CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  Pamflet: Turnul de fildeş al unui mahăr sau pseudo-cetatea lui A.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Se făcea că bâjbâiam bătând pasul pe loc, într-o dimensiune paralelă şi suprarealistă, ale cărei începuturi erau împinse către anul de graţie – cu cadouri electorale de ambele părţi - 2008, vara. După ofertele populiste prezentate la deschiderea solemnităţilor „înscăunării”, ajunsese şi se poziţionase în fruntea bucatelor judeţene „ditamai domn A.” , un fel de „Masterman” al tranziţiei, poleit cu beteluri, zorzoane şi confetti, sfidând timpul şi nevoile lui presante spre a străjui o porţiune de fălnicie (a)temporală - exact cât ţine piedestalul imponderabil şi gonflabil al „scărbavnicei” puteri, pe care n-o putem ţine (neam, zălog!) mai mult decât încălcând regulile „băşicatului” şi „nărăvitului” sistem democratic (!)... 
  
Împopoţonat, pe un scaun prea scârţâit şi umilit de „funduri târâtoare şi trecătoare”, socotit prea strâmt şi puţin înălţat pentru rotunjimile lor, scruta, mimând înţelepciunea atât de tânjită scurgerea leneşă a vremii, ori dirijând prin dosnică încolonare pe”mişmaşii” timpurilor noi şi pe năpăstuiţii zilei, deopotrivă. 
  
Gesturi şi logoree de nestăvilit, imperative în încăpătoarele voaluri de bâţâială scremută, mulţimea prosternată (dar şi consternată) în faţa „omnipotenţei şi omniscienţei sale. Mulţimi vernerând în delir „înălţimile-i „celeste” şi stăruind într-o trudnică rugă să le fie calea luminată, ca la începuturile lumii când Dumnezeu despărţit-a uscatul de ape şi raiul din faţa bulucelilor greu de oprit ale fiinţelor create. Tronând dintr-o cetate inexpugnabilă, servea „talmeş-balmeşul” zilnic neiniţiaţilor în arta guvernării, având revelaţia că Cel de Sus îi va mulţumi pentru marea sa generozitate şi îl va proteja cumva, în cel din urmă cerc al tăriilor paradisiace, un fel de antecameră a Atotputernicului. Pe care părea, că nu va întârzia să-l scape. Şi cine ştie... 
  
Se mai făcea că-i stă la îndemână parcela cu augurii buni ai speranţei, imaculată şi curtenitoare şi îşi lua ostateci - pentru a fi sigur că o poate distribui singur - proprii conţopişti de prin birouri, pe Ics, pe Igrec, pe Zet, până nu vine „măturoiul cel mare” al concedierilor, toţi, săracii(!?), servi ai unui aparat birocratic şi aşa supradimensionat şi bine pomădat cu esenţe oportuniste. Cohorte ale puterii vremelnic pământene, închipuite în continuare(!) în ceruri, se aghesmuiau la izvorul dătător de orgolii şi cheremul defrişat al pasienţei.  
  
Cu cerberi straşnici, obtuzi portari şi scribi fideli, cu secretare al căror idol era, „prea-înălţatul” bolborosea în transă formule magice, invocând piatra filozofală şi panaceul promis. Pe zidurile betonate şi încastrând creneluri şi foişoare străjuite de veritabile vitralii ce absorbeau beatitudinea aerului cromatic al amurgurilor (când situaţia o cerea), prin care se desfăta ochiul privind recitalul de orgii al cărnurilor flămânde de atingeri, puţin exersate în condiţii normale.  
  
Temperatura sentimentelor se ducea spre cote de „vâlvătaie şi pârjol”, de avarie, în care destrăbălarea indica sens unic şi atingea curbe ascendente îngrijorătoare deteriorând „echilibrul” reclamat de consens al opţiunilor şi agre(ment)ărilor pe eşichierul vieţii politice şi sociale. Alcovuri căptuşite cu mătăsuri, catifeluri şi fineţuri exotice de unde ies fuioare prelungi de fum străveziu şi cu mirosuri aromate exotice devastatoare de răşini de palmieri, molizi şi cedru amestecate cu emulsii de agurid, esenţe de trandafiri şi garoafe din dimineţile cu zori încă nedezmeticiţi de teritorii fără repere geografice sigure, poate existente în închipuirea amorezilor de-o noapte. Vise ce năpădeau şi împleteau, ca nişte fire de iederă, funii vegetale înlănţuind „corpuri astrale” în delir - din care freamătul se va fi retras demult şi care acum pe el îl încingeau ca într-un blestem o horă a putirinţelor rămase pe hârtie, atât de lăudate şi aclamate. Un fel de „iarbă a fiarelor” care-i pecetluia voinţa încremenindu-i-o, îl sufoca încet-încet dar sigur. Porţile uriaşului buncăr rămâneau astfel fercate la nevoi strigate-n van, la vaiete târând pe mai departe umilinţa... 
  
„Il maximo” îşi scuipa în sân crezând că îndepărtează fantasmele care acum păreau să-l chinuie, dar şi să lege fedeleş clevetelile (gura lumii o astupă doar...ştim noi cine!) şi să mai amortizeze durerea străpunsă până la os a săgeţilor slobozite din arcuri întinse dinspre marginile răbdării. Şi a răbdărilor...”prăjite”! Sub formă de „prafuri”, „găluşti”, „gogoşi” şi alte ingrediente de „demagogie aplicată” la contextul electoral dat. Chiar „caii verzi” alergau nătrăvaşi în galop pe pereţii abrupţi ai imaşurilor înşirate cu „lapte şi miere” – cu nişte sacerdoţi ce-i tămâiau din răsputeri postamentul, însoţiţi negreşit de stele de aceeaşi culoare, pe care le va vedea cel mai bine electoratul la urmă... 
  
Şi-apoi, o uriaşă sferă de foc, jerbe îngemănate de fulgere brăzdând cerul şi umplând aerul pentru o clipă şi destrămându-se în neasemuite geometrii de artificii multicolore. Ca la marile aniversări şi momente festive, pârjolind totul...  
  
M-am trezit brusc, speriat şi plin de broboanele unei sudori reci, deloc părelnice. O luminiţă - cea de la capătul tunelului? telepatică mă aflase transpus la poalele unor ruine ale „Babilonului” supraetajat, dar fără măreţia din tabloul unuia din Breugelii fără vârstă şi atinşi de aripa geniului în Renaşterea plastică europeană.  
  
Eram leoarcă şi cu năduful luat în pieptu-mi pipernicit, de atâta zorit pe coclauri neumblate vreodată. Cu şnepi presăraţi şi şnapani călcând apăsat pe peluza din faţa palatului administrativ al unei prefecturi şi al unui fief al conducerii ce-şi spoia odată „luciul sărăciei” cu lozinci „parastelare” : A., ţinut al cinstei, onoarei şi demnităţii socialiste!”. 
  
Finalul scriiturii mi-a fost inspirat de replica unui fost elev excelent de-al autorului (trecut nu mult după aceea în lumea umbrelor!):”Pac şi-o bilă!”, o retorică argotică convenţional-teribilstă la o situaţie ce nu promitea să angajeze vreo răspundere, să încununeze cine ştie ce efort ş a cărei apostilă fugară o aplic şi eu rândurilor de faţă! Cu gândul îndreptat şi deloc pios la cei care (încă) ne conduc!... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Pamflet: Turnul de fildeş al unui mahăr sau pseudo-cetatea lui A. / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 210, Anul I, 29 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!