CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 846 din 25 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

PAJIŞTEA CU FLORI DE INIMI DIN ROCHIŢA CU BULINE - Prezentarea volumului de versuri pentru copii, al Verei Crăciun,
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

PAJIŞTEA CU FLORI DE INIMI – DIN ROCHIŢA CU BULINE  

 

 

Care fetiţă nu a purtat în copilărie, măcar o rochiţă cu buline? Picourile, pe orice fond s-ar afla, înveselesc veşmântul. Cu alte cuvinte, rochiţa cu buline a devenit foarte populară şi chiar cochetă pentru copilaşi. Dar şi motiv folcloric şi chiar pentru poezia cultă, uzitat de foarte mulţi autori.  

O glumă “din vremea mea” spunea:  

-Câte buline/pătrăţele ai pe rochiţă?  

-Multe şi indiferente, era răspunsul, spre hazul ştrengarilor din jur.  

A sta să le numeri este o muncă inutilă. Ori poate, pentru un copil de şapte ani, îl va ajuta să înveţe mai uşor să numere, să adune, să scadă…  

Lăsând gluma la o parte, rochiţa cu buline este un simbol al copilăriei, atât de simpatic, atât de amuzant şi de drăgălaş, încât fetiţele, continuă să-l caute chiar şi la alte vârste. Adică nu se pot despărţi de copilărie aşa de uşor.  

Rochiţa cu buline este asociată cu veşmântul roşu ori portocaliu al Riţei-Gărgăriţei, cochetă şi zburdalnică, peţitoare vestită, care nu dă greş şi-ţi aduce alesul inimii, dacă îi cânţi un cântecel simplu: Gărgăriţă-riţă,/ Zboară-n poeniţă / Şi unde vei zbura / Acolo m-oi mărita”. Toate fetiţele au ţinut pe degeţel o gâză simpatică şi i-a cântat acest refren vesel, prilej de amuzament pentru copii. Alergatul după gărgăriţă, prin iarbă, pe “pajiştea cu flori de inimi” – aşa cum poeta Vera Crăciun a scris, este, în credinţa copiilor, providenţial şi un exerciţiu fizic care aduce sănătate trupească şi voie bună. Pentru că, în locul în care se aşează micuţa gâză, dacă există vreun copil, se naşte o prietenie şi o simpatie spontană, care însă, poate dura toată viaţa.  

Obiceiul acesta foarte simpatic era practicat la ţară, pe uliţe, în ogradă, în bătătură, ori pe străzile oraşelor, acolo unde există parcuri şi scuaruri cu spaţii verzi şi floricele pastelate şi copaci umbroşi.  

O raită pe pajiştea cuvintelor este la fel de temerară, pe urma literelor care pot fi asemuite cu gâzele simpatice: albinuţe, gărgăriţe, libelule şi fluturaşi multicolori.  

Jocuri-jocuri, însoţite de cântece şi poezii, zburdatul în aer liber precum cel al mieluşeilor şi ieduţilor, fac deliciul grupurilor de copii, la grădiniţă, la şcoală, pe terenurile de sport, în excursie şi în general, în viaţa celor mici, pentru a le face existenţa cât mai interesantă şi mai bogată în cunoştinţe de tot felul, pe care micuţii le asimilează în primii ani de la naştere, pe tot parcursul şcolii primare, gimnaziale şi chiar liceale.  

Ocazional sau nu, poeziile Verei Crăciun – prilejuite de evenimentul fericit al naşterii primei nepoţele, Sofia-Maria, aduc lumină şi căldură atât în familie, cât şi în marea familie a copiilor din întreaga lume. Un miracol care le-a schimbat viaţa în bine şi i-a făcut pe toţi fericiţi. Întreg universul se învârte în jurul bebeluşului, încă din clipa fericită a naşterii.Spectacolul prilejuit de un prunc nou-născut este neasemuit şi de aceea trebuie preţuit aşa cum se cuvine.  

Cu intuiţie, talent, dăruire, dublate de o mare dragoste de oameni şi, în special de copii, Vera Crăciun reuşeşte să cucerească, nu numai categoria de cititori cărora le este adresat acest mesaj, această veste bună, dar pe toţi aceia care şi-au păstrat sufletul de copil, ori, prin fii şi nepoţi, revin la starea aceea ferice, lipsită de griji şi încercări, în care, principala ocupaţie este joaca. Este Raiul dintâi prin care toţi am trecut şi a cărui amintire ferice o purtăm până în clipa din urmă.  

Rochiţa cu buline este expresia visului împlinit. E şi un motiv de fericire, de bunăstare, de simţ artistic.  

Ea semnifică: zborul de îngeri, seninul şi eternitatea florii de câmpie, izvorul curat, alintul mamei, proaspătul de brad, adierea uşoară, albul florii de crin, cuminţenia pământului şi tot ce-şi poate dori un copil, un tânăr sau chiar un om matur.  

Cu toate că am ajuns la vârsta bunicuţelor, o să merg şi eu, chiar acum, să-mi cumpăr o rochiţă cu buline, care să mă înveselească, să-mi stea bine şi să-mi alunge singurătatea.  

 

 

 

25 aprilie 2013  

 

CEZARINA ADAMESCU  

Referinţă Bibliografică:
PAJIŞTEA CU FLORI DE INIMI DIN ROCHIŢA CU BULINE - Prezentarea volumului de versuri pentru copii, al Verei Crăciun, Rochiţa cu buline , Editura Phoebus, 2013 / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 846, Anul III, 25 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!