CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  Patricia Lidia în dialog cu poeta Anne Marie Bejliu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

(continuare)  

De ce tocmai acest titlu?  

 

Pentru că tematica volumului este în fapt căutarea fiinţei, oarecum sub toate aspectele ei umane şi cum prin gânduri–general-rânduri-scrisul-personal, ne exprimăm, explicăm multe din aspectele acestei căutări, am numit acest volum prin alăturarea celor două cuvinte: Gânduri-rânduri. Cum spuneam, iniţial am vrut să-l numesc Rânduri-gânduri dar corecţia a venit firesc din partea unei prietene care mereu mă sfătuieşte de bine în tot ceea ce priveşte conţinutul textelor mele şi nu numai, de a inversa cele două cuvinte, pentru a da acel firesc al evoluţiei cuvântului: de la gând, la rând.  

 

Prin ce anume crezi că se caracterizează acest volum? Ce îl diferenţiază şi îl departajează de celelalte?  


Printr-un dialog permanent cu Dumnezeu, cu mine însămi. De altfel intenţionez să continui acest volum cu încă două alte părţi. Prima parte este centrată mai mult pe dialogurile cu Dumnezeu, al doilea vreau să fie centrat pe dialogurile exterioare iar al treilea pe dialogurile cu mine însămi, adunând practic informaţiile primite şi sperând la o întoarcere în centru, în propriul sine. O regăsire, o reechilibrare.  

Fiecare volum al meu are personalitatea lui prin faptul că fiecare reprezintă şi mai ales prezintă cumulul de trăiri al acelei perioade în care a fost scris.  

Acest volum a venit după pierderea unui prieten deosebit, care a lăsat urme adânci în toată evoluţia mea sufletească şi spirituală.  

Ceea ce îl departajează de celelalte volume este faptul că textele sunt fiecare în parte o scurtă meditaţie despre un element, o direcţie principală sau secundară a vieţii. Până la urmă fiecare cu importanţa sa majoră în evoluţia mea ca fiinţă umană complexă.  

Nu am mai lăsat cale jocului, textelor scrise practic în momente de veselie, de un infantilism oarecum forţat. Aici am fost fiinţa suflet-spirit – matură.  

 

Care este pasajul care te reprezintă cel mai mult din acest volum?  


caut...  

...un colţ de iubire în care,
cuvintele,
să nu aibă fixate la buzele
flămânde de sunete,
de vibraţii profund lămuritoare,
lacăte... – „cresc marginile sferei trăirilor”  

 

Dacă am deschide agenda personală la anul 2011, ce priorităţi ar fi notate acolo?  


Ca om interesat de cultură, în general, îmi doresc să ajung să vizitez în această vară mănăstiri şi biserici la care nu am ajuns până acum deloc, dar ale căror istorii uimitoare le cunosc.  

Ca scriitor, îmi doresc mult să ajung să conturez măcar, noul meu volum de poezie „azima cuvintelor” cu o tematică generoasă, zic eu: căutare, căutare, căutare... Materialul există, timpul nu prea şi mereu, mereu, apar alte priorităţi de moment care mă determină să amân lucrul la volum. Am nevoie de o stare interioară specială pentru a gândi aranjarea textelor în structura volumului. Nu mai reuşesc să o găsesc şi să o fixez măcar pentru câteva ore.  

 

Care dintre scriitorii noştri au avut influenţă asupra creaţiei tale?  


În primul rând, Mihail Sadoveanu. Apoi, Panait Istrati, Constantin Ţoiu, Augustin Buzura, Marin Preda. Dintre poeţii noştri: Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Ana Blandiana, Constanţa Buzea, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu şi nu în ultimul rând, Magda Isanos.  

 

Cine te sprijină în mediatizarea scrierilor tale? Prin mâna cui trec creaţiile tale?  


Nimeni în mod special. Postez direct pe siteuri. M-am obişnuit să le compun direct acolo. În general le citesc şi le comentez cu amicii apropiaţi sau prietenele mele. O vreme am fost destul de activă în cenacluri literare. Unul din ele, cel mai important este cenaclul „Orfeon”, unde am şi crescut ca autor. Acolo am găsit îndrumare printr-o critică literară sinceră, directă, constructivă. „Orfeon” este coordonat de domnul Ioan Raţiu.  

 

Acum mai ai timp de citit ? Ce îţi place să citeşti ? Are Anne timp liber? Şi dacă da, ce îi place să facă în timpul liber?  


Timp găsim mereu mai ales pentru citit dacă vrem, dacă foamea noastră de hrană vie este nemăsurată... Îmi plac în mod deosebit volumele vechi de poezie adunate de mama mea încă din tinereţe. Mă pierd în ele de câte ori sunt frământată de anumite idei, de anumite probleme ale cotidianului. Este cumva o căutare a reechilibrării energetice şi bineînţeles, sufleteşti. Pe lângă poezie, îmi plac foarte mult cărţile ce abordează spiritualitatea.  

Timp liber? Nu. Nu am. Fur. Fur mereu fiecare clipă ce mi se oferă pentru a mă îngriji de florile mele, de casă, de a scrie sau chiar a mă juca. Când sunt dezorientată sau nu mă pot concentra la ceea ce am de lucru zilnic, apelez la jocurile logice de pe calculator sau mă adun într-un punct, într-o idee de haiku.  

 

Se poate la ora actuală vorbi despre o nouă generaţie de poeţi ?  


Poate da, poate nu. Poate da, pentru că tematica spirituală este comună tuturor. Doar forma de exprimare în vers diferă. Poate nu, pentru că paleta modurilor de abordare, tehnica de scriere a poeziei este atât de variată, încât foarte greu s-ar putea alcătui chiar şi un simplu proiect de sistematizare a tuturor direcţiilor pe care aleargă poeţii în căutările lor. Dacă ar fi să numesc într-un anume fel această generaţie de poeţi, generaţie nu ca şi vârstă biologică, în nici un caz, nu asta, i-aş spune Generaţia Căutării şi a Căutătorilor prin deşertul vieţii sau poate Generaţia Crizei interioare pur umane. Este o continuă căutare a propriei identităţi ca fiinţă umană, ca fiinţă de lumină.  

 

Tot mai mulţi autori cochetează cu literatura în spaţiul virtual. Cum relaţionezi cu acesta? Ce părere ai despre „ciupercile” apărute după burniţa comunistă? Ce ar trebui făcut cu miile de scriitori veleitari, făcuţi prin diverse împrejurări, care publică din banii proprii carte după carte, an după an, total lipsiţi de profesionalism şi modestie?  


Pentru mine, scrisul pe internet nu a fost o joacă, nu a fost o relaxare. Am început să scriu sub auspiciul disperării, sub sabia grea a unei depresii profunde. Am învăţat pas cu pas cum să lucrez pe calculator. Fiecare etapă câştigată a însemnat pentru mine o reîntoarcere la viaţă, o reîntoarcere la viu, o victorie pot spune interioară, desăvârşită. Aşa a fost pentru mine, personal. După moartea copiilor respingeam dialogul real cu oamenii. Îmi era ruşine că eu trăiesc încă iar ei sunt acolo, undeva, în pământ. Mi-era ruşine că braţele mele sunt goale. Simţeam apăsarea inutilităţii mele ca om, în inimă, suflet, gând. Internetul mi-a readus bucuria comunicării pas cu pas. Am cunoscut mai mulţi oameni, mai întâi virtual, apoi la lansări de carte şi diferite evenimente culturale.  

Îmi place să cred, că la un moment dat, fiecare în parte îşi regăseşte echilibrul, îşi aminteşte de bunul simţ primit odată cu educaţia celor ce le-au dat viaţă, a celor ce i-au îndrumat în timp către frumos. Nu-mi place să atac. Îmi place să construiesc, să particip la construcţie şi, în acest caz, la reclădirea sau pur şi simplu la clădirea literaturii nu noi, ci a unei literaturi ce continuă munca celor ce au fost, cu instrumentele pe care le avem astăzi în noi şi în afara noastră.  

 

Cunoscându-l mai bine pe poetul din tine, dacă ai face un interviu cu acest alter ego şi ai vrea să-l pui în încurcătură, ce întrebare i-ai pune? Şi, mai ales, ce răspunsuri ai da?  


Cât de mult îţi iubeşti primele tale poezii şi cât de diferite sunt faţă de ultimile? De ce continui să scrii?  


Iubesc la fel de mult poeziile de început ca şi pe cele de acum pentru că fiecare dintre ele sunt fărâme din viaţa mea. Diferenţa stă doar în faptul că fiecare în parte se constituie în nivele de evoluţie sufletească şi spirituală a fiinţei mele, a mea ca om. Am scris şi scriu numai ceea ce trăiesc în clipa creaţiei. A nu le iubi ar însemna să-mi ignor parte de viaţă, trecutul, ar însemna să mă ignor pe mine însămi.  

Continui să scriu pentru că Scrisul este la fel de mult acum, pentru mine, ca întotdeauna, „spaţiul” în care mă manifest în deplinătatea fiinţei mele. În plus, fiecare cititor ce se regăseşte şi reuşeşte să-şi rezolve o fărâmă din problemele sufleteşti, de viaţă şi zâmbeşte chiar şi pentru o clipă rândurilor mele, înseamnă o bucurie imensă şi o felie de împlinire pentru mine ca poet şi nu în ultimul rând ca om.  

http://boema.inforapart.ro/reviste/Boema033.pdf  

Referinţă Bibliografică:
Patricia Lidia în dialog cu poeta Anne Marie Bejliu / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 394, Anul II, 29 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!