CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 756 din 25 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Pan,Pan Americano..., povestire pentru copii de Titina Nica Ţene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Povestire de Titina Nica Ţene 
  
Pan, Pan, Americano ...  
  
Nu mai ştiam ce povestiri să-i mai spun, sau să-i mai născocesc nepoatei mele de trei ani, Anastasia. Mircea Dinescu avea dreptate când spunea că pe el îl inervează când se spune că bunicii 
  
sunt înţelepţi, înţelepţi pe dracu, zicea el, se sclerozează şi nu mai ştiu nimic. Aşa că i-am spus că să stea cuminte în pat până aranzez eu prin bucătărie şi apoi îi spun o poveste. Dar de fapt eu mă gândeam ce să inventez . Mi-am adus aminte că eram la Bobota cu toţii, adică eu cu bunicul Florin, părinţii Anastasiei, Ionuţ şi Dana, sora ei Catinca de şapte ani şi Iulia verişoara lor cu părinţii Felicia cu Iulian. La Bobota era buna Viorica şi Mătuşa, o doamnă de aproape 80 de ani, care purta baston pentru că era suferindă cu picioarele. Petreceam acolo sărbătorile de iarnă. La Bobota e o atmosferă de vis. Altfel e cerul, când e senin , stelele sunt cât cepele la fel ca cele din copilăria pe care am petrecut-o în satul natal. 
  
Când ninge e la fel ca în poveşti. De câte ori mă duc acolo retrăiesc anii copilăriei. De multe ori noapte ies în curte ca să admir Luna cât roata carului, stelele pe cerul clar şi să respir aer curat. La oraş nu avem parte de aşa ceva... 
  
Intr-o seară, buna Viorica, bunica din partea mamei, a pus o cădiţă ca să-i facă baie lui Anastasia care avea şase luni. A pus frumos un prosop alb pe fundul căzii peste care a turnat apă caldă şi a pus-o pe Anastasia în apă. Ea gângurea şi noi toţi priveam cu drag la ea. La radioul ,care era pe aproape, dintr-odată a început să cînte pan,pan americano. Anastasia, care crescuse cu această melodie pe care i-o pusese mama ei , pentru că observase că-i place mult fetiţei , după cum reacţiona, a început să danseze de mama focului în apă. Dădea din mâini şi din picioare iar noi ne distram de minune... 
  
Când m-am dus în pat lângă Anastasia am început să-i povestesc. Anastasia îţi spun o poveste despre tine când erai micuţă, acum eşti mare. 
  
- Bine, spune... 
  
- Intr-o seară, eram toţi la Bobota la buna Viorica. Tu erai micuţă aveai şase luni... 
  
- Nu aveam şase că acum am trei, uite , trei.. Mâine când am fost la Bobota aveam trei... 
  
Anastasia îmi arată trei degete că avea trei ani. Era greu să-i explic ce înseamnă ani şi ce înseamnă luni. Aşa că am trecut rapid peste asta. Când te-a aşezat în cădiţa de baie a început să cânte la radio pan pan americano şi tu ai început să dansezi în apă. Dădeai din mâini şi din picioare, ne stropeai pe toţi cu apă şi noi râdeam. Dar am început şi noi să dansăm. Am dansat eu, Bunul Florin, Felicia, Catinca, Iulia, Iulian, Dana, Ionuţ şi mai ales mătuşa. Mătuşa dansa cu 
  
Bastonul pe sus şi, pentru că nu mai aveam loc în casă am ieşit în curte. Am dansat nebuneşte până a început toată Bobota să danseze. Dansa Miha, Mihu, ce mai tot satul. Peste tot era numai un dans... Anastasia se uită lung la mine şi zice... 
  
- Mătuşa e bătână, tu, ce tot spui acolo... 
  
Titina Nica Ţene 
  
- 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Pan,Pan Americano..., povestire pentru copii de Titina Nica Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 756, Anul III, 25 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!