CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Pamflet: Un alt fel de... Schindler !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un altfel de...Schindler ! 
  
Am în faţă un extras dintr-un articol apărut la începutul anilor '90 – într-o publicaţie judeţeană din Argeş care oferea cu dărnicie , o listă nominală trimisă ziarului de către un cititor semnat om de bine , un fel de prieten al multora din cei deconspiraţi cu litere de-o schioapă în pomelnicul cu pricina. Culmea este că generosul , care făcea cunoscut opiniei publice numele căutate cu înfrigurare şi opinteli nenumărate de zile şi nopţi la rând în arhive, de istoricii şi cercetătorii C.N.S.A.S. la cererea expresă a staff-ului unui potenţial candidat în alegeri se afla şi el printre ei ( !). Un exces de zel la care a aderat din considerente de sinceritate deplină, catadicsind să se acopere însă doar minima minimorum : în loc de Gheorghe -le din listă a aruncat sub intenţie şi diminutivul Ghiţă , astfel că lumea a apreciat la acesta oareşce onestitate. Avea la îndemână şi alte variante pentru a-şi păstra anonimatul, eventual un făcător de bine (se umpluse scena politică de astfel de benevole oferte şi generozităţi/ intenţii la/de sacrificiu etc). 
  
După ce iscălise în acest fel denunţul, eliberat de angoasa culpei la grămadă , care apreta (şi încă o putea/poate face !) cu sârg cămeşile şi gulerele pătate de complicităţi anterevoluţionare, aştepta nerăbdător recunoaşterea delaţiunii ca pe un merit care nu s-ar fi putut stinge aşa dintr-o dată, că vor fi daţi în gât în sfârşit şi ultimii mohicani aflaţi pe meterezele cauzei pierdute ! Din care, ce să mai fi câştigat, dacă n-au făcut-o până acum !? 
  
S-ar fi înţeles, pe şest, că punea de-o nouă statuie , lustruită migălos de acuitatea surzeniei purtătorilor de urechi ciulite , cu ocheadele în orb a homerilor informaţiilor clasificate şi selectate, primite şi dăruite cu ţârâita şi cărora abia acum le venise timpul. Schimbând, fireşte, stăpânul şi locaţia ! Se lăudase apropiaţilor că de n-ar fi fost el, cursul năvalnic al delaţiunii ar fi inundat conştiinţele tuturor, că s-ar fi sacrificat îndeajuns pentru a-i feri de potopirea contagiunii şi pe alţii, deloc puţini.  
  
Cu toate că o lume întreagă îi ştia coţ(c)ăielile şi periuţele băgate la înaintare , gesturile şi instrumentarul de gudurat şi albit vechi metehne, deprinderi la care a ucenicit îndelung, mai cu de-a sila, mai cu voluntariatul,. cel mai adesea exersate cu o fervoare demnă de o altă cauză, în pagina media fusese închenariată şi plumbuită toată recuzita presupusă a temenelelor şi avantajelor racolării, la care osârdise spre a-şi apropia şi fixa ţintele dintr-un calcul nu neapărat meschin : că i-ar fi fost piedici aproape insurmontabile ascensiunii sale profesionale şi politice.Tot şi toate îi erau parcă potrivnice, în afara bunului simţ elementar pe care altfel, îl clama la tot pasul, nu-l ignora în nici un fel ba dimpotrivă, îşi făcuse din el o trâmbiţă feciorelnică cu care-şi hăituia vânatul preţios, pus drept chezaş la o facere de bine pe care-şi construise întregul demers şi la care întinsese deja covor roşu (preş ?!) (in)fidelităţilor ulterioare. Poate nici hârtia n-ar fi suportat o asemenea recunoaştere umilitoare, pe care şi-a îngăduit-o tocmai pentru că el nu onora decât deriziunea şi mizeria momentului.  
  
Se abonase la un prezent de iască la care scăpăra pentru a aprinde pipa înecăcioasă a dejecţiei şi pentru a evacua cu emfază, în rotocoale, fumul, ca pe nişte limbi de foc încinse, nărăvite şi otrăvite de atâtea ploconeli, mediu optim de pripas pârjolitor, fetid şi nesimţitor, de două lulele cum îşi definea singur statutul şi care pustia totul în preajmă. Perfecţionase până la bijuterie arta cârtitului şi tot i se părea că mai are de şlefuit până a-şi fi demonstrat pe deplin calităţile fine de artizan al cle(v,f)etelilor - închise straşnic într-un veritabil sarcofag al secretelor şi conspiraţiilor, pentru a deflagara (şi defeca !) la varii oportunităţi, precum o cutie a Pandorei prea mult timp ţinută sub obroc pentru a nu deversa şi pe care nu doar memoria o ţinea la rece , pentru zile mai bune ci şi (sau mai ales !) interesul... 
  
Surprindea meticuloasa enumerare din listă dar şi o exprimare studiată a ciripitorilor (cu nume, prenume şi porecle, surse sau colaboratori, cod de identificare şi parolă, loc de muncă, punctaje de apreciere şi evaluarea a informaţiei transmise etc). Fuseseră toţi puşi într-o ierarhie căreia i-au fost in corpore fideli, pârâţi şi pârâcioşi laolaltă şi, bineînţeles, recunăscători...  
  
Pomelnicul întocmit este o mostră de delaţiune necăznită, pătrunsă pe un drum liber ales şi asumat, un imaginar exerciţiu de admiraţie falnic (sic !) şi jalnic deopotrivă, într-o infatigabilă procesiune inversată : sunt trecuţi mai întâi lăncierii - cu instrumentele propagandistice din dotare ; se ţin aproape şi marşează cu pieptu-i bombat pedestrimea salonardă cârtitoare, cheia şi levierul birocraţiei intimidante aflându-se în mâinile sale ; cei hliziţi (şi mai târziu primii maziliţi) clăbucarii se situiază în ariergarda reprezentanţilor nu prea smeriţi (rebeli) ai vulgului.  
  
Cocoţaţi de faţadă pe principiul (şi criteriul) omul potrivit, la locul potrivit , extras vădit dintr-o rădăcinoasă, planturoasă (sic !) şi invidiantă organigramă funcţională în vremuri mai dulci erau setaţi toţi la pachet şi-apoi repartizaţi în pătrăţica intereselor comune sau divergente. Alcătuiesc subţirelul bazin electoral din care vor fi selectaţi supuşii, năimiţii partinici şi purtătorii de vocalize, întru adeverire !... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Pamflet: Un alt fel de... Schindler ! / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 220, Anul I, 08 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!