CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  PAPUŞILE BARBIE IMBRĂCATE DE O ROMÂNCĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am cunoscut-o în urmă cu un an la Las Vegas şi am rămas prietene. Este un om minunat. Geanina Smart se afla printre poeţii din antologia SIMBIOZE LIRICE volumul I - Editura ANAMAROL, 2012  
 
Geanina Smart, o româncă cu origini africane  
a vândut zeci de mii de păpuşi barbie în întreaga lume  
 
Geanina Smart a creat ani de zile haine pentru păpuşile Barbie. A refuzat să lucreze pentru compania Mattel, care vinde păpuşile Barbie, însă a preferat să-şi facă propria afacere care s-a numit ”Fantasy Creations by Nina Smart”, colecţiile sale, în special cele unicat fiind extrem de îndrăgite de colecţionari. Păpuşile ei s-au vândut în întreaga lume, de la 65$ la 700$. 48 dintre ele tronează într-o vitrină din sufrageria casei sale. (Tatiana Solomon)  
 
Geanina Smart s-a lansat în 1995 în lumea Barbie. Deşi a fost ofertată de Mattel, celebra firmă care vinde păpuşile Barbie în întreaga lume, ea a preferat să se lanseze singură în această afacere, întrucât aceasta îi interzicea să scoată pe piaţă colecţii personale. ”Am primit invitaţie să lucrez pentru ei, dar cu limite la creaţie - adică voiau să mă oprească cu colecţiile mele de mirese şi cele de fantezie şi să creez numai costume de baie şi să semnez documente că nu voi pune pe piaţă colecţii unice sau de designer. Când am refuzat au încercat sa-mi faca probleme, inclusiv legale, dar colecţionarii mă îndrăgeau şi succesul meu a continuat. Mattel are interes să câştige millioane, nu să facă modele deosebite, asta rămâne marea diferenţă între cei care creează din echipa lor şi designerii independenţi”, ne-a mărturisit Geanina Smart.  
 
Tatăl, diplomat în Africa  
Geanina s-a născut în Ciumuleşti, Jud. Suceava dintr-o româncă şi un tată de origine africană, venit în România să studieze economia. Pe tatăl ei l-a cunoscut abia la 11 ani jumate, iar a 13 ani a plecat la el în Africa. ”Am locuit în Lagos 5 ani şi în Freetown un an. Tatăl meu a fost diplomat la ECOWAS cu sediul în Nigeria, şi cu toate că atunci când am plecat din România era aranjat ca să urmez o şcoală la Londra, tatăl meu s-a răzgândit şi a insistat să înţeleg şi cultura africană şi aşa am rămas cu familia lui în Lagos. El a fost unul din primii studenţi negri din Africa de Vest veniţi în anii 60 care au frecventat facultatea de economie la Bucureşti”, ne-a mai spus Geanina.  
 
La un pas să fie mutilată - În Africa, adolescentelor li se taie organele genitale!  
 
Ulterior, Geanina a fugit din Africa în SUA în 1992, întrucât tatăl ei intenţiona să o supună unui obicei al locului, conform căruia, adolescentelor li se taie organele genitale. ”Am avut norocul să fug din Freetown unde aproape am fost expusă să fiu mutilată ca restul fetelor de acolo. Pentru că eu eram în România la vârsta de 12, 13 ani când majoritatea fetelor sunt duse la "secret society" (care nu ştiu exact cum se traduce, dar se numeşte Bondo în Sierra Leone), tatăl meu, care tocmai candida pentru Parlament, a aprobat să fiu dusă şi ţinută acolo la ele în sălbăticie. Ţinând cont că în 1991 eu aveam deja 19 ani, era mare risc... corpul meu, probabil, nu s-ar fi refăcut la fel de uşor ca la fetele mai tinere (organele genitale se taie brusc cu o lamă sau cuţit neascuţit, care sint considerate să aibă secrete şi puteri speciale. Nu se foloseşte niciun mod de anestezie şi totul depinde de cât de bravă şi norocoasă e fata care trece prin acel ritual). Am reuşit să fug, iar experienţa africană am pus-o într-o carte,"Wild Flower", bazată pe povestea adevarată a unei românce în Africa, ce urmează să o lansez”, povesteşte Geanina.  
 
Pasiunea de designer de la Suceava- Mai târziu a urmat cursuri de modă în SUA, la o facultate de modă în Chicago - Ray College of Design  
 
Pasiunea pentru păpuşi o are de când trăia la Suceava. Tot aici a creat prima colecţie de haine pentru ele. ”De când eram acasă la Suceava mi-a plăcut să mă recreez făcând haine de păpuşi. Nu aveam eu cine ştie ce păpuşi frumoase, dar aveam multe, cumpărate de Angela, matusa mea cu care am locuit. Văzând ce fantezie am la creaţie, mi-a cumpărat câteva zeci de păpuşele din alea mititele cu părul mai lung ca ele, să nu mai stric eu modelul creînd altul. În felul ăsta am reuşit să creez prima colecţie pentru bunica mea - Curtea Regală cu rege, regina şi restul închipuiţi de mine”, mai spune ea.
Geanina Smart a urmat în SUA o facultate de modă la Chicago - Ray College of Design, unde imediat a fost remarcată şi a câştigat premii pe colecţii de nuntă şi de costume de baie. ”Schiţele mele erau prea complicate să pot să le execut uşor pe manechine înalte, iar materialele erau foarte scumpe.
Am primit cadou o păpuşă Barbie şi am încercat să văd cum arată modelul meu pentru o rochie de nuntă pe scară mică de papuşă Barbie. Profesoara de la clasa respectivă a rămas impresionată de detaliile pe care le-am executat şi m-a îndrumat spre lumea Barbie. Nu ştiam că există o piaţă aşa mare pentru un designer dolls şi când am dat telefon să mă înregistrez să prezint nişte modele la un show de Barbie, am aflat că urma să fie întâlnirea generala chiar la Chicago”, spune Geanina. Aşa s-a înscris la primul Barbie Show care avea să o lanseze în această lume în iulie 1995.  
”Totul a început să meargă foarte repede şi clienţii au început să curgă de peste tot din lume. M-am mutat din Chicago în Los Angeles şi creaţia a curs, dar şi munca a fost foarte grea. A venit mătuşa mea Angela din România să mă ajute că nu făceam faţă la comenzi. Am angajat românce prin Biserica Ortodoxă şi am reuşit să fac faţă la atâtea comenzi. Peste tot am spus că sunt româncă şi am fost admirată când am explicat cum sunt inspirată să creez colecţii speciale ca cele patru anotimpuri sau oraşele lumii”, ne-a mai mărturisit Geanina. Ea a creat ani de zile haine pentru Barbie. ”Am avut câteva comenzi speciale şi a fost o adevărată plăcere să le creez. Hainele unicat au fost cerute pentru ocazii speciale ca aniversari de nuntă sau graduare. Multe creaţii unicat le-am dat cadou, altora le mai trebuie o fundiţă sau o margeluţă să fie complete sş încă sunt la mine la birou şi mă aşteaptă cu multă răbdare, unele de ani de zile...”, mai spune Nina.  
Cei mai mulţi clienţi i-a avut în SUA  
Cele mai multe păpuşi le-a vândut în America, unde femeile colecţionează sute sau mii. “America cu obsesia ei cu Barbie a oferit cei mai multi clienţi: femeile colecţionare cu sute sau mii de păpuşi deosebite Barbie, fii, care au vrut cadouri speciale pentru mamele lor, şi soţi care vroiau să-şi încânte soţia la o aniversare m-au solicitat cel mai des. Japonia, Australia, Egipt, Belgia, Anglia, Elvetia, Germania şi Franta au mulţi colecţionari, care au dat sute de comenzi în anii când am lucrat de zor la Barbie”, afirmă ea. ”Păpuşile mele au fost vândute de la $65 la peste $700, model unicat. Dar majoritatea costă între $175 si $350. Afacerea nu o mai am de peste 10 ani. În ultimii doi ani am mai făcut câteva modele, dar au rămas neterminate. Atenţia mea a fost concentrata pe doctorat şi organizaţia cu ajutor pentru femei în Sierra Leone. Acum sunt mai liberă şi aştept cu nerăbdare să văd cum pot să îmbin această pasiune în programul meu.  
 
Casetă  
Geanina locuieşte la Los Angeles şi se ocupă de organizaţia pe care a înfiinţat-o, Servicing Wild Flowers SWF International. Ţelul ei este să informeze despre FGM şi cum afectează viaţa celor care sunt victime în Sierra Leone. ”FGM e legata de drepturile omului şi am consultaţii cu ONU şi alte organizaţii internaţionale ce se ocupă cu acest subiect. Doctoratul meu a studiat absenţa legii în Parlamentul din Freetown, capitala ţării. De mai mult de 5 ani susţin o şcoală primară cu peste 500 de elevi (majoritatea fete) şi alte proiecte cu femei care au fugit de la părinţi, să nu fie mutilate. Banii pentru organizaţia mea vin şi din vânzari de ouă încondeiate de matuşa mea, Angela, care e renumita prin Europa si America. Recent avem şi bijuterii deosebite croşetate tot de ea, de care publicul american e fermecat. Pasiunea mea e să construiesc un internat şi o şcoală mai mare, şi împreună cu localnicele care lucrează împotriva FGM să pot să influenţez schimbări în viaţa zilnică a familiilor şi să eliminam acest ritual”, susţine Nina.  
 
Articol preluat, Info Press - Tatiana SOLOMON  
Referinţă Bibliografică:
PAPUŞILE BARBIE IMBRĂCATE DE O ROMÂNCĂ / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 739, Anul III, 08 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!