AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Janet Nică         Publicat în: Ediţia nr. 367 din 02 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

ODĂ,VODĂ, MODĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ODĂ, VODĂ, MODĂ  
  
Fir-aş al prafului, tunde-mi-ar Vorbirea zulufii tăcerii, fir-aş lovit de o stea, de al blândeţii tril sau de o potcoavă de curcubeu, dacă n-aş recunoaşte cât sunt de fragil.Mintea mea, cloţă de aur, cotcodăcind plurivoc, cloci cuvinte care mereu îşi părăsiră cuibarul, perzându-şi harul.Ieşi-vor, totuşi, din ghioace, ca o explozie de lotuşi, metafore frumos gânditoare, gata să se joace şi să se dejoace, cu-nfiorare. 
  
Numai GLUMA, ah. GLUMA,săraca, şoptită-n zori de noapte, ne ia, părinteşte, de păr şi ne ridică la CER! Doamne, bunul-simţ, ca o piatră de moară legată de piciorul Bucuriei, se duse pe gârlă.Sensul propriu al cuvintelor se târăşte ca o şopârlă pe limba omului de rând, văduvită de gând. 
  
Fantasmele îşi fac iluzii, chiar şi Adevărul îşi face iluzii.Întunericul ascultă telefoanele luminii, scriitorii îşi tatuează obrazul cu gânduri triste şi cioplesc, din roca ţipătului, şoapte.Instinctul, păianjen pe pânza răbdării, dă cu oiştea-n mister.Se aude, zornăind voiniceşte-n cadenţe, un spirit berc, de tractoresciene influenţe.Totul este-n derută durută. 
  
Gândirea, liră-n delir, a-ngenuncheat în faţa dinţatului domn din chimir, iar seara, la culcare, te dor frumos organele fiscale.Cercul vicios, în amintirea unui amintir, gustă plăcerea unui plezir, dar nu poate năpârli spirale şi, de dimineaţa până-n faptul serii, lustruieşte bocancii Puterii. 
  
Plo-ua-l-ar Gluma ! Nin-ge-l-ar RÂSUL ! 
  
Degradarea, pusă pe cherel cu toată lumea, ridică la rang de vorbire SUGHIŢUL.Ignoranţa, cât îi pohteşte ambiţul, pune-n delir, bir pe metafore îndrăzneţe, premiind gângurit mişto de muşte ţeţe, de berze nagâţe şi porumbei de tuş.Căzută din mână, Poeziei i-a sărit smalţul.Sublimul, tocindu-i-se valţul, macină întruna tărâţe şi rumeguş. 
  
Euclidiana noastră speranţă, deşi cu plete cărunte, stă de veghe să nu cadă CERUL în amănunte ...  
  
Dă-ne nouă, DOAMNE, Gluma noastră cea de toate zilele şi ne iartă nouă poantele noastre, precum şi noi iertăm pontoşilor noştri ! 
  
Janet Nică 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ODĂ,VODĂ, MODĂ / Janet Nică : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 367, Anul II, 02 ianuarie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Janet Nică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Janet Nică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!