CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1063 din 28 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Omagiul Mitropolitului Nicolae Colan
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Astăzi, 28.11.2013, se împlinesc 120 de ani de la naşterea Înaltului Prelat al Transilvaniei. Mitropolitul Nicolae Colan s-a născut pe 28 noiembrie 1893, la Arpatac, azi Araci, Covasna. A fost, în primul rând, omul lui Dumnezeu, în al doilea rând, un om de cultură, deschis faţă de cuceririle ştiinţei şi de realizările trecutului. Crescut şi educat în mediul cultural românesc din Braşov şi Sibiu, şi-a manifestat de timpuriu talentul literar, iar ca profesor a sprijinit încercările literare ale studenţilor lui, a stimulat spre scris pe cei talentaţi, având legături strânse cu personalităţile culturale ale timpului său.  

În tot ce a scris, Mitropolitul Nicolae Colan a dovedit gust literar, continuând seria marilor ierarhi cărturari.  

Ca profesor, a făcut „teologie pentru viaţă”, sădind în sufletele studenţilor teologi convingerea că, indiscutabil, Cuvântul lui Dumnezeu este veşnic viu, izvor nesecat de viaţă nouă.  

În viaţa sa intelectuală, era înrudit cu toate marile spirite ale vremii din ţară şi de peste hotare. El nu se rezuma numai la cărţile de pietate, ci era un intelectual în adevăratul sens al cuvântului, fiind în strânse relaţii cu intelectualii şi oamenii aleşi ai timpului său.  

Meşter al cuvântului, Înalt Prea Sfinţitul de la Cluj tâlcuieşte cu mare râvnă Scripturile vindecătoare de dureri şi înălţătoare de nădejdi prin minunatele lui predici cu iz de busuioc, prin slova luminată a atâtor cărţi religioase ce le împrăştie din belşug, ca şi prin paginile literare ale revistei sale neîntrecute. Episcopul misionar s-a făcut tuturor toate, ca pe toţi să-i mântuiască. Aşa se explică dragostea caldă ce-l învăluie atât acolo cât şi aici, din partea tuturor românilor.  

Cărturar încercat, subtil în originalitatea lui, era pătruns de sentimentul de răspundere faţă de grija pentru exprimarea corectă. Scrisul lui avea adâncime şi fineţe, fraza luminoasă, comunicativă şi concisă.  

Fin observator al faptului real, ştia să dea glas timpului prezent. Selecta semnificativul şi-l consemna, simţea şi ceea ce nu i se spunea. Şi în scris, ca şi în vorbire, a preferat întotdeauna cuvântul dens, esenţial, neechivoc, eliminând inutilul.  

În cei „patru ani cât patru veacuri” (ani de stăpânire hortistă), episcopul Nicolae Colan a fost singurul ierarh român ortodox în tot cuprinsul Ardealului de Sus, rămas neclintit în eparhie, să vegheze soarta bisericii neamului şi a credincioşilor săi. A rămas în Ardealul sfâşiat din trupul ţării, unde se dezlănţuiau cu fanatism teroarea, prigoana, deznaţionalizarea, expulzarea românilor. Acolo unde multe dintre bisericile românilor erau închise, arse ori dărâmate, iar românii deposedaţi de toate drepturile, fără apărare, loviţi în demnitatea şi destinele lor, după cuvântul asupritorilor „fără îndurare”.  

Mulţi dintre credincioşii năpăstuiţi care se zbăteau în neputinţa în care i-au împins evenimentele, porneau la drum, la părintele lor duhovnicesc să-şi spună durerile şi amarul. Aici toţi erau primiţi cu multă căldură sufletească de către bunul lor ierarh, care, învăluindu-i în privirea lui caldă, îi asculta pe toţi.  

Personal, vlădica Nicolae Colan a avut de îndurat multe umiliri în acei ani de izbelişte, timp al provocărilor, al învinuirilor, al urii, al încălcării demnităţii umane. A înfruntat urgia vremii, purtându-şi destinul cu emoţionantă destoinicie. Cu grija pururi trează a rămas statornic în devoţiunea sa, în credinţa sa, urmându-şi calea cu aceeaşi voinţă fermă şi cu neîmpuţinată râvnă. În toate situaţiile a avut o impunătoare şi demnă ţinută, fără să-şi piardă cumpătul în faţa oprimării crescânde şi a condiţiilor grele în care povoara zilnică apăsa tot mai puternic.  

Ierarhul Nicolae Colan a urmat exemplul înaintaşilor săi, ca Simion Ştefan de la Bălgrad, Andrei Şaguna şi a altor ierarhi cărturari, întreţinând legături cu personalităţile laice culturale ale vremii, care au avut o influenţă binefăcătoare asupra Bisericii şi societăţii ortodoxe româneşti din Transilvania.  

Eminenta personalitate a Bisericii Ortodoxe şi-a înscris numele între marii ei ierarhi, care au rămas lângă popor şi în timpuri grele, neclintiţi în încrederea că va străluci odată viitorul luminos al neamului românesc.  

Episcopul şi Mitropolitul Nicolae Colan a îmbinat misiunea sa religioasă cu preocupările sociale ale timpului, reuşind să dea hrana sufletească românilor din Transilvania, prin slova scrisă, prin pastorale, prin articole în presă, prin publicarea de cărţi cu conţinut istoric-bisericesc şi, mai ales, prin revista „Viaţa Ilustrată” la care colaborau toate personalităţile române ale Transilvaniei ocupate vremelnic.  

A promovat un climat de bune raporturi cu celelalte culte şi cu naţionalităţile conlocuitoare în vremuri grele şi în timpuri bune. Prin revista „Viaţa Ilustrată”, a colaborat cu cărturarii români pentru promovarea măreţului ideal al libertăţii şi unităţii naţionale. A ţinut trează conştiinţa oamenilor, că veacul nu s-a sfârşit, că dreptatea nu a murit, că libertatea va veni. A rămas în mijlocul credincioşilor şi a ştiut să desfăşoare lupta în aşa fel, încât să dea rezultatele cele mai bune.  

El însuşi se caracterizează într-o cuvântare, în care zice: „stau cu picioarele pe pământ, cu privirea înainte, cu cugetul în lumina dumnezeirii”.  

El a fost cu adevărat „om al lui Dumnezeu,” trimis din vrere de sus poporului dreptcredincios, din această parte a Ţării, săvârşind cu prisosinţă lucrul Tatălui ceresc. Crezul creştin pe care l-a mărturisit şi dreapta credinţă, Ortodoxia noastră strămoşească pe care a slujit-o, îl aşează în galeria marilor ierarhi şi cărturari români ai secolului XX.  

Doamne, ajută!  

Ştefan POPA  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Omagiul Mitropolitului Nicolae Colan / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1063, Anul III, 28 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!