CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1026 din 22 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Oina, necrezută fascinaţie în ţara Soarelui Răsare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Buhuşeanca Daniela Uchiyama, stabilită de peste cinsprezece ani în Japonia, este primul român care a transbordat oina în continentul Asia. Iniţiat de ea, proiectul de promovare a oinei în Japonia a prins viaţă în perioada 25 septembrie-3 octombrie (2013), pe o intinerare inedită şi apreciabilă: Ashikaga-Tokio.  
 
Membră a Asociaţiei Internaţionale a Străinilor din Ashikaga - oraş mediu, component al judeţului nipon Tochingi-ken, instructor şcolar de limbă engleză, la Ashikaga, Daniela Uchiyama izbuteşte promovarea pentru prima oară în îndepărtatul continent Asia, a jocului naţional pur românesc, oina.  
 
„Am fost de multe ori în rândurile celor care au făcut prezentări despre cultura, tradiţiile, arta, sportul, istoria ţării mele în cadrul unor manifestări organizate de către comunităţile internaţionale din ţara Soarelui Răsare”, spune Daniela Uchiyama. „Aici, România este asociată preponderent cu Nadia Comăneci şi Dracula. Am simţit sentimentul de mândrie oricând a fost evocată Nadia Comăneci, după cum m-a mâhnit şi mă mâhnerşte imaginea cobstruită fictiv şi de manieră senzaţionalistă în legătură cu voievodul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş. Sunt mulţi ani de când mă preocupă să promovez oina în Japonia. În toată această perioadă m-a sprijinit Federtaţia Română de Oină, prin preşedintele ei, Nicolae Dobre, punându-mi-se la dispoziţie documentaţie de specialitate şi materiale sportive specifice jocului de oină. Am iniţiat o pregătire organizată în domeniul acestui joc sportiv, la nivelul preşcolar şi şcolar în Ashikaga, ajungând la trapta de cunoaştere şi practicare a oinei, în măsură să se extindă în plan competiţional interşcolar. « După primul joc de oină, îţi vei dori să joci în continuare », mi-a spus preşedintele federaţiei din România, Nicolae Dobre. Aşa este! Oina e un joc al tuturor vârstelor. Preşedintele Nicolae Dobre a fost cheia aspiraţiilor mele în legătură cu acest joc. Perspectivele s-au întrevăzut încă de acum doi ani, când ne-am cunoscut. Mi-a promis sprijinul său şi mi l-a dat. Sunt o visătoare cu ambiţii. Am năzuit la unirea a două ţări într-o singură fascinaţie sportivă: oina. Paşii au fost mici, dar cerţi. Am depăşit cu optimism încercările eşuate, dar am izbutit să aduc oina în Asia. Nu singură, fireşte!. În primul rând cu aportul Federaţiei Române de Oină, al preşedintelui ei, cu înţelegere din partea colectivului profesoral local, a comunităţii din Ashikaga, a oficialităţilor locale, a Ambasadei României la Tokyo...”.  
 
Deja cunoscători ai acestui joc sportiv, copiii din Ashikaga au primit recent în mijlocul lor o delegaţie a Federaţiei Române de Oină, care este beneficiară a unor sponsorizări din România şi desfăşoară activităţi sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României.  
 
Intermedierea făcută de buhuşeanca Daniela Uchiyama a contribuit esenţial la reuşirea unui program special pentru români, desfăşurat la Ashikaga şi Tokio: activităţi demonstrative la Sakanishi Kita elementary school Ashikaga sau Grădiniţa Tokoji Gakudo Pooh san; vizite la Institute of Technology din Ashikaga, Inspectoratul Şcolar Ashikaga, Asociaţia A.I.A., Primăria locală, Yamabe school, Ashikaga Gakko Bannagi Temple; invitaţie la Ambasada României din Tokio...  
 
Una dintre întâlnirile realmente călduroase a fost cu ziarista Reiko Kawakami. Ea prezintă consecvent şi afectiv, în presa niponă, realităţile româneşti, având o colaborare eficientă şi recentă şi cu Ziarul de Bacău. În jurul delegaţiei române şi-au manifestat admiraţia şi ospitalitatea, personalităţi şi personae localnice, cum ar fi: inspectorul şef şcolar, Takagi Hiroshi, preşedintele A.I.A, Kazuhiko Kikuchi, secretara Keiko Miyazaki, primarul Izumi Satoshi, Akie Kubota, Yoshio Kurokawa, Kie Sema, Mihnea Cosmin Costoiu, (Ministru delegate pentru Învăţământ Superior Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică), Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Japonia, dr. Radu-Petru Şerban şi alţii, româncele stabilite în Japonia, Morita Marilena, Cătălina Palu, Ana Maria Fujiwara, Stela Yamaguchi ...  
 
Din delegaţia română au făcut parte Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină, Cristian Văduva, Radu Jerlăianu, Bogdan Lupşe, Ionuţ Georgiu. În cadrul unui Potluck Party s-a organizat o petrecere pe coordonatele asociate ale tradiţiilor româneşti şi tradiţionalei probe de putere sportivă, Mochi Tsuki.  
 
În timpul unei primiri la Ambasada României în Japonia, buhuşencei Daniela Uchiyama i s-a oferit Diploma de Excelenţă „pentru merite deosebite în promovarea imaginii învăţământului românesc şi pentru reprezentarea valorilor culturale naţionale în Japonia”. Diploma a fost înmânată în cadru festiv de catre Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică Mihnea Cosmin Costoiu.  
 
Pe seama reflecţiilor din timpul vizitei delegaţiei Federaţiei Române de Oină în Japonia, s-a propus înfiinţarea unui club de oină la Institutul Tehnologic, organizarea unei vizite a unor japonezi în România, pentru a urmări jocul de oină la rădăcinile din care a prins viaţă, iar ca ţintă finală, un meci demonstrative de oină, la Jocurile Olimpice din 2020 care se vor desfăşura la Tokyo. (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Oina, necrezută fascinaţie în ţara Soarelui Răsare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1026, Anul III, 22 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!