AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 769 din 07 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Partea a Vi-a PARIUL BLESTEMAT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Urmează Partea a VI-a  

 

* * *  

Căruţa boierului i-a dus pe fiecare la casele lor, şi pe la orele unu din noapte nu se mai auzea ţipenie de om în comuna Vălureni. Conaşul Pandele cum se băgă în aşternut fu luat de Morfeu în primire, şi un vis plăcut l-a făcut să regrete câd s-a sculat că nu fusese băiat deştept şi să profite de situaţie: „Se făcea că-i cânta Gheorghe Triculescu la vioară, iar el era în separeu numai cu Didina, care-l sorbea din ochi şi-l ruga să mai rămâie... că mai e până la ziuă”. După ce se spălă pe faţă şi se trezi de-a binelea, îi veni în gând mintea românului de pe urmă: „Cine dracu mă puse de-i luai cu mine pe nenorociţii ăia, care mă scuturară de bănişori? Nu-i puteam lăsa jos în salon, iar eu să fi fost servit de ”fetica” Didinica (alint al patroanei Mariţa Florescu) şi să-l chem pe Triculescu să ne cânte..., că doar nu mă refuza madam Floreasca!... Cu câteva mii o mulţumeam pe Madam Mami... şi eram mai câştigat”.Se mai învârti puţin prin acsă, îşi verifică punga dacă are restul de bani cum îi pusese, apoi strigă argatul Dan să-i aducă de urgenţă cabrioletea la scară, că pleacă până-n Dealul Viilor.  

- Merg cu dumneavoastră, conaşule?  

- Nu. Tu ai grijă şi fă ce ţi-am spus când am venit.  

- Sărut mâna, am înţels, conaşule. Să nu aveţi teamă că nu voi termina treaba până la venirea cucoanei... Să trăiţi... şi drum bun.  

.................................................................................  

Toate cuvintele administratorului se întipăriseră în mintea încinsă a boierului, care a plecat în grabă să-i facă o vizită Didinei, despre care ştia că începe treaba la crâşmă pe la orele cinci după amiază. Avusese grijă să afle de la coana Floreasca, fiindcă-i zisese într-o doară... cum se descurcă dumneaei cu un personal atât de puţin, la care Madam MamI îl pusese la curent cu programul fiecăruia în parte. Cum a oprit caii, căci drumul fiind uscat, iar roţile făceau destul zgomot, şi câinii din cătunul Delurenilor ieşeau în urmărirea druleţului necunoscut, o şi zări pe Didina în pridvorul casei, care era mai surâzătoare ca în seara trecută şi părea că-i aşteaptă vizita.  

- Bună ziua dragi gospodari!... a spus în momentul când Naie ieşea din casă. Bucuroşi de oaspeţi?  

- Vai... conaşule Pandelică, mai întrebaţi?! Bine ai venit!... zice Didina care-l sorbea din ochii ei de mure coapte. Ce s-o fi petrecut în sufletul ei? Oare uitase că este măritată şi-i mamă de copil? Părea o floare de cicoare ce-şi îndreaptă petalele spre „soarele ei” – atât o transformase revederea boierului care îi întra în curtea casei. Făcându-i plecăciuni, dar privindu-l fix în ochi, i-a zis cu o voce de soprano lejeră.  

- Urcaţi, boier dumneavoastră în prispă şi, deschizându-i portiţa de la pridvor, adăugă: tocmai pregătisem ca să mâncăm, aşa că... să nu vă fie cu supărare dacă vă rugăm să binevoiţi a cinstiţi o ţuiculiţă de prună şi să gustaţi din bucatele noastre. Năică, repede!... aleargă şi scoate o ţuiculiţa, de-aia pe care o pstrezi în butoiaşul de dud.  

- Fiţi bun şi nu ne refuzaţi, adăugă Naie, fiindcă ne simţim tare onoraţi. Prezenţa dumnevoastră, conaşule, ne face o mare cinste, şi suntem bucuroşi că ne-aţi călcat praguil casei, şi se duse după ţuica păstrată pentru „zile mari” şi musafiri de seamă.  

- E bine să cinsţi cu slujitorii măriei voastre, căci bunul Dumnezeu vă va aduce bucurii şi noroc...  

- În dragoste, parcă aşa spune sfântul Ioan Gură de Aur?  

- Ştiu eu?!... dar fiţi sigur, conaşule, că nu vă va face rău o ţuiculiţă de prună şi nişte răcituri pe care le-am pregătit din carne de purceluş, puse în garniţa cu untură... îl puse la curent Didina despre meniul pregătit.  

După câteva păhărele de ţuiculiţă gălbioară, frunză de dud atinsă de bruma tomnei, care i-au mers la măsea, conul Pandelică şi-a adus aminte că trebuie să se ducă la „privata” din livadă şi să se uşureze... (cum îl învăţase administratorul moş Cobrescu Ilie), dar nu se îndura să se ridice de la masă, căci simţea căldura pulpelor Didinei (care se aşezase în faţa lui), şi zvăpăiata „ospătăriţă” îşi strecurase un picior între picioarele lui, cuprinse de un tremur uşor, că mi se aprinsese la faţă precum un măr în plină vară. Privirea îi deveni avidită şi-i trăda o poftă irezistibilă de-a o poseda. Fiind pe punctul de-a face un gest necugetat, nemaiputând să reziste ochiadelor ce şi le trimeteau unul altuia, fără pic de ruşine de faţă cu Naie, se ridică brusc din chinga seducătoarei Didina şi, nezicând măcar un singur cuvânt, se îndreptă spre stogul de fân, din spatele casei, pe care-l ochise cum intrase în ogradă.  

Înfierbântat cum nu i se mai întâmplase cam de multă vreme, fiindcă o tot ţinuse în chefuri prelungite, iar femeiile, care roiau în jurul lui... care mai de care mai dornice să-l aibă partener măcar câteva ore, nu-l mai interesau, aproape că le ura: pentru el deveniseră obiecte amuzante şi nu-i mai trezeau niciun sentiment erotic, dar aici în plină natură, având în faţă o adevărată Vens plină de viaţă, se adresă „amicului” ce-l putea trăda că-i atât de pofticios să facă dragoste.  

- Încăpăţânatule!... şi zâmbi cu subânţeles. Hai, linişteşte-te. Ce vrei să-ţi fac?!... Urină cu opriri dese, în timp ce-şi admira bogăţia care revenise la sentimente mai bune, că nu de puţine ori „amicul” adormise înainte de-a onora cererea vreunei pretendente la amor fierbinte. Hai şi fii înţelegător, nu te grăbi. Ai răbdare că o să fie bine şi de tine, Gogule, şi de mine... ha-ha-ha! Acum e timpul să treci în „cuşcă” şi... să aşteptăm, băiatule.  

Făcu stânga împrejur şi, furat de un gând fugar, era cât pe-aci să fie înhăţat de Corbea (dar lungimea lanţului nu-i permise să-l ajungă) care-l sperie aşa de tare că-i trecu pofta ce-o simţea în trupu-i răvăşit de farmecile Didinei. Cum ajunse lângă pridvor, începu să urle de ”durere” că rupea sufletul şi unui preot ce-i învăţat cu jealea omului la necaz, dar gazdele noastre ospitaliere, atente cum nu se poate cu boierul, au rămas înmărmurite şi-l priveau cu milă. Intraseră în panică şi, neştiind ce să-i  

facă pentru a-l linişti, nebănuind ce i se întâmplase de-i aşa de disperat, căci ţipa mai abitir decât o femeie în patimile naşterii, îşi dădeau palme peste frunte şi se văicăreau de zici, ce e Domne asta.  

- Doamne, Doamne!... ce păţirăţi, conaşule?  

La un moment au crezut că-l muşcase Corbea. Naie a alergat şi i-a adus pălăria care-i sărise de pe cap şi, lund o nuia din grămada de lemne, se chiti să-l ciomăgească pe bietul câine care schelălăia ca şi conul Pandelică.  

- Să te ia dracu de potaie nenorocită!... Toată noaptea dormi buştean şi acum te găsi vrednicia, jigodie!?... şi a aruncat băţul spre Corbe, cu atâta ură, că jurai că Naie era pornit să-şi omoare câinele. Îi aduse pălăria boierului şi cu un glas umil, că abia i se înţelegeau vorbele, i se adresă plin de spaimă:  

- Ce se-ntâmplă, boier dumneavoastră? Doamne, ia-mă, Tu, pe mine! Vă este rău? V-a muşcat câinele?  

- Simt că mă sfârşesc...  

- Ia să văd de unde vă prinse turbatu’?... şi Didina îngenunche în faţa lui Pandelică, ridică pe rând fiecare crac al pantalonilor, îi privi pulpele, pe care le pipăi cu mânuţele ei atât de fine şi calde ca un şuvoi de apă tămăduitoare, iar lacrimile încetară să-i mai umezească ochişorii ei de mură coaptă, îi reveni zâmbetul pe buze că nu văzuse nicio muşcătură, zise cu un glscior de cinteză trufaşe: aşa mă bucur!... V-aţi speriat degeaba, boierule!... „Prostul... era să omoare bietul câine” Ce bine... că nu v-a rupt piciaorele, şi-i aranjă mnanşetele pantalonilor, neuitând a rămâne câteva clipe cu mâinile pe pulpe fiebinţi, apăsându-le cu tandreaţe, dar fiind atentă la ochii lui dacă îi face vreun semn că a priceput mângâierea ei.  

- Nu câinele m-a muşcat... E mult mai rău, nici nu vă daţi seama? Niciun semn „drăgălaş” din partea conaşului, care se înegrise la faţă de mânie, o făcu pe Didina să tresară şi să se retragă ruşinată că îndrăznise să-i mângâie pulpele picioarelor.  

- Vai, vai de mine!... ce păţirăţi?... îl căina bietul Naie, mai să plângă de „durerea” boierului.  

- Pe dracu, domnule!... şi se aplecă spre urechea lui Naie, vezi Doamne că se jena de „coana” Didinica, adăugând distrus: mă înţepă un gărgăune drept în capul prepuţului... Didina, care avea un auz foarte fin, sări la gâtul bărbatului.  

- Vezi Naie, când eu ţi-am spus că avem gărgăuni în stogul de fân!... tu mi-ai zis că mi s-a părut? Acum ce feci cu boierul? Punându-şi mâinile în şolduri, i se adresă cu atâta gravitate... că Naie îngheţă de-a binelea: numai tu aduci nenorocirea în casa noastră, omule!!!... Doamne-Dumnezeule, îndură-Te de noi că suntem nevoiaşi... se văicărea Didina, de parcă o ardea cineva cu tăciuni aprinşi la tălpi, că nu-şi putea găsi locul , nefiind în stare să mai gândească logic şi să-l ajute cumva pe „conaşu”. Fir-ai a dracu de soartă!... numai de capul meu te ţii şi nu-mi dai pace. Auzi tu, omule, să-l otrăvească gărgăunele?...  

- Da, exact acesta e adevărul, otrava gărgăunelui... pentru unii oameni sensibili la înşepăturile de insecte, le poate aduce fârşitul: pot face şoc anafilactic şi, dacă nu primesc ajutor medical în timp util... pot deceda ca un pui de găină, orcât de puternici ar fi.  

- Fereşte-ne Doamne!... Cu ce-am greşit?...  

Vîzându-i că nu-i chip să-i liniştească, Pandelică îndulci puţin glasul şi li se adresă ca unor buni prieteni de familie.  

- Nu sunteţi voi de vină, dragii mei... numai eu port întreaga vină! Nu trebuia să merg lângă stogul de fân, dar uitaţi ce zic eu: să meargă Didina în sat şi să aducă o doftoroaie.  

- Repede-te Didina, aleargă...  

- Acuşica, boierule.  

- După câte-mi aduc aminte, aveţi pe una baba Buşica... dacă-o fi mai trăind?... că o ştiu de când eram mic: mi-a descântat de deochi.  

- Aoleo, conaşule!... e catarigă, scorpia... he-he, parcă-a-ntărit-o dracii, dar eu aş zice s-o aduc pe maicuţa Preduşinca.  

- ...Eu te sfătuiesc să mergi la baba Bşica, drăguţo, că în ea am încredere. Ah!... mă ia cu călduri. Aleargă cât poţi de repede. Ia cărioara mea, cred că ştii să struneşti roibii?  

- Cum să nu ştiu, mare boier!...  

- Te rog să te grăbeşti, Didina. Otrava este foarte periculoasă,mai ales locul unde m-a înţepat..., cred că-nţelegi, Naie?  

Didina n-a mai auzit şi ultimile cuvinte ale boierului şi a alergat sfârâindu-i picioare: a deschis la perete porţile, ţuşti în cărioară şi a dat bice cailor cu un chiot prelung.  

- Diii căluţii mei!!!...  

Pandelică părea că-şi mai căpătase calmul, iar "durerile" îl lăsaeră aproape complet, în timp ce Naie îl consola umplându-i pahar după pahar. Acum trecuseră la un vin roze din Dealu Viilor, care luneca pe beregată... asemenea unui pârâiaş ce se coboară din coasta munţilor drept într-un butoiaş încăpător. Muşchiuleţii, trandafirii, murăturile proaspete le deschisese apetitul la amândoi, că aproape uitaseră de necaz şi de numărul paharelor golite, când Naie îi zise holbându-şi ochii lui de viţel oprit la poarta nouă.  

- Se mai îmuie, boierule?...  

- De unde, Naie!... E piatră şi simt că mă taie pe la băierile inimii, şi iar mai linse un pahar cu nectar îmbietor de fragă aromată.  

- Ce necaz!... Vă doare, conaşule?  

- Cum ustură sarea-n ochi, omule...  

- Nu-mi spuneţi că sunt păţit: pe mine m-au muşcat câteva viespi de fund, când îmi făceam treaba ca tot omul... după şură şi, ale dracului de zbârnâitoare... s-au agăţat de traista ouălor... că o lună de zile am umblat târând între picioare un „drob de sare” că ziceam că e uger de capră.  

- Ah!... (aducându-şi aminte că-i sub efectul otrăvii ucigaşe de gărgăune) se văită prelung ca străpuns de o lovitură de cuţit ce-i fusese înfiptă în centura pelviană, şi lovi pe neaşteptate cu pumnul în masă, că Naie tresări speriat şi nu a fost mult ca să nu pice din picioare, trezindu-se instantaneu din mrejele băuturii înşelătoare, care-l luase de nas.  

- Ce e boierule!... iar vă simţiţi rău?  

- Cum îndrăzneşti să mă întrebi? Ia ascultă!  

- Da, boierule... şi, holbând ochii cât cepele, se ridică în picioare.  

- Naie, ai un chibrit?  

- Am, cum să nu am!...  

- Dă-mi-l!  

- Da ce faceţi cu el?!... După câte ştiu, boier dumneavoastră nu fumează... „S-o scărpina în ureche...)  

- Vreau să dau foc stogului ca să ardă gărgăunii.  

- Doamne fereşte să faceţi aşa ceva! Nu mă pedepsi, boierule. Îmi ia foc şi casa... de pierd toată adunătura. Doamne, pot rămâne pe drumuri... Îndură-te, conaşule!... Nu face una ca asta.  

- Da’... atunci fii atent la ce-ţi spun, Naie!  

- Vă ascult, luminăţia ta...  

- De ce n-ai ascultat-o pe Didinica să opăreşti câşiţa de gărgăuni?  

- Cui îi trecea prin cap că o să dau de aşa necaz... şi chiar cu mătăluţă, conaşule?!  

- Nu ştiu ce am să fac, dar este destul de neplăcut ce mi s-a întâmplat: un accident destul de grav... chiar în ograda ta, pentru care te trag la răspundere!  

Naie a simţit că-l ia cu transpiraţie, deveni beat turtă, nu mai vedea nimic în faţa ochilor. Se îngălbenea, se roşea ca racul şi-n scurt timp faţa lui căpătase culoarea pământului brun-roşcat. Îi tremurau maxilarele când se gândea că boierul o să-l pedepsească... tocmai acum când îi mergea destul de bine, dar salvarea îi veni odată cu apariţia doftoroaiei Buşinca (vrăjitoarea satului) care, fiind învăţată de coscarul de moş Cobrescu Ilie, îşi jucă rolul perfect.  

Bătrâna îl privi îndelung pe conaşul Pandelică, îşi mişcă de câteva ori capul a nemulţumire, vezi Doamne, boierul ar arăta nespus de rău, iar ea este îngrijorată foc... nevoie mare, şi se perpelea „amărâta”... cum o să-l salveze din ghiarele morţii, ca să i se adreseze cu o voce răguşită, tremurându-i bărbia de atâta „grijă” ce-i poartă.  

... Nu te văd bine, conaşiule!... Aoleou şi vai de bătrâneţile mele!  

Vorbuliţele ei, de vrăjitoare neîntrecută, dovedeau „milă” nespusă faţă de boierul nostru, dar ce efect aveau pentru creduli? Îi băga în speriţi, nu alta, când o auzeau jelindu-se cu aşa „durere-n cot”. Toţi oamenii care apelau la ea, ca să fie tămăduiţi prin meşeşugul unor „leacuri”... numai de Buşica ştiute, plus a rugăminţilor pe care le înălţa către Satana, aflau înpietriţi cum dumneaei mergea singură, pe timp întunecat (fără stele şi lună), în miezul nopţii... când toţi dracii se adunau în dumbrava pădurii ca s-o asculte şi să-i îndeplinească dorinţele, procesiune care ţinea până la primul cântat de cocoş. (Unii vecini de-ai Buşicăi spuneau că "maioru" avea misiunea ca la miezul nopţii să tragă de coadă un motan, care mieuna de se ridica părul măciucă la codanele cărora le descânta de măritiş. Altă dată când trebuia să-l dezlege de farmece pe bărbatul plecat de acasă ca să se întoarcă la soţie, dădea drumul din traistă la câţiva porumbei care prin flfâitul aripilor creiau atâta groază la cei necunoscători ai trucului folosit de ingeniosul "maior" că povesteau prin sate că asistaseră cum un cârd de draci şi-au luat zborul când Buşica a spart  

Referinţă Bibliografică:
Partea a Vi-a PARIUL BLESTEMAT / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 769, Anul III, 07 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!