AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 654 din 15 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Ovidiu Jucan-Pe drumul vieţii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Ovidiu Jucan  
  
“Pe drumul vieţii “ 
  
Un poet al oglindirii vieţii cotidiene, aşa cum se mărturiseşte la începutul volumului, Ovidiu Jucan a scos la lumina tiparului al şaselea volum, intitulat “ Pe drumul vieţii“, apărut la Editura NAPOCA-STAR, 2012. 
  
În această plachetă descoperim un amestec de viziuni abstracte şi incendiare, pe de o parte, şi de discursivitate îmbibată de seva realităţii, pe de alta: “Cum aş putea să spun, că Cerul e minune,/ Când eu nu văd nicicum, decât o altă lume!/ Şi mă gândesc mereu, de ce-ar putea să fie,/ Când viaţa noastră-ar fi, doar cânt şi melodie!“( Cum aş putea să spun ... ) Ceea ce reţine cu adevărat atenţia şi dă o imagine despre posibilităţile reale ale poetului este elanul, cultivat cu metodă, de a surprinde marile ritmuri sempiterne, adică veşnice, în efervescenţa lor misterioasă şi în legătură cu divinitatea, ca în poezia “Rugăciune “: “O, Doamne, iartă-mi rugăciunile prea multe,/ Ce le rostesc în grabă şi vreau să mi s-asculte!/Îţi cer mereu, într-una, să faci Tu, voia mea,/ În loc să vreau eu, Doamne, să fie voia Ta! “ 
  
În poeziile sale Ovidiu Jucan proiectează o metamorfoză magică a lumii, imaginând o fizionomie abstrusă, confuz, spiritualizată, de extracţie realist-romantic, punând gândirea în mijlocul cercului tuturor evenimentelor sociale: “Fii stăpânul gândurilor tale/ Şi nu rob şi sclav pe cale!/ Noi suntem aşa cum mai gândim/ Şi nu putem altfel să fim! “( Gândirea). 
  
Unele poezii sunt dedicate personalităţilor din domeniul artistic, cum este pictorul Lazăr Morcan, Adrian Păunescu, Eminescu, Grigore Vieru, etc.Versurile sunt limpezi pierptănate de stufoşenia metaforelor, iar acolo unde apare ermetismul acesta este îmblânzit prin infuzia discretă de realism, prin sugestii ale materialităţii incandescente:”Priviţi şi vedeţi, frânturi/ De imagini trăite,/ Cu multe frământări/ Şi emoţii sporite. “( Lui Lazăr). 
  
Senzaţia este reportaj poetizat, de experienţă de viaţă ridicată la dimensiuni cosmic. Uneori în ritmuri alchimice zvâcneşte spiritual universal: “Explozii ascunse,/ În cer, sub pământ,/ Cu vieţi ce-s distruse/ Suflete de vânt!( GEEA-Planeta Albastră.) “ 
  
Ce face poetul în această plachetă este un act de trăire pură, extatică, a farmecului nealterat de agresivităţi exterioare. Prinderea realităţii în vers, închistarea existenţei imuabile, adică permanentă în forma versului predominant clasic, descrierea ca mistificare a fluxului vital par a fi temele predilecte ale acestei lirici iubitoare de transparenţe. Conştiinţa artistică e o figură prin excelenţă a ambiguităţii, întrucât datorită efuziunii, se cenzurează realul. 
  
În “Pe drumul vieţii “Ovidiu Jucan are o predispoziţie funciară, cu o aliniere moderată, prudent şi chibzuită, la strigenţele postmodernismului, pe care poetul şi le însuşeşte cu parcimonie.Zgârcenie ce o foloseşte fără să-i falsifice fondul care-l face original. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ovidiu Jucan-Pe drumul vieţii / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 654, Anul II, 15 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!