Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RECOMANDĂ PAGINA

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Cultural > Ecouri > Mobil |   


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 179 din 28 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

Pazit printr-o credinta ce se dezvolta in incercare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
octavian_lupu@yahoo.com

 

1 Petru 1:5-9: „5 Voi sunteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu, prin credinţă, pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi! 6 În ea voi vă bucuraţi mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteţi întristaţi pentru puţină vreme, prin felurite încercări, 7 pentru ca încercarea credinţei voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere şi care totuşi este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava şi cinstea, la arătarea lui Isus Hristos, 8 pe care voi Îl iubiţi fără să-L fi văzut, credeţi în El, fără să-L vedeţi, şi vă bucuraţi cu o bucurie negrăită şi strălucită, 9 pentru că veţi dobândi, ca sfârşit al credinţei voastre, mântuirea sufletelor voastre.” 
  
Se poate spune că încercările prin care trecem în decursul vieţii, pot deveni o oportunitate în dezvoltarea credinţei în Dumnezeu? 
Apostolul Petru ilustrează principiul dezvoltării credinţei prin intermediul încercărilor, oferind imaginea minereului aurifer ce este purificat, curăţit, folosind topirea în foc. Ceea ce provoacă distrugerea materialului steril, conduce doar la topirea aurului şi la creşterea valorii sale prin eliminarea oricăror impurităţi. Astfel, înţelegem că problemele pe care le întâlnim în viaţă, pot deveni oportunităţi îngăduite de către Dumnezeu, pentru dezvoltarea credinţei noastre şi implicit a caracterului nostru. 
  
Cu toate acestea, există multe persoane care atunci când trec prin diferite dificultăţi ajung să îşi piardă credinţa în Dumnezeu, sau să se răcească din punct de vedere spiritual. Cum se explică acest lucru? 
Fiecare om are propria scară de valori la care aderă în experienţa sa, fapt pentru care reacţia la diferitele provocări ale vieţii va diferi de la caz la caz. Credinţa în Dumnezeu nu face referinţă în genere la lucruri accesibile simţurilor noastre, astfel că potrivit cu apostolul Petru, „Îl iubim pe Hristos fără să Îl fi văzut, credem în el, fără să Îl vedem şi ne bucurăm cu o bucurie negrăită şi strălucită, fiindcă la sfârşitul credinţei noastre vom dobândi mântuirea sufletelor”. Cu alte cuvinte, credinţa aparţine unui plan de existenţă ce depăşeşte orizontul limitat al realităţii înconjurătoare şi de aceea, în mod normal ar trebui ca încercările vieţii să nu aibă un impact direct asupra percepţiei realităţilor spirituale. 
  
Şi totuşi, mulţi oameni îşi pierd încrederea în Dumnezeu în timp de încercare. Ce s-ar putea face pentru a preveni sau depăşi o astfel de situaţie? 
Aş putea da un răspuns posibil folosind următoarea ilustraţie. Atunci când am fost într-o călătorie cu avionul, deseori am constatat că există turbulenţe serioase imediat după decolare sau la altitudini relativ joase. Dar pe măsură ce avionul câştigă înălţime, observăm cum acestea încep să se micşoreze, pentru ca la plafonul de zbor să înceteze aproape cu totul. Explicaţia este relativ simplă, în sensul în care mişcările maselor de aer sunt mai puternice în apropierea solului, dar descresc pe măsura creşterii altitudinii. Tot astfel, pentru a preveni sau depăşi problemele legate de menţinerea credinţei, este necesar să avansăm spiritual, să ne dezvoltăm percepţia realităţilor cereşti. 
  
Dacă aşa stau lucrurile, ce se poate întreprinde pentru a putea să ne dezvoltăm percepţia realităţilor spirituale? 
Elementul cheie în versetele menţionate se constituie din expresia „voi sunteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu, prin credinţă”. Cu alte cuvinte, există o putere supranaturală ce acţionează prin intermediul credinţei pe care o avem în Dumnezeu, cu privire la mântuirea prin Isus Hristos. Mai concret, noi trebuie să cultivăm acele deprinderi ce ne vor ajuta să devenim tot mai conştienţi de acţiunea puterii lui Dumnezeu şi să eliminăm acele lucruri care ne împiedică să ajungem la această percepţie asupra realităţilor spirituale în care suntem implicaţi. De aceea, este necesară o profundă reformă a stilului nostru de viaţă şi a tot ceea ce facem zi de zi, şi chiar ceas de ceas. 
  
Ce acţiuni concrete se pot întreprinde pentru a pune în aplicare acest principiul al creşterii percepţiei lucrurilor spirituale, cu impact direct asupra dezvoltării credinţei? 
Reluând ideile amintite de către apostolul Petru, trebuie să ne concentrăm atenţia asupra „mântuirii gata să fie descoperită în vremurile de apoi”, fapt ce reclamă studiul Sfintelor Scripturi. Este imposibil să dobândim o percepţie corectă şi cu impact direct asupra vieţilor noastre în ce priveşte intrarea în Împărăţia cerurilor, dacă nu vom studia zilnic Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu. Acesta este primul pas pe care trebuie să-l realizăm pentru dezvoltarea credinţei noastre. 
  
Ce altceva ar mai trebui făcut pentru a ne dezvolta credinţa în Dumnezeu? 
După aceea, este necesar să facem o transpunere a învăţăturilor biblice la vieţile noastre, fapt ce va conduce la definirea unor obiective pe care dorim să le atingem în vederea creşterii noastre spirituale. La modul concret, pot da un exemplu putem fi confruntaţi cu anumite probleme de sănătate, venite neaşteptat asupra noastră, şi care pot să ne provoace îndoială cu privire la grija lui Dumnezeu faţă de noi. Însă, în loc să dăm glas necredinţei şi sentimentelor de amărăciune sau de tristeţe, ar trebui să căutăm în Scriptură acele cuvinte care să ne ajute să clădim o viziune pozitivă, având la bază perspectiva intervenţiei lui Dumnezeu în favoarea noastră şi intrării în Împărăţia cerurilor. 
  
Pare foarte simplu de zis, însă atunci când trebuie să transpunem în practică o astfel de metodă, ne vedem confruntaţi cu o mulţime de obstacole. Ce se poate face pentru a le depăşi? 
Obstacolele interioare sunt mai periculoase decât cele exterioare. Şi cel mai adesea, obstacolele exterioare induc o proiecţie interioară ce rămâne chiar şi după ce au trecut circumstanţele defavorabile sau le-am depăşit cumva. Aici se află puterea nefastă a influenţelor exterioare ce subminează valorile interioare pe care le avem, incluzându-le şi pe cele spirituale, cu referinţă directă asupra credinţei. În mod practic, obstacolele imediate ce vor veni asupra noastră vor putea consta în lipsa timpului disponibil, în manifestarea unei dispoziţii depresive sau de amărăciune, sau altele de genul acesta. De asemenea, putem fi împiedicaţi de cei din jurul nostru, care fie ne plâng de milă, fie nu manifestă nici un fel de compasiune atunci când trecem prin încercări. Şi bineînţeles că această listă poate să continue, pentru ca în final să ajungem să nutrim sentimentul că Dumnezeu ne-a abandonat, că Biblia nu este adevărată, că toate aceste lucruri sunt doar poveşti, iar viaţa viitoare este doar o amăgire. 
  
Putem spune că există un progres al simţămintelor pe care le experimentăm atunci când suntem încercaţi? 
Cu siguranţă, că există un progres al trăirilor fie în jos, dacă ne lăsăm „luaţi de val”, fie în sus, dacă vom exercita credinţă în Dumnezeu, având la bază ceea ce stă scris şi aplicând la vieţile noastre ceea ce studiem. Pentru a depăşi astfel de sentimente şi de obstacole, este necesar în primul rând să facem o alegere fermă să continuăm să rămânem alături de Dumnezeu, să deschidem Biblia, chiar dacă nu simţim o astfel de nevoie, să o studiem, chiar dacă ni se pare un lucru inutil, şi să aplicăm, chiar dacă pare a fi o pierdere de timp. Aşa cum am mai menţionat, planul spiritual nu poate fi înţeles pe baza simţurilor, dar el este accesibil credinţei şi acelei raţiuni ce se articulează pe Cuvântul lui Dumnezeu. 
  
Ce ne facem însă dacă situaţia cu care ne confruntăm nu se rezolvăm, mai precis dacă în ciuda credinţei noastre, nimic nu se schimbă, cel puţin în aparenţă? 
Voi cita din nou cuvintele apostolului Petru, care zicea „că vom dobândi, ca sfârşit al credinţei noastre, mântuirea sufletelor”. Cu alte cuvinte, rezultatul se va vedea doar la „sfârşitul credinţei noastre”, care ştim bine că se va realiza atunci când Domnul Hristos va reveni pentru a ne lua în Împărăţia cerurilor. Astfel, înţelegem că menţinerea credinţei în Dumnezeu trebuie să se realizeze până la acel moment, indiferent de circumstanţele prin care trebuie să trecem în decursul vieţii. Abia la final se va vedea rezultatul palpabil, însă până atunci vom putea experimenta „o bucurie negrăită şi strălucită”, în aşteptarea împlinirii făgăduinţelor divine. 
  
Cu toate acestea, nu există şi nişte beneficii imediate atunci când ne menţinem credinţa în Dumnezeu, indiferent de împrejurare? 
Reluând ideea „bucuriei negrăite şi strălucite”, pot spune că menţinerea credinţei ne va aduce o linişte interioară şi o capacitate de a ne ridica deasupra împrejurărilor prin care trecem, care ea însăşi se constituie ca un beneficiu imediat. Mai mult chiar, percepţia prezenţei divine împreună cu noi, intervenind în favoarea noastră, va aduce o convingere fermă asupra adevărului cuvintelor lui Dumnezeu. Practic, vom percepe faptul că puterea lui Dumnezeu este la lucru pentru a ne susţine şi a ne dezvolta fiinţa lăuntrică, în a ne ridica deasupra turbulenţelor ce se produc inerent în vecinătatea pământului. 
  
Putem spune că apostolul Petru ne-a împărtăşit aceste sfaturi, având la bază chiar experienţa vieţii sale? 
Mai mult ca sigur că apostolul Petru ne-a scris având în vedere ceea ce el însuşi trăia. Să ne gândim la ce privaţiuni a fost expus de-a lungul vieţii, la ce batjocuri sau persecuţii, şi câte suferinţe a trebuit să îndure culminând cu propria sa crucificare. Aşadar, nimeni să nu creadă că el a dat sfaturi „din cărţi”, ci gustând experienţa amară a încercărilor de tot felul, a putut să ne ofere un exemplu despre ce înseamnă să îţi menţii credinţa vie indiferent de împrejurare. Exemplul său poate să ne ajute şi să ne motiveze să procedăm într-un mod similar. 
  
De fapt ce înseamnă să fii „păzit prin puterea lui Dumnezeu, prin credinţă”, dacă ne raportăm la experienţa apostolului Petru? 
A fi păzit prin puterea lui Dumnezeu, prin credinţă, înseamnă să te raportezi la ceea ce ne-a promis Domnul Isus Hristos, că va fi mereu alături de noi, prin prezenţa Duhului Sfânt şi a sfinţilor îngeri, că vom fi biruitori indiferent de încercările prin care vom trece, iar în final că vom fi primiţi în Împărăţia cerurilor la a doua sa venire. Această convingere nu trebuie să scadă cu trecerea timpului, ci dimpotrivă ea trebuie să crească tot mai mult, pe măsură ce viaţa noastră se derulează. Astfel, credinţa apostolului Petru, în loc să scadă datorită împotrivirilor cărora trebuia să le facă faţă, ea se dezvolta tot mai mult, pentru ca în final să culmineze cu biruinţa în chiar martirajul său, liber consimţit. 
  
Putem spune că expresia supremă a dezvoltării credinţei apostolului Petru s-a regăsit în această jertfire de sine care l-a final s-a concretizat prin sacrificiu de sine, privind cu bucurie intrarea în Împărăţia cerurilor, la a doua venire a lui Hristos? 
Cu siguranţă, că experienţa dezvoltării credinţei a mers până la cea din ultimă limită atunci când principiul jertfirii de sine, care l-a caracterizat în mod constant pe apostolul Petru, a devenit sacrificiu de sine. Vedem astfel, că exerciţiul dezvoltării credinţei ne va conduce în final la depăşirea planului suferinţelor din această lume, şi ne va conduce să ne ridicăm la înălţimi care întrec şi cea mai iscusită imaginaţie. În ce-l priveşte pe apostolul Petru, „aurul credinţei a fost curăţit în focul încercărilor”, pentru ca în final să devină cu totul pur, de mare valoare, gata pentru înălţare în Împărăţia cerurilor. 
  
Rugăciune pentru dezvoltarea credinţei indiferent de împrejurările prin care trebuie să trecem, pentru însuşirea exemplului oferit de către apostolul Petru, precum şi pentru dobândirea unei percepţii corecte asupra destinului nostru veşnic în Isus Hristos. 
Referinţă Bibliografică:
Pazit printr-o credinta ce se dezvolta in incercare / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 179, Anul I, 28 iunie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!