CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  Otilia Cazimir-Articol de Iulian Negrilă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iulian Negrilă 
  
Otilia Cazimir – în corespondenţă  
  
(1894 – 1967) 
  
Renumită prin poeziile sale pentru copii; ea a iubit copiii şi mărturisea că: „Am fost o fetiţă tare cuminte. Toţi erau mai mari decât mine. Mă jucam singură. Mă sfiam de toţi. Uneori cântam. Alteori priveam gâzele, păsările, când se topeau zăpezile”, A fost al cincilea copil al învăţătorului Gheorghe Gavrilescu, născută la 12 februarie 1894, la Cotu Vameş, judeţul Neamţ. 
  
Alexandra Gavrilescu a semnat cu pseudonimul Otilia Cazimir, ales de Mihail Sadoveanu şi de Garabet Ibrăileanu . Ei nu i-a plăcut acest nume: „Daţi-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că bumele acesta, pe care totuşi l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi „Otilie” pe care am întâlnit-o în viaţă – fetiţa cu care am stat în bancă în clasa primară – era proastă, grasă şi buboasă”. 
  
A scris poezii de când era mică, debutând în 1912 în revista „Viaţa românească”, unde, de atfel, îşi va publica majoritatea poeziilor. Părinţii îi spuneau în copilărie Luchi, de unde şi proza autobiografică A murit Luchi. 
  
La revista „Viaţa româbească” l-a cunoscut pe George Topârceanu, legându-se între ei o frumoasă prietenie şi o adevărată poveste de dragoste. În timpul cât George Topârceanu era bolnav şi ea avea grijă de el, Otilia Cazimir în scrie lui Mihail Sadoveanu: 
  
Iaşi, 26 IV 1937 
  
Iubite domnule Sadoveanu, 
  
Nu pot să vă dau decât veşti rele. Fiecare zi care trece îl lasă tot mai slab şi mai chinuit. Vă aşteptăm curând. Pe mine mă găsiţi totdeauna acolo, afară de câteba ceasuri pe noapte, când mă sileşte să vin acasă ca să dorm. Dintre ai lui nu vine nimeni, sunt istovită şi mi-e frică să nu cad înainte de vreme. 
  
A pierdut orice nădejde şi-l chinuiesc gândurile tot atât cât şi suferinţele trupului. 
  
Înţeleg că ar vrea să vă vorbească mai pe îndelete. 
  
A dvoastră din toată inima, 
  
Otilia Cazimir 
  
Otilia Cazimir este în centrul mişcării scriitoriceşti şi la curent cu ceea ce se întâmplă în epocă. Ea este în corespondenţă cu alţi confraţi, care, la rândul lor, o ţin la curent cu evenimentele literare. Unele din aceste scrisori sunt şi cele primite de la scriitorul Dumitru Corbea. Acesta vede lumina zilei la 6 septembrie 1910, la Sârbi, regiunea Suceava. El a fost definit ca „poet al satului”, iar proza sa este puternic realistă. 
  
Dumitru Corbea o înştinţează pe poetă despre drepturile sale de autor de la fondul literar şi-i dă relaţii despre preocupările lui literare: 
  
Bucureşti, 24 decembrie 1962 
  
Dragă tovarăşă Cazimir,  
  
Am aşteptat până ce fondul literar v-a trimis cele două mii, pe care vi le-a aprobat miercurea trecută. În afară de asta, mi s-a comunicat că azi sau mâine vă expediază încă cinci mii lei – drepturi de aitor. Mă bucur că Otilia Cazimir nu va mai suferi nici de frig şi nici nu va mai întâmpina Anul Nou cu supărări prea mari. 
  
A fost Silvia pe la mine. Era necăjită. Demostene Botez era la Paris. N-am reuşit să-l văd şi acum. E tare ocupat. Nu-i vorbă, ocupat am fost şi eu. Am muncit ca un sclav la galere şi am sfârşit un roman pe care l-am predat editurii. Mi-ajunge cât am lucrat la el timp de doisprezece ani. Şi tot l-aş mai fi ţinut... Vine un an încă să se adauge la cei pe care îi avem, Doresc ca acest an să vă aducă bucurie. 
  
Acelaşi bune urări şi surorii matale. 
  
Dumitru Corbea 
  
Bucureşti, 1 august 1963 
  
Dragă şi scumpă prietenă Otilia, 
  
M-a întristat vestea. Prea te frămânţi, prea te zbuciumi şi te gândeşti prea puţin la propria-ţi viaţă. Ar fi bine ca asemenea „accidente” să nu te mai încerce niciodată. 
  
Fără nicio intervenţie de-a mea, problema banilor s-a rezolvat. Mâine, 2 august, când e zi de plată, vor fi expediaţi la Iaşi. 
  
În seara asta plec la Agapia, unde am stat şi anul trecut. Am găsit o casă bună, liniştită. Maica Unucu , gazda mea, mi-a spus că în „balcon la dânsa s-a zămislit Apostol. Cezar Petrescu a îndrgit şi el Agapia, ca şi mulţi şi vestiţi scriitori de după primul război. Mă întrebi de carte. Cartea este la Direcţia de Presă, adică la Cenzură. Sper să nu stea mult. Ceea ce era o problemă pentru cenzură s-a rezolvat cu editura. Sper ca volumul, subţiat, să apară până la sfârşitul anului. 
  
Gânduri bune şi prietenir 
  
Dumitru Corbea  
  
În vara lui 1957 are loc înfiinţarea Muzeului Literaturii Române sub conducerea lui Dumitru Panaitescu Perpessicius (1891 – 1971). La organizarea muzeului şi-au adus contribuţia Mihai Beniuc, preşedintele Uniunii Scriitorilor de atunci şi Tudor Arghezi. O dată stabilit sediul, a început activitatea de îmbogăţire a patrimoniului literar cu acte, cărţi rare, corespondenţă, obiecte, fotografii, tablouri etc. 
  
Printr-o scrisoare expediată de Perpessicius, Otilia Cazimir e anunţată să trimită pentru muzeu manuscrise autografe, fotografii, ediţii originale, publicaţii, periodice etc., pentru expoziţia permanentă Imagini din literatura română:  
  
Iaşi, 26 aorilie 1937 
  
Tovarăşa Otilia Cazimir, 
  
Muzeul Literaturii Române, creat în 1957 din iniţiativa Ministerului Învăţământului şi Culturii şi a Uniunii Scriitorilor din R.P.R. a desfăşurat o vie activitate de popularizare a literaturii noastre clasice şi contemporane, origanizând , în scurtul răstimp ce s-a scurs de la înfiinţarea şi în spaţiul restrâns de care dispunem deocamdată, expoziţia permanentă „Imagini din literatura română” şi expoziţia comemorativă „Delavrancea”. Aceste expoziţii s-au bucurat de o caldă primire şi a fost cercetată până în prezent de cca. 20.000 vizitatori.  
  
În prezent Muzeul Literaturii Române organizează în cinstea celei de a 15-a abiversare a eliberării patriei noastre, o expoziţie de un deosebit interes, având ca temă „15 ani de literatură nouă în R.P.R.” În acest scop muzeul are nevoie de manuscrise autografe, fotografii, ediţii originale, publicaţii periodice etc. Din anii 1944 – 1949 – piese menite să pună în lumină orientarea spre realismul socialist a literaturii noastre, legătura strânsă a scriitorilor cu viaţa, caracterul nou al muncii scriitorului, condiţia lui nouă, de trai şi socială etc.  
  
Spre a asigura succesul acestei acţiuni căreia Uniunea Scriitorilor îi acordă o mare însemnătate, vă chemăm călduros, să sprijiniţi Muzeul Literaturii Române, punându-i la dispoziţie documente personale de natura celor de mai sus. În felul acesta veţi contribui la o cauză care este şi a noastră, a scriitorilor şi a întregii noastre literaturi – lucru pentru care vă mulţumim dinainte. 
  
Prim- secretar, 
  
Acad. M. Beniuc Directorul Muzeului Literaturii Române, 
  
Acad. Perpessicius 
  
(Scrisorile au fost cercetate la Muzeul Literaturii Moldovei, din Iaşi, nr. 167/ 1-2, 168  
  
Iulian Negrilă 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Otilia Cazimir-Articol de Iulian Negrilă / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 637, Anul II, 28 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!