărca neica Niţă Bărbucu, în timp ce eu stăteam la căldură în faţa vetrei de la varniţă şi mai moţăiam. Ce dulce mi se părea atunci acest somn “pe apucate”” Sincer, îl doresc şi acum la bătrâneţe!... 
  
Ne reîntorceam acasă cu căruţa slobodă de încărcătură, stând pe brânci peste ţoala de fân, până ajungeam acasă. Pe atunci, nu era ca acum circulaţia mare pe drum, care să ne îngrijoreze. Mi-era frică aici pe Valea lui Andreiaşi, când treceam podeţul peste firul apei să intru în curte. Nu era nici o intervenţie de-a mea, pentru că boii nu dădeau greş niciodată, pentru a călca care cumva cu roata, pe alăturea de cărarea ce şerpuia spre curtea casei părinteşti. 
  
Mamei nu-i spuneam îndrăzneala mea de a-i lăsa slobozi, mai ales pe direcţia podului. Nici eu nu m-am gândit vreodată la cine ştie ce urmări. Eram tare mulţumit că puteam fi de ajutor fratelui mamei, om cu casă grea, cu şase fete şi doi băieţi. Dintre fraţii tatei, nenea MIhai mi-era cel mai drag. 
  
(din vol. "Convorbiri, mărturisiri şi corespondenţă ch Gh.Pârnuţă" 
  
de George Nicolae Podişor, în pregătite) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Pentru un ban trăgeam buştenii cu cârligul pe Dâmboviţa... (II) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 218, Anul I, 06 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!