CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditatie >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 456 din 31 martie 2012        Toate Articolele Autorului

ORA PĂMÂNTULUI - CEA MAI MARE MIŞCARE GLOBALĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CEA MAI MARE MIŞCARE GLOBALĂ – ORA PĂMÂNTULUI  
  
-tabletă- 
  
Nu voi face o pledoarie pentru Ora Pământului. Date şi informaţii destule se găsesc pe Internet. Vreau doar să subliniez apartenenţa la o mişcare, chiar dacă va dura numai o oră. Dar ce nu se poate face într-o oră? Eminescu şi-ar fi dat “toate” pentru “o oră de iubire”. Într-o oră poţi face cât într-o viaţă. Poţi exista şi poţi înceta să exişti. Raed Arafat, medical-minune, spunea într-un clip recent că, lucrând atâţia ani la SMURD, a învăţat practic, cât de vulnerabilă este viaţa. Acum eşti şi peste zece secunde nu mai eşti. Aşa zicea el.  
  
Eu zic că poţi să nu mai fii, chiar şi într-o clipită. 
  
Ora pământului, cea mai mare mişcare globală din istorie. Timp de un ceas, se vor aprinde toţi licuricii din candele şi vor fi stinse becurile.  
  
Mie nu-mi place să stau în întuneric. Niciodată nu mi-a plăcut. În copilărie, mă speriam de întuneric pentru că eram un copil temător. 
  
Nici astăzi n-aş merge noaptea pe afară.  
  
Dar, manifestarea comună de protejare a Pământului, conştientizarea omenirii despre pericolele pe care le reprezintă încălzirea globală, mă mobilizează. Iată că Pământul devine pentru o oră, un copilaş, în mâinile noastre. Cum să nu-l cinstesc şi să nu-l apăr, de vreme ce doar el ne ţine?  
  
Da, voi aprinde câteva candele. Voi stinge televizorul, calculatorul, radioul. În definitiv, în copilărie, citeam la o lampă cu gaz. Un fel de opaiţ. Strada noastră nu era electrificată încă. Mama gătea la o lampă cu petrol. Şi mâncarea parcă ieşea mai gustoasă. 
  
Pământul!...Când rostesc sau gândesc acest cuvânt, mă emoţionez. De ce? Atât de bătrân şi atat de fragil ...  
  
Aşteaptă sprijinul nostru. Un dans al mâinilor libere, timp de o oră, va sprijini pământul. Putem să-l sprijinim şi cu tălpile. Aşa, ca să nu-l pierdem. Să fim siguri că e al nostru. Scriam cândva: “Cu tălpile goale/ sprijin pământul/ Cum şoimii sprijină cerul / Cum pruncul se-agaţă de sânul matern/ Cum zidul se-agaţă de iederă / aşa mă agăţ de ţărână” (Mysterion). 
  
Şi o altă dorinţă secretă de-a mea: “Să mă spăl cu pământul / înspumându-mi cu patimă / grumazul, mîinile, sânii / coapsa rotundă / şi astfel curată de lutul flămând / să-mi reînviu începutul /când apa mă înfierbânta răcoroasă, / seducătoare şi castă / în hăul fântânii / pe paşnicul grui / de acasă.” (Răspântii de sine). 
  
Aşa cum anticul Anteu, sprijinea Pământul pe umeri. 
  
Nu-ţi trebuie braţe vânjoase pentru a-l sprijini. Destul să întinzi mâinile spre cer, ca-n banerul publicitar care însoţeşte această mişcare mondială. Chiar şi un copilaş poate sprijini pământul, preţ de un ceas. Din leagănul lui, întinde mânuţele. Şi lumea devine mai bună. Şi pământul mai tânăr. Iar noi, devenim mai puternici. Mai buni, mai demni, mai deschişi către celălalt.  
  
De ce să nu încercăm? Doar nu costă nimic. Şi e atât de frumos! Mai frumos decât un spectacol astral. 
  
Măcar un gând despre Ora pământului, ne va însufleţi şi ne va face să ne simţim cu toţii, COPII AI PĂMÂNTULUI. 
  
31 Martie 2012 
  
CEZARINA ADAMESCU, AGERO 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ORA PĂMÂNTULUI - CEA MAI MARE MIŞCARE GLOBALĂ / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 456, Anul II, 31 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!