AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: George Safir         Publicat în: Ediţia nr. 229 din 17 august 2011        Toate Articolele Autorului

Oh, mia patria, si bella e perduta!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
(preluare de pe un e-mail)  
 
Oh, mia patria, si bella e perduta!  
 
Ce public! Ce ţară! Ce popor!  
 
Moment magic la Opera din Roma!  
 
Un superb moment de performanţă muzicală şi revoltă  
 
Silvio Berlusconi lovit de Giuseppe Verdi  
 
12 martie. Silvio Berlusconi a trebuit să se confrunte cu realitatea. Italia a sărbătorit aniversarea a 150 de ani de la unire şi cu acest prilej a fost la Opera din Roma un spectacol al Operei dintre cele mai simbolice de la această unire: “Nabucco” de Giuseppe Verdi, dirijata de Riccardo Muti.  
 
Nabucco de Verdi este o lucrare muzicală politică: ea evocă povestea de înrobire a evreilor în Babilon, şi celebra piesă "Va pensiero"este corul sclavilor oprimaţi. În Italia, acest cântec este simbol al căutarii libertăţii poporului, care în 1840 - anul în care opera a fost scrisă - era asuprit de către Imperiul habsburgic, şi a luptat până la crearea Italiei unificate.  
 
Înainte de spectacol, Gianni Alemanno, primarul Romei, a urcat pe scena pentru un discurs ce denunţa reducerile din bugetul culturii, de către guvern. Alemanno este membru al partidului de guvernământ şi fost ministru in guvernul Berlusconi.  
 
Această intervenţie politică, într-un moment cultural dintre cele mai simbolice pentru Italia, a produs un efect neaşteptat, mai ales că Sylvio Berlusconi era prezent la spectacol...  
 
Times - Riccardo Muti, dirijor, spune că a fost o reacţie de revoluţie: "La început, am fost ovaţionat de public. Apoi am început spectacolul de operă. Totul mergea foarte bine, dar când am ajuns la celebrul cântec "Va Pensiero", imediat am simţit că atmosfera a devenit tensionată în audienţă. Exista lucruri pe care nu le poţi descrie, dar le simţi. Anterior, tăcerea publicului era preponderentă. Dar atunci când oamenii au realizat că "Va Pensiero"va începe, tăcerea a fost schimbată cu o fervoare reală. Se putea simţi reacţia viscerală a publicului la lamento-ul sclavilor cântând "Oh ţară, atât de frumoasă şi de pierdută! ".  
 
În timp ce corul se apropia de sfârşit, audienţa deja striga "Bis! "Publicul a început să strige:"Trăiască Italia! "Şi"Vive Verdi! "Oamenii din balcoane au început să arunce cu mesaje patriotice - unii solicitau:"Muti, senator pe viaţă!"  
 
Deşi el a mai acordat doar o dată la “La Scala” din Milano în 1986, un BIS, Muti a fost reticent în a acorda "a doua oară bis-ul". Pentru el, o operă ar trebui să fie de la început până la sfârşit. "Eu nu am vrut să se interpreteze un bis", Spune el.  
 
Dar publicului, deja, i s-a trezit sentimentul de patriotism. Într-un gest teatral, dirijorul se întoarse pe podiumul lui, şi se confruntă atât cu publicul cât şi cu Berlusconi, şi asta e ceea ce s-a întâmplat:  
 
După ce apelul pentru un "bis"din "Va Pensiero"s-a oprit, s-a auzit în public: "Trăiască Italia!"  
 
Dirijorul Riccardo Muti: Da, sunt de acord cu "Trăiască Italia", dar ... [Aplauze]  
 
Muti: Am peste 30 de ani de cariera şi am trăit ca un italian care a călătorit în întreaga lume de multe ori, mi-e ruşine de ceea ce se întâmplă în ţara mea. Aşa că voi aproba cererea dvs. de bis "Va Pensiero". Aceasta nu este doar pentru bucuria mea, ci pentru că în seara asta, când am condus corul cântând "O, ţara mea, frumoasă şi pierdută,"m-am gândit că dacă vom continua în acest fel, vom ucide cultura pe care Italia construit-o. În acest caz, noi, ţara noastră am devenit cu adevărat "O, ţara mea, frumoasă şi pierduta,"[Aplauze, inclusiv a artiştilor pe scenă]  
 
Muti:"Din moment ce avem aici un climat italian, eu, Muti, am tăcut pentru prea mulţi ani. Permiteţi-mi acum... ar trebui să dăm un sens acestui cântec, aşa că suntem în casa noastră, pe scena capitalei, şi cu un cor care a cântat frumos, dacă nu vă supăraţi, vă invit să vă alăturaţi pentru a cânta împreună."  
 
El a invitat apoi audienţa să cânte cu corul de sclavi. Am văzut grupuri de oameni care se ridicau în picioare. Toată opera din Roma s-a ridicat. Şi, de asemenea, corul. A fost un moment magic de operă.  
 
În seara aceea nu a fost numai o reprezentare “Nabucco”, ci, de asemenea, o declaraţie a teatrului în atenţia politicienilor.  
 
http://www.youtube.com/embed/G_gmtO6JnRs  
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Oh, mia patria, si bella e perduta! / George Safir : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 229, Anul I, 17 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Safir : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Safir
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!