AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Ioan Lilă         Publicat în: Ediţia nr. 335 din 01 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

PARFUMUL PAPUSILOR DE PORTELAN - CAP 8
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
8 
  
SHINTO  
  
Calea Zeilor 
  
Plutarh, vecinul meu, zicea Mancuse, scrie de zor la De Iside et Osiride. Aseară am avut cu el o controversă, ca să zic aşa. Nut a fost iubita lui Geb şi l-a născut pe Osiris. Dar lui Nut grecii îi spun Rhea, pentru că este fiica lui Uranus. Geb, la greci, e poreclit Cronos şi romanii îi spun Saturn. 
  
Nu înţelegeam ce vrea Mancuse. Era supărat pentru că nevasta lui, Estera, se apucase de văruit casa, iar pe el îl oripila ideea să mute lucrurile dintr-o cameră în alta, aşa că le scosese pe toate în curte, ajutat de Caiafa care, în timp ce se chinuia cu un fotoliu ce se încăpăţîna să nu iasă pe uşă, îi povestise, pentru a cîta oară? cum o călărea el pe iapa lui Ignatio, aia cu crupa despicată ca un pepene zemos, ce te face să îţi înghiţi saliva de poftă.  
  
Gard în gard, zicea sexagenarul Caiafa, o prind seara, cînd iese să se uşureze, cu poalele în cap, lăsată pe vine, mă uit prin despicătură, îmi strecor mîna şi o gîdil, se pierde cu firea, sar la ea, o încalec de-a-n-picioarelea, nechează ca iapa la armăsar, sforăie pe nas, Ignaţio o strigă din casă, vino, nevastă, că dă laptele în foc, asta ne înnebuneşte pe amîndoi şi mă sloboz în fofoloanca ei fierbinte, iar ea nechează şi se încordează de parcă ar vrea să-mi scoată ştrolomeacul din rădăcină ...  
  
Da' Ignatio?! Mancuse, care ascultă iar povestea din fiecare seară, e persecutat de ideea soţului încornorat; el cum reacţionează?  
  
Păi, cum?! se miră Caiafa. M-am dat şi eu într-o noapte la fereastra lor, era vară, cald afară, te sufocai şi cu geamurile deschise, se tot foiau în pat, iapa de nevastă-sa, ca femeia, îi zice: ia-mă, Ignaţio, şi el, uh!, se urcă pe ea, îi dă un brînci şi apoi se răstoarnă pe-o parte şi adoarme. Peste vreo zece minute iapa se pişa la gard şi a mea a fost. Ori o călăreşti şi îţi înfigi pintenii în ea, ori te laşi de meserie ...  
  
Cînd Estera şi-a văzut lucrurile în curte, i-a dat afară pe amîndoi. Duce-ţi-vă la curve, amărîţilor.  
  
Auzi, îi propusese Caiafa lui Mancuse, hai mai bine să bem ceva ... m-am săturat de huriile astea cu şpilurile lor - de sugătoarea aia de banane chelfătuite cu bidineaua, de Aruza lui Fadul şi de mulatra aia cu sînii de căţea, după care încă mai oftează Aureliano ... Sînt fete bune, da' tot iapa lui Ignatio mă strufocă pe mine mai bine şi mai bine şi Mancuse fusese de acord.  
  
S-au aşezat la aceeaşi masă cu mine, cu Thomas şi cu Licurişca şi Mancuse ne-a vorbit despre Plutarh, vecinul lui. Licurişca rîdea cum rîd îngerii, înflorind parcă, risipind peste sufletele noastre petale de flori de cireş.  
  
Vacile, zicea Thomas; caii şi vacile şi gîştele zac pe şosea, nici din faţa maşinilor nu se mai feresc, parcă am trăi în India.  
  
... democraţia, asta este! a completat Caiafa; mîine mă car la cireşe, la furat, cu copiii şi, dacă vine paznicul, eu mă prefac, ştii, că îi cert, mă, derbedeilor, nu vă este vouă ruşine, mă, ia veniţi voi acasă cu mine, la taţii voştri, să le spun eu ce derbedei sînteţi ... şi cireşele, ia să le iau eu, să vadă şi părinţii voştri cu ce vă ocupaţi voi, nemernicilor. Voi cum credeţi că şi-a scris Julius Obsequens cartea, Prodigiorum Libellus, ai, căţărîndu-se prin copaci ? Ce fel de afinităţi culturale mai putem avea noi cu druizii, hoţi de cireşe ce sînteţi, dacă nu ţineţi calea adevărului! Vedeţi, creştinismul i-a denaturat visul lui Homer, iar Julius Caezar a incendiat Biblioteca din Alexandria. Numai Manethon, care a studiat la Heliopolis, cea mai veche Universitate a lumii ...  
  
... din Egiptul antic! a completat Licurişca şi am privit-o cu toţii surprinşi de ştiinţa ei de carte. Era lege că purtătoarele de bigudiuri nu au ce căuta la aceeaşi masă cu bărbaţii, dar pe frumoasa prietenă a lui Thomas nu se gîndise nimeni s-o uşuie. Nu vă holbaţi la mine, mititeilor! a zis Licurişca; eu am fost colegă cu el la Heliopolis.  
  
Brusc, Licurişca ne-a umplut de respect faţă de prezenţa ei, aşa că putem să discutăm despre curve! a spart tăcerea Caiafa; să avem şi noi, în aia a mă-sii, discuţii savante, băieţi! Da, erau băieţi mari şi au inclus-o şi pe Licurişca în categoria frumoaselor, că numai pe urîte nu le calcă nimeni ... şi ... dacă mai sînt şi proaste ...  
  
În toiul comentariilor, m-am aplecat spre urechea Licurişcăi şi am întrebat-o: Chiar ai fost colegă cu Manethon? Da, şi prietenă cu Oannes. Tot un înger? Nu, un zeu. Şi asta s-a întîmplat demult? Nu, parcă a fost ieri, cu vreo patru mii de ani în urmă ... Tatălui meu i se spunea Oane ... D'aia ai tu ochi albaştri ...  
  
Ţineţi calea cea dreaptă, băieţi! perora Caiafa; nu lăsaţi fofoloancele să se usuce ... Da, asta era Shinto, calea noastră, adică a zeilor! 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PARFUMUL PAPUSILOR DE PORTELAN - CAP 8 / Ioan Lilă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 335, Anul I, 01 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioan Lilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Lilă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!