CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Mara Circiu         Publicat în: Ediţia nr. 927 din 15 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Orchestra Reciclată
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

"Lumea ne trimite gunoi. Noi trimitem lumii muzică." - Favio Chávez, Dirijorul Orchestrei Reciclate  

Ingeniozitatea umană şi nevoia de frumos, i-au inspirat pe caţiva oameni cu suflet din America Latină să dea un sens mai înalt vieţii acolo unde te astepţi mai putin, într-o movilă de gunoi. Cateura este un orăşel sărac din Paraguay, construit, practic, chiar pe partea de sus a unui depozit de deşeuri. În Cateura, un grup remarcabil de elevi participă la un program de muzică inedit, folosind instrumente care sunt fabricate exclusiv din materiale reciclate aruncate şi găsite în groapa de gunoi. Instrumentele lor muzicale sunt realizate din cutii, butoaie, lemn de stejar vechi, oţel şi obiecte de uz casnic, toate salvate din gropa de gunoi.
Într-o mahala consumată de sărăcie, unde a cauta şi comercializa gunoiul reprezintă o sursa de venit, există puţine resurse sau speranţe pentru viitor. În această parte a lumii, o vioară este mai scumpă decat o casă, cum veţi afla din documentarul oferit de Alejandra Nash şi Juliana Peñaranda-Loftus, un documentar menit sa atragă atenţia lumii asupra valorilor ce se pot pierde şi trebuiesc reciclate. În dorinţa de a oferi copiilor lor o viaţă mai bună, această comunitate creativă de culegători de gunoi şi-a unit forţele şi a construit instrumente muzicale din singura materie primă ce o aveau la îndemână din abundenţa-deşeurile. Rezultatul: un violoncel realizat din cutii de ulei, viorile artizanale realizate din lemn reciclat şi cutii de vopsea, un saxofon dintr-o ţeava de apă, capace de sticla, o furculiţă şi o lingură.
Orchestra este formată din aproximativ 20 de copii, cu vârstele între 11 – 19 ani. Prin dedicaţia dirijorului Favio Chávez şi sprijinul întregii comunitaţi, acesti tineri au descifrat tainele muzicii clasice, dar şi piese contemporane cum ar fi varianta orchestrală a unor melodii ale formaţiei Beatles. Mai mult, au integrat în această orchestră şi copiii cu deficienţe, astfel secţiunea de tobe a fost înfiinţata special pentru un copil cu deficienţă auditivă.
Orchestra Reciclată a călătorit deja în Brazilia şi Columbia, şi a fost invitată să cânte în Japonia, India, Europa şi America. Unul dintre interpreţii la flaut al programului a devenit membrul Orchestrei Naţionale din Paraguay, iar Orchestra Simfonică din Miami a oferit burse de studiu câtorva tineri interpreţi.
Dincolo de muzică, Orchestra Reciclată şi membrii ei atrag atenţia asupra unui posibil dezastru ecologic local. Aproximativ 2500 de familii trăiesc în Cateura, şi potrivit unui raport UNICEF eliberat în 2010, în această zonă se depozitează zilnic 1500 de tone de deşeuri solide, oraşul devenind inundat cu apă contaminată ori de câte ori plouă. Lipsa de educaţie ecologică este o problemă acuta, sistemul de gunoi si reciclare-arhaic, iar tineretul şi membrii orchestrei doresc ca prin mesajul lor să atragă atenţia întregii lumi asupra unei posibile catastrofe ecologice. Depozitarea deşeurilor de-a lungul râului Paraguay, precum şi gestionarea deşeurilor necorespunzătoare în Cateura pericliteaza resursa de apă pentru intreg Paraguay-ul. Unul dintre producatorii acestui documentar, Rodolfo Madero a declarat: "Ceea ce aceşti copii ne arată este că nu trebuie să arunci lucrurile sau oamenii doar din cauza modului în care acestea arată, NU TOTUL ESTE DE UNICĂ FOLOSINŢĂ. A fost o schimbare importantă pentru comunitate să vadă cu proprii lor ochi cum aceşti copii se ridică şi la propriu şi la figurat dintr-un depozit de deşeuri." Proiectul a prins amploare şi are o multime de simpatizanţi în întreaga lume, şi asemeni oricarei actiuni pozitive, este considerat spre implementare şi in alte tari, precum Kenya, Mexic, şi Haiti.
Fără sa ştim şi chiar fără să vrem, cateoadată irosim resurse: materiale, umane, sufleteşti. Povestea acestor copii minunaţi care au transformat urâtul în frumos sper sa fie un îndemn la meditaţie şi o inedită sursa de inspiraţie pentru fiecare dintre voi. Vă invit să audiaţi muzica acestor copii minunaţi în videoclipul de mai jos: http://www.youtube.com/watch?v=sJxxdQox7n0  

Referinţă Bibliografică:
Orchestra Reciclată / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 927, Anul III, 15 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!