CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  Pe Mureş...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Începe să-mi placă vacanţa asta! Ieri m-am întâlnit cu o bună şi veche prietenă, din Lipova, la KFC. Mi-a adus un aranjament floral deosebit, cu narcise (că nu ne-am găsit de ziua mea). Am păpat aripioare...cu tot cu E-urile lor...cu mare poftă.  
 
Fata asta e ...liniştea întruchipată. Aşa o văd eu. Curios e că şi ea mă consideră...un motoraş, care o motivează de multe ori, pentru mersul înainte. Alegerile noastre matrimoniale n-au fost prea reuşite...aşa că ne-am spus, încă o dată, of-ul. Soarta a făcut să fiu în sală la divorţul ei. Elegant, în 5 minute, fără motivaţie, martori, circ. O avocată a întocmit actele, oamenii au zis că nu mai vor să fie împreună...şi gata. Nici vorbă de partaj (ei au o fată). Ea a fost prima care s-a oferit, dacă am nevoie, să vină martor în procesul meu. N-a fost nevoie. N-aş fi apelat la ea decât de forţă majoră (tocmai pentru că şi ea trecuse recent prin aşa ceva).  
 
Acum ne-am liniştit amândouă. Stăteam fără griji mari...la un suc...după aripioare...şi povesteam.  
 
Unul dintre fraţii ei (pe care-l iubeam toate colegele ei, în liceu) e subiectul meu favorit mereu. Deşi fiu de preot, foarte bun la carte, n-a îndrăgit nicio profesie. Frumuşel şi curat, cult (autodidact), impresiona foarte uşor. După o tinereţe de dandy, s-a aşezat, oarecum, lângă o femeie. Stătea toată ziua la ea, dar noaptea dormea la fratele lui cel mare, necăsătorit. Ea avea doi copii şi lucra la spital. El ducea copiii la şcoală, le punea sandviciuri, făcea lecţiile cu ei...iar ea făcea câte ture şi gărzi era maxim posibil...ca să aducă bani în casă. Nu de puţine ori însă s-a trezit cu salariul subtilizat şi jucat de el la jocuri de noroc.  
 
Atunci venea preoteasa, şi făcea, de ruşine, o minimă aprovizionare. Prea mult nu avea nici ea. Rămăsese văduvă de tânără, cu trei copii. Lucra, la domiciliu, broderie. După Revoluţie, a făcut gogoşi. Nu se temea de muncă. Nu înţelegea ce e cu copiii ei, cu toată dragostea şi grija pe care le-o oferea. Cel mare, meteorologul, nu voia să se însoare. Mijlociul, Roly, care nu voia carte de muncă, le iubea pe toate femeile mapamondului. Fiica se căsătorise imediat după liceu (fusese şefă de promoţie). Din puţinii ei bani, din învăţământ, doar fiica mai completa neajunsurile mamei.  
 
„N-ai crede dacă l-ai vedea acum pe Roly!” îmi spuse, cu lacrimi în ochi.  
 
Femeia cu care îşi împărţea viaţa de ani buni, contactase, de la un pacient străin, o boală similară, la noi, la oameni, cu sindromul vacii nebune (o paralizie treptată a corpului, cu pierderea capacităţii de a vorbi, de a se deplasa...).  
 
“El o duce în braţe, la baie. El o spală, o piaptănă, îi dă de mâncare cu linguriţa. Spală, calcă, face lecţiile cu copiii. E un partener devotat, cum noi nu ne-am aşteptat. Nu ştim ce o să se întâmple cu el când ea nu va mai fi. Acum doarme cu ea de mână, jos, lângă patul ei. Mama e distrusă. Se teme la ce reacţie poate avea el.”  
 
Mă uit la ochii ei mari, cafenii...înlăcrimaţi. E atâta durere în vieţile noastre, ale tuturor. Nu ne putem feri de suferinţă şi nu-i putem salva nici pe cei dragi.  
 
Ca să mai schimb atmosfera, îi povestesc păţania cu d-nul de la bancă, hoţul de lux...care m-a uşurat de bijuteriile preferate...chiar de ziua mea. L-am căutat la job şi am aflat, cu stupoare, că nu mai lucra la ei...de o lună!  
 
Ea îmi povesteşte despre diriginta noastră, profesor emerit, care predase o bună parte din viaţă în Maroc. După divorţ, şi ea fără copii, mergea des la operă şi la concerte, la filarmonică. Acolo cunoscuse un domn, de vârsta ei...stilat, manierat, cu care a şi fost în câteva excursii...Rusia, Israel, Franţa. O bătea gândul chiar să legalizeze relaţia (deşi nepoţii/potenţialii moştenitori se opuneau cu vehemenţă). În dimineaţa de Anul Nou, după un Revelion deosebit, “domnul cel stilat” a plecat cu toate bijuteriile ei (doar lucrări unicat...zeci de inele, brăţări, cercei, ceasuri...era o femeie pasionată de aşa ceva...şi avusese, la vremea ei, şi banii şi prilejul de a cumpăra tot ce era mai frumos şi mai scump).  
 
„Aşa că, vezi tu, un hoţ nu e în mod obligatoriu...un cerşetor.”  
 
Pfffff...ce viaţă aiurea avem! Dacă ar fi ca în poveşti...să-l vezi pe Spân şi pe Omu' roş'...  
 
Mă despart de colega mea, urându-ne toate cele bune, de Paşte, şi o vacanţă liniştită. Narcisele zâmbesc năstruşnice, în ambalajul festiv. Le mai desfac...să respire.  
 
Îmi amintesc, cu drag, cum mergeam, cu ani în urmă, pe marginea drumului, dinspre Radna, spre cetatea Şoimoş, cu un grup de elevi, în excursie. Studiasem romanul “Mara”, al lui Slavici, şi parcurgeam toate traseele descrise în roman, căutam să identificăm toate unghiurile din care se făcuse descrierea poveştii de pe malurile Mureşului. Şi atunci ţineam în mâini un buchet de narcise, cumpărat din faţa mănăstirii de unul dintre elevii mei. Era un băiat urâţel, plin de coşuri, cu dinţii încălecaţi, urechile clăpăuge...  
 
L-am revăzut recent, la tv, ca invitat, la o emisiune. E un bun cardiolog, acum, un om cu totul deosebit. Fizic, e de nerecunoscut. Şi-a operat urechile, dinţii...acneea juvenilă e de domeniul trecutului îndepărtat.  
 
Nu poţi cunoaşte omul după înfăţişarea sa. Asta e clar.  
 
Mă aşez de o bancă, la soare. Îmi amintesc cum mi-a povestit o colegă despre exerciţiile recomandate de psiholoaga ei...Să se gândească la problemele care o frământă, ca la nişte frunze într-un copac. O desprinde pe una şi îi dă drumul pe apă...şi o urmăreşte o vreme cu privirea. Apoi desprinde alta...şi tot aşa.  
 
Vreau să fiu acum pe malul Mureşului...să desprind, una câte una...”Necazurile ... şi grijile/ Sus în aer...”  
 
Sărbători liniştite vă doresc, cu drag!  
 
Timişoara, 12.04.2012 Corina-Lucia Costea  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Pe Mureş... / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 467, Anul II, 11 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!