CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditatie >  


Autor: Marin Bunget         Publicat în: Ediţia nr. 301 din 28 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Pe unde se mai plimbă poezia ?!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Despre poezie s-a scris mult, poate chiar prea mult. Armate întregi de critici, istorici, analişti şi ce-or mai fi fost ei, au depăşit cu mult spaţial pe care îl ocupă sărmana poezie. Nu spun că ar fi ceva rău, dar sigur, nu a fost tot timpul bine. Este foarte uşor să spui celui care scrie, că a scris prost, fără să ai obligaţia argumentului sau a exemplului pozitiv personal, spun personal pentru că sunt şi cazuri de comparaţii, mai ales când cineva trebuie ridicat…
Dacă în tot acest timp, poezia a evoluat, sau dimpotrivă, este greu de spus. Din partea acestei armate de “literaţi”, răspunsul nu poate să fie convingător, atâta timp cat versul acesta mic a fost transformat în afacere şi interes, atâta timp cat vedem cum se promovează cu mare fast mediocritatea. (poezie degradantă, pornografică, estetica urâtului… şi alte găselniţe la fel de murdare)
O poezie, că doar de asta se numeşte poezie, trebuie să fie uşor de exprimat şi reţinut, să lase în mintea noastră o învăţătură, o idée, să fie concentrată şi plăcută la citit.
Simple şiruri de cuvinte, oricât de “metaforizate” ar fie le, care în urma lecturarii nu ne spun nimic, greu de exprimat şi reţinut, pot fi cel mult exerciţii de tehnică gramaticală, care nu mai au asupra noastră rezultatul dorit. Cititorul, versat sau nu, caută, răscoleşte, vrea să înţeleagă, să simtă poezia, vrea o emoţie, o învăţătură, o poveste despre ceva din jurul lui, despre care el nu are puterea să observe…
Nu trebuie prea multă logică pentru a înţelege că poezia nu a avut dintotdeauna un tată, mă refer la cel care astăzi îşi spune poet. Sigur că numele lui vine de la poezie, la fel cum şi rotarul şi-a luat numele de la roată şi nu invers, etc. O fi fost la început un descântec sau un cântec al anonimului cu har, care avea să aibă aceeaşi soartă la fel că multe alte preocupări sau înclinaţii si să între pe mâna “profesioniştilor”.
Fără harul acela al anonimului, “profesionistul” a fost uşor derutat şi deturnat de la calea pe care el şi-a crezut-o a fi un ideal. Uşor, uşor, a fos târât spre noi canoane şi interese, derutat de succese false, de multe ori s-a pierdut de propria realitate şi s-a lăsat păgubaş.
Astăzi, cu acest spaţiu virtual, cu urechile astupate fată de pretinşi profesionişti, cu puţină atenţie fată de cel care pune sub cuvântul nostru, cuvântul lui de apreciere, cu puţină atenţie la realul conţinutului său, putem corecta căile care ne duc către cititor, fără ajutorul nelipsitului miraj al publicării.
Putem ajunge astfel în situaţia, în care o carte publicată, să nu fie doar o carte tipărită… si să fie în primul rând o carte căutată, cerută, dorită.  

Referinţă Bibliografică:
Pe unde se mai plimbă poezia ?! / Marin Bunget : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 301, Anul I, 28 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marin Bunget : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Bunget
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!