CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Strofe > Epigrama >  


Autor: Confluenţe Româneşti         Publicat în: Ediţia nr. 242 din 30 august 2011        Toate Articolele Autorului

Patru Epigrame

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

De Cincinat Pavelescu, articol preluat de la: http://ro.wikisource.org/wiki/Patru_epigrame  

 

Pe când eram magistrat în Brăila, un prieten, judecător, mă roagă, la clubul Rally, să-l împrumut cu 25 lei, ca să ponteze la bacara. Neavând la mine această sumă, el m-a silit să fac câteva versuri unui simpatic bancher, pe care-l auzise cu câteva minute mai înainte lăudându-mă, şi să-i cer, pe departe, douăzeci şi cinci de lei. Îi trebuia numai atât ca să-şi completeze suta de lei, hotărât s-o piardă. Şaptezeci şi cinci se şi duseseră. Bancherul îmi spusese că în ţara asta e o crimă să aibă cineva talent şi că ar trebui să mă duc în străinătate, unde lucrurile de spirit sunt preţuite şi răsplătite. Amicul meu să nu vă închipuiţi că era Fabricius surprinsese această convorbire şi voia să tragă câştig din entuziasmul bancherului pentru mine în interesul dulcilor sale patimi de jucător. Pe când bancherul da ceea ce se cheamă, în termeni de club, o chouete de écarté, a primit din parte-mi, pe un petic de hârtie, aceste rânduri:  

În ţara asta de nimic,
Unde talentul e o crimă,
Mai lesne-i de găsit o rimă,
Decât cinci lei la un amic!
Post scriptum:
Am scris cinci lei pentru contrast,
Dar eu fiind un spirit vast
Şi cu capriţii de-mpărat...
Îmi trebui suma la pătrat.

Bancherul şi-a curmat jocul, a citit, a râs şi-a strigat admirabil (aşa mi s-a spus, vă rog) şi-a strâns manuscrisul în buzunarul unde ţinea hârtiile... de valoare. Acestea însă se vede că n-au mulţumit pe judecătorul meu, care n-aştepta decât 25 lei, şi vedea, cu deznădejde, că nu mai sosesc. Atunci am fost rugat de el să urmez jocul acesta până când spiritualul bancher va înţelege că cererea noastră nu era numai un joc de cuvinte. M-am executat astfel:  

Sunt fericit că ţi-au plăcut
Cele 8 versuri ce-am făcut,
Dar pentru mine ce e drept
Succesul lor a fost amar,
Căci le-ai băgat în buzunar
Şi eu aştept!

Se zice că scena s-a repetat, şi noi ne-am ales din nou numai cu platonismul onorabil al unor admiraţiuni pline de cea mai caldă sinceritate; însă ce aştepta judecătorul sunătorul nu sosea. Atunci, indignat şi hotărât să-şi continue partida cu orice preţ, m-a somat să fiu mai precis, să pun punctele mai pe i. Am crezut să-l mulţumesc cu aceste versuri:  

Eşti om de duh, dar ce folos
Că pe poet apreciezi,
Deşi eşti spirit luminos,
Nu eclerezi!

Pe româneşte: Nu pui banii jos? Bancherul, însă, urma să câştige la écarté, şi să mă acopere de elogii; însă nu făcea gestul aşteptat cu atâta nerăbdare de eminentul meu amic judecătorul. Acesta, în culmea supărării, mă apostrofează cu vorbele: Degeaba zice ăsta că ai talent, nu vezi că nu rentează? Până n-oi vedea banii, te declar lipsit de orice dar. Şi într-o violenţă de limbagiu neobişnuită, făcu aluzii la religia bancherului, care nu era a noastră. Ca să-l împiedic de la cine ştie ce vorbă mai aspră, i-am mai scris amicului şi această din urmă glumă:  

Văzând că nu te mişc-avântul,
Nici verva mea prietenească,
Eu tac, şi ţie-ţi dau cuvântul:
- Viţelul d-aur să vorbească!

Succesul a fost neîntrecut; judecătorul m-a declarat genial şi, seara, s-a culcat cu multe parale în buzunar, câştigate mulţumită împrumutului făcut în împrejurările mai sus povestite.  

Cred că voi mai avea prilejul să povestesc cititorilor acestei reviste şi alte glume ale mele rimate fără nici o pretenţie şi totdeauna improvizate, glume ce se ţin bine minte în oraşele prin care împrejurările m-au făcut să pribegesc.  

Sinaia  

 
Referinţă Bibliografică:
Patru Epigrame / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 242, Anul I, 30 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!