CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1066 din 01 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Organizaţia Municipală de Femei a PSD Brăila, iniţiatoarea acţiunii ,,O carte pentru fiecare”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dăruind din suflet pentru suflet  
 
Într-o lume dominată de internet, telefoane mobile, tablete sau alte sisteme electronice de comunicare, a petrece clipele libere în compania unei cărţi tipărite este aproape un lux.Statisticile arată că tinerii din zilele noastre s-au îndepărtat de plăcerea de citi o carte printată în format tradiţional.  
Acesta a fost principalul argument ce a motivat-o pe doamna Carmelia Dragomir, membră a Organizaţiei Municipale de Femei PSD Brăila, în iniţiativa de a organiza o colectă de carte, având drept scop completarea fondului de carte al unei biblioteci din mediul rural.  
Aşadar, vineri, 29 noiembrie 2013, la ora 16.30, în Aula "Edmond Nicolau" a Facultăţii de Inginerie Brăila, Organizaţia Municipală de Femei a PSD a organizat acţiunea: O carte pentru fiecare. Oricare participant la eveniment a fost invitat să aducă din biblioteca proprie o carte, spre a fi dăruită unei instituţii de educaţie cum este şcoala, de unde elevii o pot citi. Şi pentru că aceste cărţi strânse trebuiau să ajungă la o şcoală, organizatorii au ales Şcoala Gimnazială Movila Miresii, al cărui director este prof. Mirela Brezuică.  
Evenimentul s-a derulat într-o atmosferă caldă, unde s-au simţit nu doar emoţiile celor prezenţi, ci şi spiritul ascuns dincolo de filele cărţilor dăruite de oameni generoşi, pentru micile suflete căutătoare de frumos - elevii din mediul rural.  
Amfitrionul evenimentului a fost doamna Doiniţa Ciocan – preşedinta Organizaţiei Municipale de Femei PSD Brăila care, după ce a mulţumit, plină de respect, celor care au dat mâna unei astfel de iniţiative, a salutat prezenţa invitaţilor de la prezidiu, respectiv a preşedintelui PSD Brăila, domnul Gheorghe Bunea Stancu, pe prim-vicepreşedintele PSD domnul Aurel Simionescu, a domnului senator Ion Rotaru, a domnului deputat Mihai Tudose, a doamnei Didina Stănescu - preşedinta Organizaţiei Judeţene de Femei PSD şi a primarului movilean, Dumitru Panţuru.  
Deşi era început de week-end, ultimul din noiembrie, aula Facultăţii de Inginerie a fost plină, ceea ce a dovedit că încă există în jurul nostru oameni ce ştiu să facă un gest de suflet, iubitori de lectură, dispuşi de a dărui unor copii pe care nu-i cunoşteau o carte, ce cândva le-a fost, poate, carte de căpătâi. Poate că inimile lor şi-au amintit cuvintele marelui Nicolae Steinhardt care spun că: ,,Dăruind vei dobândi”, poate că chiar îşi doresc să ajute un copil la început de drum sau, poate că, spiritul lui Moş Nicolae ce se apropie, le-au răscolit inimile şi i-au îndemnat să fie, pentru o seară, asemeni spiriduşilor care aduc daruri. Nu mai contează motivul pentru care au fost prezenţi în număr aşa mare la un astfel de eveniment, important rămâne gestul lor preţios, pe care nu orice ochi îl poate privi la adevărata sa valoare.  
Iniţiatoarea acestei manifestaţii, doamna Carmelia Dragomir a fost invitată să vorbească de ce tocmai un astfel de eveniment la Brăila? De ce cartea să fie preocuparea tinerilor de azi, oare? Răspunsurile au venit repede, din analiza statisticilor care arată că numărul cititorilor de carte printată a scăzut în ultimul timp şi că n-ar trebui să rămânem indiferenţi la ceea ce se întâmplă. Un alt argument adus de doamna Carmelia Dragomir de a prima alegerea unei cărţi în lista preferinţelor noastre este faptul că, comunicarea copiilor de azi este una trunchiată, ei au doar nişte imagini la care se raportează. Deloc de neglijat fiind şi faptul că în jurul unei cărţi nu există câmp electromagnetic cum este lângă calculatorul pe care-l foloseşte ore în şir un copil.  
Carmelia Dragomir şi-a încheiat discursul într-un ton al mulţumirilor aduse tuturor celor care au donat o carte, menţionând gestul minunat făcut de Editura RAO care a trimis 100 de volume în acest scop.  
A fost invitată să vorbească, despre carte şi despre rolul acesteia în educaţia elevilor, preşedinta Organizaţiei Judeţene a Femeilor PSD brăilene, doamna Didina Stănescu, din cuvintele căreia cităm:  
,,Le felicit pe colegele noastre de la Organizaţia Municipală pentru ideea de a organiza o actiune de suflet, cum este dăruirea de carte şi pentru ideea de a alege Movila Miresii ca primitor al cărţilor, pe care Organizaţia de Femei şiOrganizaţia Judeţeană de Tineret s-au străduit să le adune cu drag, pentru a fi oferite bibliotecii movilene.  
Personal ofer o Enciclopedie a limbii române, o lucrare ştiinţifică care poate fi de folos cadrelor didactice şi elevilor, ca să vorbim şi să scriem corect româneşte şi să ne clarificăm, poate, înţelesul atâtor cuvinte. Mai dăruiesc o carte de poezii scrise de poetul Octavian Goga, o carte a sufletului meu. Nicolae Iorga, în 1905, spunea despre Goga că va ajunge unul din poeţii naţionali, nu plecând de la teorii sau de la sentimente generale, ci de la nemărginita dragoste pentru casa sa, pentru brazda sa, biserica sa, pentru satul său, ţinutul său ardelean. Poetul va iubi poporul românesc nu din datorie, nu din conştiinţă de cărturar sau de simpatie de artist, ci din iubirea trainică şi veşnică pentru părinţii de acasă, pentru fraţii de joc, pentru vecinii din necunoscut, pentru preotul şi lăutarul statului şi, de aici, pentru toţi oamenii satului românesc. Astfel de sentimente ar trebui să ne încerce pe toţi, iar în această seară, prin prezenţa în număr aşa mare la acest eveniment în care propria generozitate ne-a îndemnat, chiar am dovedit că le avem. Ar fi ideal să ajungem într-o zi să simţim asemeni poetului Octavian Goga, despre care şi Nicolae Titulescu spunea în 1905: Patriotismul este în inimile sincere în afară de orice tendinţă politică, ca un simţământ adevărat şi poate fi, în certe împrejurări, născător de poezie. Născător de frumos ne dorim şi noi să fie darul de carte pe care-l îndreptăm spre comuna Movila Miresii.”  
Despre ce înseamnă să citeşti o carte printată, să o oferi după ce o lecturezi şi altora pentru a-i fi împărtăşite mesajele, a mai vorbit şi directorul şcolii brăilene Fănuş Neagu, doamna Emilia Meiroşu, doamna Cristina Doşuleanu - reprezentanta presei, după care, preşedintele PSD Brăila, domnul Gheorghe Bunea Stancu a adresat câteva cuvinte despre evenimentul O carte pentru fiecare.  
,,Sunt bucuros că avem şi astfel de preocupări, că ne-am rupt din timpul atât de preţios pentru fiecare pentru a ne aduna la aceste acţiuni de suflet. Dacă trebuia să strângem mai multe cărţi, mai puţine, nu contează! Important este mesajul, acela de a dărui şi de a încuraja copiii să se aplece cu dragoste către lectură, pentru a-i descoperi beneficiile. Poate că ar trebui să facem mult mai mult în ceea ce priveşte schimbarea mentalităţii elevului brăilean şi, mă întrebam, câţi dintre tinerii noştri au auzit de numele mari ale literaturii române, poeţi şi scriitori celebri? Realitatea este crudă când descoperim câte ore îşi petrec copiii noştri navigând pe site-uri de socializare, cel mai la modă fiind facebook-ul. Să invităm elevii la Biblioteca Judeţeană care oferă astăzi alte oportunităţi pentru a-şi găsi modele de viaţă, pentru a-şi consolida cunoştinţele de cultură generală şi nu numai. Să-i ajutăm pe elevii noştri să se întoarcă cu drag la acele cărţi ce-au însemnat cu creionul emoţiilor în inimile lor şi le recomand să descopere chiar sentimentul recitirii unei cărţi valoroase. ”  
Domnul Gheorghe Bunea Stancu a îndemnat organizatorii la alte acţiuni similare, deoarece în mediul rural sunt multe biblioteci care aşteaptă să fie îmbogăţite.  
Despre ce înseamnă cartea, au vorbit din perspectiva de părinte şi profesie deputatul Mihai Tudose care a dăruit cărţi nu doar din biblioteca personală, ci şi volume noi, precum şi senatorul Ion Rotaru care a dăruit 30 de volume.  
Din alocuţiunile domniilor lor, am înţeles că pentru a reuşi în demersul educaţional, trebuie să funcţioneze parteneriatul şcoală – familie - comunitate.  
,,Observăm cu toţii cum unele posturi de televiziune promovează modele false, spunea senatorul Ion Rotaru, tinerii noştri nefiind pregătiţi să le digere şi să discearnă ce e bine şi ce e rău. De aceea, în calitate de părinţi şi dascăli, este bine să le insuflăm dragostea de carte, să-i îndemnăm să citească cât mai mult, să-şi formeze un bagaj de cunoştinţe să-şi formeze cultura generală necesară în viaţă.”  
Îndemnul tinerei Sabina Solomon, care a fost invitată să-şi spună părerea vis-a-vis de ce înseamnă cartea, a fost aplaudat de toţi din sală: Spune-mi ce carte citeşti ca să-ţi spun ce preţuieşti.  
Copleşit de emoţii primarul movilan, Dumitru Panţuru, i-a asigurat pe cei care au dăruit cărţi, dar şi pe organizatori, că volumele primite vor fi citite, deoarece împreună cu şcoala formază o echipă. A menţionat că la Movila Miresii există bibliotecă şcolară, cu post de bibliotecar şi a considerat că momentul acestui dar coincide cu perioada în care spiriduşii lui Moş Nicolae vizitează copiii cuminţi, răsplătindu-i. A mulţumit în numele elevilor movileni şi a reamintit celor din sală cât de frumos înfloresc trandafirii la Movila Miresii, cât de minunat este parfumul lor, prin oamenii care-i îngrijesc, cât de mult iubesc consătenii săi aceste flori. Poate şi pentru că, acolo, la Movila pe care-o păstoreşte de câţiva ani, stelele au străluciri de vise, vise la care nu trebuie să renunţăm nicicând.  
Primarul movilean a subliniat că Movila Miresii merită să primească acest dar, merită copiii, merită comunitatea şi a încheiat urându-le celor prezenţi Sărbători fericite! ştiut fiind că, în curând, acestea ne bat la geam.  
Glasul elevilor movileni s-a făcut auzit prin vocea elevei din clasa a VIII-a A, Vîju Ionela Georgiana care, cu chipul plin de emoţie, s-a apropiat de microfon şi a zis:  
,,În numele elevilor şcolii movilene, vă mulţumesc pentru aceste cărţi oferite şi vă asigur de tot respectul şi preţuirea noastră.  
Oricine ştie că un copil care creşte în lumea carţilor este asemeni unei flori ce înfloreşte în cele mai vii culori. Cartea este acel izvor de ştiinţă, înţelepciune şi cunoaştere. Ne oferă bucurie tuturor, iar la vârsta şcolarităţii parfumul cărţilor este cel ce ne cucereşte şi ne îndeamnă să-l simţim în fiecare zi. Pentru noi, elevii, este foarte important să ne căutăm şi să găsim reperele în cărţi, iar din unele, să ne luăm chiar modele de viaţă. De la dascălii noştri am învăţat că oricâte comori am strânge în drumul nostru, cea mai de preţ avuţie a unui om este învăţătura. Şi cine ne poate ajuta să o dobândim mai bine decât cărţile, prin conţinuturile lor?  
Respect deosebit aducem celor ce ne-au făcut acest minunat dar de suflet şi, vă promitem, că îl vom preţui şi că ne vom şlefui personalitatea prin citirea şi studierea lor.  
Este, într-adevăr, un moment al frumuseţii această activitate, prin care ni se oferă cărţi, hrană spirituală atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari .  
Vă mulţumim, încă o dată, pentru cărţile primite, iar însemnele acestei zile de sfârşit de noiembrie, le vom aşeza pe raftul de sus al inimilor noastre, de unde le vom deschide iar şi iar, cu cinste şi sfială. ”  
Domnul Dragoş Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene Panait Istrati, prezent la eveniment, a făcut cunoscute rezultatele statisticilor privitoare la cititorii de carte din ultimul timp şi a subliniat că, dincolo de cărţile în format electronic preferate de elevi, informaţia în format tradiţional rămâne de bază.  
Cuvinte minunate despre carte, despre rolul ei în viaţa unui copil, a rostit şi primarul brăilean, domnul Aurel Simionescu, împărtăşindu-şi punctul de vedere din perspectiva funcţiei sale, dar şi în calitate de părinte şi profesor universitar.  
,,Cititorii tineri, a spus domnul Simionescu, se împart între cei care sunt ,,super-internet” făcând referire la utilizatorii telefoanelor mobile şi tabletelor, care tot timpul sunt pe platformele de socializare, şi cei cu vârsta de peste 40 de ani care preferă să-şi petreacă timpul liber citind o carte tipărită. ”  
A lăudat organizatorii pentru iniţiativa care s-a materializat în câteva zeci de volume pentru elevii de la Movila şi care se doreşte un gest simbolic pentru cei din Brăila, municipalitate, pentru tinerii care au o altă viziune în ceea ce priveşte cititul.  
,,Viaţa evoluează şi trebuie să ţinem pasul cu ea, trebuie să înţelegem că încă trăim într-o epocă a cărţii scrise şi, atâta timp cât vom avea şi o carte scrisă, dar în sistem electronic, va trebui să ne bucurăm şi de aceasta însă, fără să renunţăm la cartea în format tradiţional. Să nu uităm, a subliniat domnul Simionescu, că trebuie să ne obişnuim să învăţăm a citi în profunzime, să nu rămânem doar cu ce s-a spus la un post de televiziune pe care l-am urmărit, ci să citim permanent pentru a ne îmbogăţi cultura generală. ”  
A încheiat discursul său felicitând doamnele care au iniţiat acest act notabil şi pe toţi cei care s-au implicat în îndeplinirea sa, respectiv acei oameni care au ştiut să dăruiască din suflet.  
Să nu uităm, stimaţi cititori, că o lumânare nu pierde nimic dacă aprinde altă lumânare şi să învăţăm să dăruim în fiecare zi un strop de lumină din inimile noastre, spre a descătuşa acea lume ascunsă în sufletul aproapelui nostru care, în anumite momente, chiar are nevoie de iubirea şi preţuirea noastră.  
Felicitări sincere aduc şi eu organizatorilor acestui eveniment, care a sensibilizat multe inimi, dar şi celor care au ştiut să dăruiască acel colţ de lume magică ascunsă între filele unei cărţi.  
 
Cornelia Vîju  
Referinţă Bibliografică:
Organizaţia Municipală de Femei a PSD Brăila, iniţiatoarea acţiunii ,,O carte pentru fiecare” / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1066, Anul III, 01 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!