CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 939 din 27 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

ORIGINEA NUMELUI LEONTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ORIGINEA NUMELUI LEONTE  

 

Dacă vei căuta originea numelui LEONTE, te poţi duce cu gândul mult departe în timp. Dar până unde se poate merge? Originea numelui LEONTE m-a preocupat încă din tinereţe. Am căutat prin dicţionare găsind anumite puncte de reper, dar după apariţia Internetului am constatat că ştiu prea puţine despre acest subiect. Voiam să iau ca referinţă numele regelui Leonidas (în greacă Λεωνίδας) a fost rege în Sparta între 489 (488) şi 480 î.Hr. Faima lui provine din bătălia de la Termopile (480 î.Hr.) în care a condus 300 de spartani şi 7000 de alţi greci într-una din cele mai memorabile rezistenţe din istoria antică împotriva unei armate persane de 180 000 de oameni condusă de Xerxes I. http://ro.wikipedia.org/wiki/Leonidas.  

Iată însă că prin intermediul internetului am descoperit că numele LEONTE vine din antichitate.  

Astfel un lider grec din Sparta se numea Callicrates de Leonte 220-149 î. Hr.Callicrates de LEONTE a fost un politician grec al secolului al doilea. El a fost strateg al Ligii Achaean în mai multe rânduri. Acesta a fost caracterizat de poziţia sa în favoarea intereselor romane din Grecia.
Iată că unul din cei patruzeci de mucenici trăitori pe timpul Împăratului Licinius ( 308- 324) se afla şi numele unui mucenic LEONTE.
Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie. Aceşti mucenici au trăit în vremea împaratului Licinius (308-324), prigonitor al creştinilor. Sfinţii 40 de Mucenici erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceştia nu erau doar romani de origine, ci şi greci, amestecaţi cu armeni.  

Iată un articol interesant vis-a-vis de originea numelui LEONTE:
,,Forma numelor Leontin, Leontina - atestat cu mare frecvenţă şi continuitate în operele unor vechi autori ca Herodot sau Tucidide, numele Leon(tin) corespunde cuvântului latin ,,leon, leontos", care înseamnă "leu". Foarte puţine nume care au la baza nume de animale au mai rămas în uz astăzi ca prenume. Mai întâlnim forme ca Lupu, Ursu, Vulpe etc., care sunt însă nume de familie. Cu siguranţă că leul, regele animalelor, nu a încetat să fie un simbol al puterii, care în timp a avut şansa de a pătrunde şi în onomastica creştină încă din primele secole după Hristos (în Biblie, leul era un simbol al puterii lui Dumnezeu). Leontios a fost la origine o forma diminutivală, care s-a răspândit în special datorită calendarului creştin,în care există mai mulţi martiri cu acest nume (nu exista însă nici un sfânt cu acest nume). Alături de Leontin, corespondentul feminin al numelui - Leontina a pătruns în onomastica românească prin influenţa greacă. La noi se mai întâlnesc şi forme ca: Leonca, Leon, Lion, Aleon, Leontie, Leonte, Leontieş. În rândul altor popoare, numele capătă derivate ca: Leonce, Leonie, Leone - franceză, Leonello, Leoneto - italiană, Leo, Leonidasz - maghiara, Levo, Leonid, Leonti, Leonia, Leontina - bulgară şi rusă, etc. Leon a fost numele a nu mai puţin de 6 împăraţi ai Imperiului Bizantin şi a 13 papi. În calendarul catolic francez întâlnim Sfânta Leontina, care este celebrata pe data de 19 aprilie." După alte cercetări, am aflat că, numele LEONTE e folosit peste ocean încă de secolul trecut.Pentru plasarea numelui Leonte în Statele Unite ale Americii nu credem că este o surpriză fiindcă mulţi europeni de diverse naţiuni au emigrat acolo.

Desigur că fiecare individ se gândeşte; Oare de unde îmi provine numele. Înainte de apariţia internetului aveam la dispoziţie doar ce era tipărit, adică diverse dicţionare. Ar fi multe de adăugat în acest domeniu. Mă rezum la acest articol.
 

Referinţă Bibliografică:
ORIGINEA NUMELUI LEONTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 939, Anul III, 27 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!