AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Ioan Lilă         Publicat în: Ediţia nr. 307 din 03 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

PARFUMUL PAPUSILOR DE PORTELAN - CAP 3
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
JURNALUL 
  
În aceste zile de cînd stau la mine Thomas cu Licurişca, am avut ocazia să le citesc Jurnalul, la care scria mai mult ea, el fiind, după cum îl ştiam eu de ani de zile, un orator ce îşi risipea în vînt cîntecul de lebădă. Multe amănunte din poveştile dezlînate din jurnal mă descumpăneau şi aş fi vrut să discutăm despre ele, dar în fiecare clipă Thomas cel fecund în idei ne conducea ca un timonier spre ţărmuri numai de el ştiute, iar noi doi, eu şi Licurişca, stăteam la proră şi priveam deconcertaţi siajul lăsat pe apă de carena vaporului. Titlul mă frapa cel mai mult prin precizia cu care despica pagina albă a caietului, scris ostentativ de frumos, caligrafic: “Jurnal crepuscular“.  
  
Ei erau îngerii. Trebuia să-mi fi dat seama!  
  
Simbolul forţei este lovitura cumplită a barosului pe nicovală, dar nu pentru că metalul incandescent se modelează în formele cele mai graţioase, de parcă ar fi redesenate cu un fulg de zăpadă, ci pentru că, în acea energie acumulată în memoria electronilor, marile explozii informaţionale sînt purificate de temperaturile infernale ce izvorăsc din cărbunii din forjă, a căror ardere este întreţinută şi amplificată de suflul rece al aerului, de parcă toate elementele cosmice s-ar concentra pentru o secundă sau pentru o infinitate în acea lovitură ce ar putea răsturna cerurile şi pămîntul şi probabil şi Universul, dacă barosul, strîns puternic în pumnul fierarului, ar căpăta valoarea unei clipe încremenită în eternitate.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PARFUMUL PAPUSILOR DE PORTELAN - CAP 3 / Ioan Lilă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 307, Anul I, 03 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioan Lilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Lilă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!