CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditatie >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 1001 din 27 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Orizontul Dual al Realităţii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Filtrarea Albului din Cenuşiu

„O inimă veselă înseninează faţa; dar când inima este tristă, duhul este mâhnit.” (Proverbe 15.13)

Relaţia dintre emoţii, gânduri şi înfăţişare decurge după reguli ce sfidează simpla exercitare a logicii. Depăşind sfera raţionalului, simţămintele se orientează obsesiv către lucrurile triste prin care am trecut, lăsând să treacă pe lângă noi impresiile pozitive pe care le-am experimentat.

Raportată la axa timpului, dictatura pasiunilor ne determină să ignorăm prezentul în favoarea fantasmelor trecutului şi a temerilor ce vin dinspre viitor. Şi de aceea, emoţiile pot să ne dea o bătaie de cap mai mare decât ne putem imagina. Ele au un talent ascuns de a ne chinui prin nesfârşite retrăiri ce se finalizează cel mai adesea în întunericul depresiei şi descurajării. Pe de altă parte, nici nu putem să le dăm la o parte, rolul de spectator al propriei vieţi nefiind nici realizabil, nici de dorit.

Şi atunci, nu ne rămâne decât să le filtrăm prin atenţia pe care o acordăm aspectelor pozitive ale trăirilor pe care le avem. Fiindcă oricât de cenuşie ar fi viaţa noastră, până la urmă ea reprezintă rezultatul unei interferenţe continue dintre pozitiv şi negativ, alb şi negru sau bine şi rău. Prin selectarea trăirilor pozitive se poate dobândi o gândire optimistă şi o înfăţişare plăcută, lucru de folos atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru.

A zăbovi prea mult în întunericul negativului ne va răpi energia interioară, ne va face vulnerabili în faţa încercărilor prezentului şi ne va distruge bucuria de a trăi. Doar din lumină se naşte lumina. Capacitatea de a extrage albul din cenuşiu reprezintă o cerinţă de prim ordin în lumea crepusculară în care trăim, în care totul se prezintă amestecat în nuanţe şi culori dintre cele mai bizare, având înţelesuri duale în funcţie de modul în care le privim.

Stăpânirea de Sine şi Dictatura Dorinţelor

„Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândeşte la uşă; dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să-l stăpâneşti.” (Geneza 4.7)

Dorinţele sunt dictatoriale. Nu acceptă decât totul sau nimic. Ele ne dictează alegerile asemenea unor stăpâni cu toane, care acum îţi spun să faci un lucru şi imediat se răzgândesc în sens contrar. De fapt, schimbarea dispoziţiei interioare poate fi declanşată de cele mai neaşteptate dorinţe ce stau în umbră până în momentul când prind ocazia să se manifeste, declanşate fiind de cei mai neînsemnaţi stimuli.

Fluxul de gânduri ne este dominat de asaltul dorinţelor, care gălăgios îşi dispută întâietatea, fără să cedeze vreuna dintre ele. Imaginile se amestecă ameţitor în minte pe măsură ce turbulenţa generată de dorinţe se încarcă tot mai mult cu frustrări, temeri şi aşteptări de tot felul. Iar dacă nu veghem, atunci ele vor prelua controlul determinându-ne să acţionăm sub impulsuri de moment, fapt ce ne va determina să regretăm mai târziu.

Soluţia? Simplă: stăpânirea de sine; mai precis un control detaliat al trăirilor. Acest lucru nu se deprinde în şcoli. Bisericile nu sunt interesate să îl predea. Societatea nu este bucuroasă să îl accepte. Dar fără această calitate esenţială, vieţile noastre vor semăna cu nişte corăbii care nu au cârmă şi sunt la dispoziţia vântului ce mereu îşi modifică direcţia din care bate.

Metoda? La fel de simplă: repausul şi contemplaţia; mai precis cultivarea deprinderii de a distinge apropierea dorinţelor, venite fie din interior, fie insuflate de către cei din jur, însoţită de exercitarea voinţei de alege în direcţia cea bună mereu.

Dacă nu ştii ce înseamnă repausul, nu vei înţelege deloc natura mişcării. Dacă nu ştii să stai liniştit şi să observi lucrurile interioare şi exterioare, nu vei avea nici un reper pe drumul care îţi stă înainte pe cărarea vieţii.

Întoarcerea, Aşteptarea şi Bucuria

„La întoarcere, Isus a fost primit cu bucurie de mulţime, căci toţi Îl aşteptau.” (Luca 8.40)

Aşteptarea precede bucuria întâlnirii. Dacă ea nu există, atunci pregătirea va fi superficială. Aşa stau lucrurile şi în privinţa revenirii lui Hristos. Pe măsură ce vom deprinde arta aşteptării, bucuria întâlnirii cu El va creşte tot mai mult până când ne vom întâlni cu Domnul la finalul rătăcirii noastre pe acest pământ.

Astăzi învaţă să aştepţi şi să nu te mai grăbeşti. Învaţă să aştepţi în intervalele de repaus ce se succed intenţionat sau nu pe parcursul zilei. Deprinde arta de a te relaxa în timpul activităţilor pe care trebuie să le desfăşori. Bucură-te de faptul că Domnul merge alături de tine şi gândeşte-te la clipa în care vei intra în lumea nemuririi.


Grădina Eden şi Răsăritul Soarelui

„Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.” (Geneza 2.8)

Într-un sens simbolic, locuinţa primilor oameni a fost o grădină dispusă către Răsărit. Astfel, razele soarelui ofereau o privelişte magnifică copacilor şi plantelor felurite din Eden, prilej de bucurie şi contemplare senină.

Chiar dacă lumea în care trăim nu mai are nimic comun cu Edenul, totuşi rămâne deschisă posibilitatea de a distinge, simbolic şi spiritual, răsăritul unui tărâm neîntinat şi plin de lumină. În fiecare dimineaţă minunea Răsăritului se repetă cu scopul de a ne aminti originea şi destinul nostru ca oameni, călători pentru o vreme, dar aflaţi pe drumul unei înnoiri perpetue în fiecare zi.

Ai distins profilul copacilor Edenului în ziua pe care acum o trăieşti? Sau ai prins razele soarelui răsărind din nou în această zi? Dacă da, atunci păstrează în suflet aceste imagini şi adaugă cât mai multă lumină pe cărarea pe care mergi!

Octavian Lupu
Bucureşti
27.09.2013  
Referinţă Bibliografică:
Orizontul Dual al Realităţii / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1001, Anul III, 27 septembrie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!