CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 731 din 31 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Originalitate cu orice preţ?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

(Experiment!)  

---------  

 

 

toată viaţa călătorim cu un semn de întrebare pe faţă (sau cu mai multe) deşi nu la toţi ceilalţi am văzut aşa ceva.  

uneori mă simt obosit de lestul pe care îl port în spate şi care sunt tot eu de fapt. obosit nu de drumurile parcurse, ci de cele începute şi re-începute dar niciodată, duse până la capăt.  

constituţia mea duală mă închide fatalmente într-un cerc. într-un cerc din care nu pot evada pe nicăieri. joc într-un film în care nu eu am scris scenariul şi nici măcar nu-l cunosc. film în care am ca partener celălat eu, acela care cohabitează cu mine şi cu care mă aflu într-un conflict cvasi permanent.  

ştiu că are o putere egală cu a mea dar poartă un semn contrar. nu sunt sigur însă la cine se află plusul şi la cine minusul.  

uneori convieţuim, alteori ne războim, fiecare dând vina pe celălalt dar şi pe restul lumii (a se citi soartă dacă vreţi!) şi nici care dintre noi va învinge, nu ştiu.  

de fapt, acela care va fi hrănit mai bine.  

siguranţa îndoielii se obţine numai printr-o interogare continuă. şi asta durează de regulă toată viaţa. configuraţia destinului se află în palma fiecăruia dintre noi. adică în mâinile noastre.  

atunci de ce eşuează atât de multe destine, majoritatea în apele cele mai puţin adânci?  

nimeni nu face corvoadă de plăcere şi în faţă nu se ajunge niciodată pe uşa din dos. o sită nevăzută cerne întotdeauna valorile separând circumstanţele de cei care forţează mâna sorţii şi fură startul. numai că ea are veşnicia la picioarele ei şi nu se grăbeşte.  

omul care nu înţelege că se află între între libertate şi necesitate, îşi provoacă sieşi mai multă suferinţă decât toţi potenţialii săi duşmani săi la un loc.  

nimeni nu face toată viaţa numai bune, nimeni nu face toată viaţa numai rele.  

unde încetează liberul arbitru şi unde începe trecerea pe sub furcile caudine?  

canioanele sorţii nu înseamnă predestinare.  

un suflet viteaz se ridică întotdeauna deasupra circumstanţelor înscriindu-şi numele pe pergamentele istoriei. ferice de cei care ajung pe pisc sau în apropierea lui!  

să ţinem însă cont şi de vremurile pe care le-a trăit şi ce fel de vânt a prins.  

dar atenţie pentru că în vârful piramidei nu se află decât un singur loc după principiul, câştigătorul ia tot.  

ceilalţi căţărători îşi asumă riscul unui excurs original, pe care nu a mai călcat nimeni dar nu au şi plasă de siguranţă şi nici asigurări pentru nici un fel de risc.  

bântuiţi de fatidica întrebare: a abandona sau a nu abandona, când pentru ajutor nu poţi decât să-ţi ridici ochii către cer. smerenie şi rugă mută.  

dacă oamenilor din jurul tău le este sete, oferă-le apă dacă poţi. nu te apuca să sapi o fântână monumentală demnă de columna lui Traian. altminteri când vei termina fântâna, vei află că ei au murit de mult.  

cel mai înalt zenit mi se pare din fundul unei prăpăstii, de unde te aşteaptă şi cel mai greu drum. cel mai uşor drum este acela care coboară continuu, dar unde te vei opri?  

dacă sunt avertizat să nu cobor dar nu ascult şi nu las în urmă nici un fir al Ariadnei, înseamnă că-mi asum toate riscurile cunoscute şi necunoscute.  

libertatea nu este anarhie iar necesităţii nu poate nimeni să-i înfunde căciula pe ochi. slalomul printre expediente este un joc cu focul.  

teoria cu: eu sunt mai egal în drepturi decât ceilalţi, ţine numai cât te afli la putere.  

dacă artimetica voturilor te scoate din băncile puterii şi te trimite în opoziţie, grăbeşte-te că acolo sunt mai mulţi opozanţi, decât scaune.  

scaune la propriu nu scaune la cap. şi să nu te vaiţi pe urmă că-ţi merge rău din cauză că n-ai scaun.  

trăim vremurile în care mulţi nebuni folosesc explozbil la purtător şi nu e nevoie decât de o scânteie pentru un dezastru.  

victimele sunt considerate totdeauna colaterale. adică la momentul potrivit s-au aflat la locul nepotrivit. ghinionul lor.  

statistica îşi face datoria să le înregistreze fără sentimente şi re-sentimente, la rece. şi cu asta se închide cauza. lumea merge înainte.  

originalitatea are întotdeauna preţul ei. dar nu întotdeauna are parte şi de cuvenita preţuire.  

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Originalitate cu orice preţ? / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 731, Anul II, 31 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!