CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Ioan Lilă         Publicat în: Ediţia nr. 329 din 25 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

PARFUMUL PAPUSILOR DE PORTELAN - CAP 7
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
7 
  
ESTERA DE CHASSÉRIAU 
  
Dacă te duci la Louvru, o să rămîi uimit de frumuseţea acestei femei, pre numele ei Estera, pictată de un văgăunean de-al nostru, ţi-l arăt eu mîine pe punte, cînd va ieşi să se plimbe în căutare de subiecte pentru tablourile lui. Milan Kundera îl asculta uimit pe turcul Fadul, care îl luase ca martor pe vărul Jean Cousin. Nici Eva Prima Pandora pictată de el nu era mai frumoasă, ceea ce admitea toată lumea, inclusiv cîrcotaşul ăla de Vascodagama, al cărui porc i-a rupt gardul Afroditei şi să te ţii proces pe gard.  
  
În cazul ăsta, Vascodagama se hotărîse să spună întru apărarea lui că tăiase porcul şi îl mîncase, ca să se inveţe minte, iar Afrodita îl ameninţase că nu îi va da pace pînă în clipa în care vinovatul nu îi va face curte în loc de gard. În clipa aia vărul Cousin îi sfătuise să n-o provoace pe Eva, pentru că ea e nu Pandora, ci cutia Pandorei ... Dar adevărul rămînea în picioare: Estera era cu adevărat cu foarte mult mai frumoasă. Era aglomeraţie mare pe pod. Ţuţea discuta cu pasiune despre prietenul lui, Heidegger, care nu descoperise nici măcar un adevăr elementar. Eu, rîdea Ţuţea, cu un rîs molipsitor, ce îl întinerea; eu tot am mai descoperit un adevăr, dar ăsta, nimic. Eu am descoperit adevărul că Heidegger n-a descoperit nici un adevăr.  
  
Odată stăteam de vorbă cu Ţuţea la o masă, la restaurant, şi discutam despre prietenul nostru, Dumnezeu. Panta rei! se amestecase Heraclit în vorbă. Dar ne-am întrerupt. Pe pod apăruse madam Jorjet, cum se recomanda ea; o tîra potaia atîrnată de lesă, burdihanul înainte, pantalonii mulaţi pe coapse îi intrau între fesele piftioase (am inventat un cuvînt!, dar ăsta e nimic faţă de cuvîntul inventat de domnişoara de la mezeluri, care mi-a zis că o să-mi felieze parizerul! şi eu care gîndeam licenţios!); în cealaltă mînă avea o undiţă. Madam Jorjet pescuieşte broaşte. Agaţă o frunză în cîrlig şi le întărîtă pe orăcăitoare. Cînd prinde o broască, ţipă fericită, excitată, răvăşită de invazia hormonilor libidinoşi şi copiii dau grămadă peste ea. O înghesuiesc, orăcăie, le curg balele, ţopăie într-un picior, se prostesc, sar la bătaie, îşi trag picioare, ghionturi, palme, tălpi, scuipaturi, broasca este eliberată sau omorîtă cu pietre, madam Jorjet scoate o altă frunză din chiloţi şi pescuitul de batraciene se reia. Pauză.  
  
Am castrat nodul gordian. Punem înapoi în raft volumul Annales Laurissenses, fericiţi că armata lui Carol cel Mare a fost salvată de farfuriile zburătoare prin şapte sute şaptezeci şi şase, care i-au risipit pe saxonii ce îi asediau. Boccaccio, tu ai scris Decameronul? Scena asta, cu chiloţii, ţi-a scăpat. Bellerophon şi-a pierdut Pegasul. Nu-şi mai aminteşte nici măcar unde s-a îmbătat: la madam Lili sau la Capul Podului, dincolo de deal. Şi era un Pegas nou, cu lanţul uns de curînd, ca să nu scîrţie.  
  
Cînd Flora a trecut peste pod, Mancuse a oprit-o şi a strîns-o de mînă. Era primul lor contact fizic. Dar el mai avea de aşteptat doi ani, după cum ştim, dar Istoria trebuie să meargă mai departe, împinsă de evenimente. Biblioteca ... n-am fost niciodată ... trebuie să mă duc! Du-te, nu se ştie încă în ce clipă va fi incendiată Biblioteca din Alexandria, m-a încurajat Licurişca.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PARFUMUL PAPUSILOR DE PORTELAN - CAP 7 / Ioan Lilă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 329, Anul I, 25 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioan Lilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Lilă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!