CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Mara Circiu         Publicat în: Ediţia nr. 898 din 16 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Pata de culoare si lumina
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ceea ce e important in arta, e sa vibrezi tu insuti si sa-i faci si pe altii sa vibreze ~ George Enescu  
 
Invitatul meu de astazi este Mihai Toth, un foarte tanar timisorean, un artist ce bate la portile afirmarii cu toata forta si increderea in arta pe care o creaza, si a carei expresie artistica o doreste in deplina rezonanta cu publicul amator de arta si frumos. Cine este Mihai Toth, care sunt planurile si visele sale de la inaltimea tinerei sale varste veti afla in randurile de mai jos, si sper ca acest articol sa fie biletul vostru de intrare intr-o lume sensibila si insetata de frumos-lumea artistului Mihai Toth.  
 
Mara Circiu: Mihai, te rog sa ne redai o scurta autobiografie, cand si cum ai descoperit inclinatia ta spre pictura?  
Mihai Toth: Am 23 ani si m-am nascut in Timişoara, România, la fel ca părinţii mei care au avut un impact puternic asupra dezvoltării personalităţii mele.  
Când eram mic, la 4-5 ani, deja aveam două pasiuni: desenul si fotbalul. Mama era cea care imi întreţinea latura artistică prin cărţi de colorat, iar tatăl avea grijă de latura sportivă pasându-mi mingea de fotbal. Cărţile de colorat au fost un mare ajutor, deoarece mi-au antrenat abilităţile de a desena, spun asta pentru că îmi venise ideea de a reproduce fiecare desen abia apoi începeam să colorez.  
Pe la vârsta de noua ani eram foarte confuz cu ce pasiune să continui deoarece nu aveam timp pentru amândouă. Atunci a intervenit Dumnezeu care mi-a oferit ajutorul prin calea cea mai dureroasă. La zece ani, în urma unui accident la şcoală, am avut o luxaţie de rotulă la genunchiul drept. Atunci a fost prima luxaţie din seria luxaţiilor ce aveau sa apară, până în prezent am avut parte de trei luxaţii la genunchiul drept şi una la stângul.  
Astfel am renunţat la pasiunea mea pentru fotbal şi am decis să continui cu arta, care la un moment dat mi-am dat seama că înseamnă totul pentru mine.  
Mara Circiu: Cine sunt pictorii care te-au influentat?  
Mihai Toth: Din punct de vedere al picturii iubesc lucrările lui Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Jackson Pollock. Aceştia sunt doar o parte din pictorii pe care i-am studiat, dar ei sunt preferaţii mei deoarece fiecare dintre ei au adus o notă importantă de originalitate si au contribuit la evoluţia artei.  
Mara Circiu: Stiu ca esti un pictor autodidact, regreti ca nu ai urmat Şcoala de Artă? Ţi-ai propus sa obtii o educatie formala in domeniul artelor?  
Mihai Toth: Îmi place să cred că sunt un artist autodidact pentru că merg pe principiul că dacă vrei să te dezvolţi cu adevărat într-un anumit domeniu, nu trebuie neapărat să ai pe cineva lângă tine. Autoeducaţia este cea mai eficace.  
A fost un moment in viaţa mea când mă gândeam la Şcoala de Arte, dar o parte din mine se opunea acestei idei deoarece aveam senzaţia că şcoala îmi va limita imaginaţia, cu care mă mândresc cel mai mult. Einstein spunea “Imaginaţia este mult mai importantă decât ştiinţa”, sunt de acord cu el.  
Mara Circiu: Cum definesti stilul tau?  
Mihai Toth: La acestă întrebare voi răspunde făcând o paralelă la prima expoziţie pe care am susţinut-o anul acesta la Facultatea de Construcţii Politehnica din Timişoara, şi care s-a intitulat L.O.V.E (Libertatea Ochiului de a Vedea Eternitatea). Cu ocazia acestui eveniment am expus lucrări diverse precum: peisaje, portrete, sigle, abstracte, precum şi o serie de măşti în stil veneţian. În fiecare arie am încercat să-mi las amprenta prin originalitate. De exemplu, la portrete am adus prin intermediul fundalului lumină pe chipul si înfăţişarea personajului, transformând persoana respectivă, indiferent de starea pe care o avea, într-o stare de bună dispoziţie. Dar stilul pe care eu îl deţin şi care îmi permite să-mi exprim adevărata imaginaţie este prin lucrări abstracte, cu care mi-am propus să continui pe viitor.  
Mara Circiu: Cine sunt artistii preferati? Ce ai invatat din tablourile lor?  
Mihai Toth: Artiştii care m-au influenţat fac parte din arta modernă. Artişti precum Andy Warhol, Jackson Pollock, Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Mark Rothko, Jean Dubuffet si contemporani Jeff Koons şi Damian Hirst au avut fiecare importanţa lui în dezvoltarea mea ca artist. De la ei am învăţat sa-mi folosesc creativitatea şi sa mă afirm prin originalitate.  
Mara Circiu: Care sunt temele preferate?  
Mihai Toth: Temele mele preferate sunt cele care se referă la exprimarea sentimentelor prin pictură sau sculptură, la artă realizată complet din imaginaţie. Majoritatea temelor preferate fac parte din lucrări abstracte.  
Mara Circiu: Cum functionează procesul de creatie în cazul tau?  
Mihai Toth: Artistul englez contemporan Damian Hirst obişnuia să spună “Pentru mine conceptul este mult mai important decât execuţia”. Aşa începe procesul de creaţie pentru mine, de la un concept.  
Mara Circiu: Ce te inspira si unde iti gasesti motivatia?  
Mihai Toth: Inspiraţia se afla atât în interiorul meu cât şi în exterior. Uneori anumite stări pe care le am mă inspiră, altădată ceea ce privesc mă inspiră. Secretul cred că stă la baza unui bun control al imaginaţiei. Motivaţia mea e hrănită de creativitatea mea cu care sunt înzestrat.  
Mara Circiu: Stiu ca ai avut recent o expozitie in cadrul Facultatii de Constructii Politehnica din Timisoara, care sunt impresiile tale pe marginea acestui frumos eveniment.  
Mihai Toth: În urma expoziţiei L.O.V.E m-am convins ca arta va fi de acum înainte pasiune, profesie şi jobul meu definitiv. E adevărat că nu am avut o audienţă aşa numeroasă cum mă aşteptam, din motive de promovare a expoziţiei, dar şi pentru faptul că în România arta nu este apreciată ca şi în străinătate. Oricum privesc cu capul sus şi nu sunt descurajat, am proiecte frumoase si importante în desfăşurare care ma motiveza si imi dau un imbold artistic si creator. Sunt sigur că dacă îmi păstrez încrederea în mine, puterea de a trece peste orice barieră vine de la sine.  
Mara Circiu: ARTA inseamna ceva diferit pentru fiecare persoana, ce insemna ARTA pentru tine?  
Mihai Toth: Aceasta este o întrebare frumoasă. Pentru mine e simplu: arta pentru mine înseamnă totul. Arta pentru mine înseamnă atunci cand poţi crea ceva dupa propria intuiţie. Prin artă simt libertate absolută, îmi permit orice, fiecare gând, sentiment poate fi pus în practică prin artă. De exemplu, dacă vreau sa fac o vizită în cosmos, pictez o constelaţie şi astfel simt totul. Arta îmi permite să scot la suprafaţă tot ce gândesc şi simt, fie că este iubire, speranţă, curaj sau chiar frică, totul iese la lumină prin creaţie.  
Mara Circiu: Unde te vezi pe plan artistic in urmatorii zece ani? Care sunt planurile tale de viitor?  
Mihai Toth: În următorii 10 ani vreau să am cât mai multe expoziţii atât în România cât şi în oraşe precum New York, Londra, Paris, dar şi în orice loc unde mi se oferă oportunitatea de a susţine o expoziţie. Visul meu este să aduc o contribuţie semnificativă în evoluţia artei. Îmi doresc să ajung un artist cu lucrări care să rezoneze cu cât mai multă lume. Pentru mine asta înseamna diferenţa între un artist renumit şi unul mai puţin cunoscut. Un artist cu renume are lucrări care rezonează cu majoritatea celor interesaţi de artă. Un astfel de artist îmi doresc să ajung.  
Mara Circiu: Cariera ta artistică deşi începută doar din dorinţa de picta, a primit recent o conotaţie profesională, ce ne poţi spune despre ultima ta reuşită?  
Mihai Toth: Mulţumesc frumos, pe scurt: m-am înscris la Facultatea de Arte Timişoara, iar pentru admitere am prezentat un portofoliu cu lucrări de la expoziţia L.O.V.E., şi am dat un examen in cadrul căruia trebuia să pictăm un tablou pe tema compozitie la alegere (la care am realizat o lucrare abstracta). În urma probelor am fost admis, şi scopul meu pentru următorii trei ani este să invăţcat mai multe tehnici pentru a-mi imbunataţi stilul.  
Mara Circiu: Felicitări, Mihai, viitorul se colorează în culori frumoase pentru tine! Te rog să le adresezi câteva cuvinte de încheiere cititorilor noştri...  
Mihai Toth: Apreciez foarte mult oamenii care nu-şi uită niciodată rădăcinile şi care deşi au părăsit locul natal, sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă acolo, fie cu oamenii, fie cu tradiţia, cultura şi evoluţia ţării respective.  
Din păcate, referitor la noua generaţie, în România mass-media şi restul ne malformează şi manipulează copii. De mici, copiii nu sunt învăţaţi să respecte, să aprecieze, să iubească. Din punctul meu de vedere România trebuie reeducată. Sunt o mulţime de copii trişti şi supăraţi, adolescenţii sunt complet derutaţi, fără pasiuni şi nu ştiu ce vor să facă în viaţă. Asta nu este valabil doar pentru România.  
Ceea mai mare forţă în Univers este iubirea. Copii noştri au nevoie de iubire. Am ajuns la concluzia cruntă că părinţii nu au timp să-şi iubească copii.  
Vă transmit salutări din România, iar pe viitor aş fi bucuros să întâlnesc la expoziţiile mele cititori ai ziarului Romanian Times. Iar pentru cei ce doresc sa afle mai multe despre mine, va invit sa accesati link-urile de mai jos:  
 
 
 
Mara Circiu: Multumesc, Mihai, mult succes in tot ce iti propui si multa inspiratie!!  
Tuturor iubitorilor de frumos va recomand o plimbare prin muzeul virtual al artistului Mihai Toth:  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Pata de culoare si lumina / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 898, Anul III, 16 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!