CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Ion Nălbitoru         Publicat în: Ediţia nr. 808 din 18 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Palazzo Reale di Caserta (Italia)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Palazzo Reale sau Reggia di Caserta este denumirea italiană a Palatului Regal din oraşul Caserta, în apropiere de Napoli, din Italia. Acesta a fost construit la iniţiativa lui Carlo di Borbone rege al regatelor Napoli şi Sicilia, apoi rege al Spaniei. Proiectul a fost întocmit de arhitectul Luigi Vanvitelli şi finalizarea construcţiei a realizat-o fiul său Carlo (1752-1780). Măreaţa construcţie are formă dreptunghiulară (253x202m şi înălţime de 41m.), cu patru curţi interioare (72x52m), 34 de scări şi 1200 de camere.  

Palazzo Reale îşi are istoria sa, fiind cel mai mare palat din Italia. El este renumit nu numai prin arhitectura sa, dar şi prin grădinile sale: Grădina italiană şi Grădina engleză.  

De cum pătrunzi pe poarta principală, ajungi într-un hol cu coloane şi arcade, cu bolţi înalte, care traversează imensa construcţie. În spatele palatului se desfăşoară pe trei kilometri, până la cascadă, frumosul parc cu magnificele sale grădini cu grupuri de statui, bazine cu apă în care înoată crapul, alei ce străbat spaţiile verzi şi pădurea alcătuită din cele mai diverse plante, de la foioase, răşinoase, quercinee la cele exotice.  

Pe aleile parcului se perindă zilnic vizitatori, atât localnici, cât şi din toate colţurile lumii. Alături, birjarii îşi mână alene caii ce trag caleştile cu care o parte din vizitatori au plăcerea să se plimbe şi să admire splendorile grădinilor palatului.  

Din aleea principală se ramifică alte alei secundare care se pierd printre pâlcurile de arbori. Imediat, în dreapta, parcul este străjuit de un grup de pini ce domină împrejurimile, înălţându-şi spre cer coroanele frumos toaletate, ca nişte ciuperci verzi, uriaşe. În stânga se ramifică alte alei care pătrund în pădurice şi-ţi îndreaptă paşii către Castelluccia, un mic castel înconjurat de un canal plin cu apă, apoi de alei, statui şi pădure. Acest canal, traversat de câteva podeţe, vine dinspre Peschiera Grande „Marea crescătorie de peşte”. Aceasta este un lac în care înoată în voie crapul, iar în mijlocul său se află o insulă rotundă, împădurită.  

După câteva sute de metri, aleea principală se ramifică în două, ca într-un sens giratoriu în mijlocul căruia se află Fontana Margherita (Fântâna Margherita). Aceasta este străjuită, în liziera pădurii, de statui ce apar printre frunzele arborilor. În continuare parcul se desfăşoară în lungimea sa pe terase, despărţite de fântâni înconjurate de zeci de statui şi statuete, reprezentând personaje din mitologie.  

Către amonte se întinde, pe aproape o jumătate de kilometru, cel mai lung bazin al acestei grădini în care înoată peşti de la puiet la cei maturi care ajung chiar la jumătate de metru lungime. Vizitatorii aruncă în apă bucăţele de pâine iar crapii spintecă apa, întrecându-se care mai de care să prindă câte una, delectând prin jocul lor privirile spectatorilor. La capătul amonte al bazinului se află Fontana dei Delfini (Fântâna Delfinilor) prin gurile cărora ţâşnesc şuvoaie de apă.  

Pe terasa următoare se desfăşoară o platformă înierbată până la Vasca e Fontana di Eolo (Bazinul şi Fântâna lui Aeolos), zeul vântului. Statuile împodobesc lacul cu peşti sau se ridică pe parapetul celor două alei care-l ocolesc. Este o imagine superbă în care statuetele se oglindesc în apa limpede a micului lac.  

Deja panta creşte şi până la Cascadă crescătoriile de crap se succed în trepte. Dacă priveşti înapoi, ochii îţi sunt delectaţi cu o imagine încântătoare, cu bazinele cu apă, grupurile de statui şi arborii care străjuiesc aleile până la palat.  

După alte câteva „căzi” cu apă înşiruite în cascadă se ajunge la grupul statuar de la Fontana di Cerere (Fântâna lui Ceres)  

Panta continuă să crească, numărul treptelor se înmulţeşte iar lungimea bazinelor scade. Deodată înşiruirea acestora ia sfârşit şi eşti întâmpinat de statuetele de la Fontana di Venere e Adone (Fântâna lui Venus şi Adonis)  

Pe ultima terasă, la distanţă de trei kilometri de la palat se află două grupuri statuare, de o parte şi de alta al cascadei, Fontana di Diana e Atteone (Fântâna Diana şi Actaeon), într-un mic lac populat de asemenea cu peşti.  

Apa pentru cascadă este captată printr-o conductă lungă de 41 kilometri. De la cascadă privirile îţi alunecă înapoi către Palazzo Reale, satisfăcute parcă de frumuseţile şi noutăţile oferite de Grădina Italiană.  

Spectacolul şi splendorile parcului sunt întregite de grădina botanică, Giardino Inglese, (Grădina Engleză), accesul făcându-se prin intrarea principală aflată în partea dreaptă cum priveşti spre cascadă.  

 

Referinţă Bibliografică:
Palazzo Reale di Caserta (Italia) / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 808, Anul III, 18 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!