AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Octavian Curpaş         Publicat în: Ediţia nr. 908 din 26 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Octavian CURPAŞ - UN AMERICAN DE 91 DE ANI DIN SURPRISE, ARIZONA – CAMPION MONDIAL LA HALTERE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Arizona. Locul în care soarele se înalţă pe cerul mereu albastru şi strălucirea lui îţi aduce zâmbetul pe faţă chiar şi atunci când eşti trist. Oamenii de aici trăiesc mai mult, sunt scutiţi de anumite boli iar senectutea parcă nu îşi spune cuvântul.  
 
Guvernatoarea statului, Janice Brewer, peste câteva luni împlineşte 70 de ani. Cel mai de temut şerif de poliţie din SUA, Joe Arpaio, care deţine din 1992 funcţia de şef al poliţiei peste toată zona metropolei Phoenix, are 81 de ani, iar Sy Perlis din oraşul Surprise, statul Marelui Canion, doboară recordul mondial la haltere (la bench press) la vârsta de 91 de ani.  
 
Asociaţia „World Association of Benchers and Deadlifters", din care Perlis face parte, înregistrase un record de 61 de kg (135 pounds) în anul 2005. Luna aceasta (iunie, 2013), la o competiţie a asociaţiei mondiale a harterofililor, în Phoenix, nonagenarul din Surprise înregistrează un nou record de 85 de kg (187.2 pounds). Sy Perlis A împins aceasta greutate din culcat de 5 ori, dând dovadă de forţă absolută, depăşind greutatea maximă ce poate fi ridicată de către un nonagenar, la nivel internaţional.  
 
Sy Perlis a început să ridice greutăţi la vârsta de 60 de ani, iar în urmă cu cinci ani s-a înscris în această asociaţie. Preşedintele competiţiei, Gus Rethwisch, a declarat la eveniment că la vârsta la care mulţi evita exerciţiile fizice, Perlis a devenit un atlet. Acesta a mai câştigat titlul de campion la nivel de stat, la categoria 85-89 de ani, în anul  
 
2009 şi titlul de campion mondial în 2010 şi 2011 la categoria 82 de kg (181 Pounds). Soţia lui, Joan, în vârstă de 69 de ani, a declarat pentru ziarul „The Arizona Republic" că soţul ei o motivează să facă exerciţii fizice în fiecare zi. „Altfel cred că aş fi stat toată ziua în casă, poate m-aş fi uitat la televizor", a spus aceasta cuibărindu-se în braţele puternice ale soţului în vârsta de 91 de ani.  
 
Există o concepţie greşită că exerciţiile fizice nu sunt recomandate după o anumită vârstă. Cercetările arată însă că sportul reduce riscul unor boli cronice. „Exerciţiile fizice sunt importante la orice vârstă. Există doar câteva condiţii medicale în care exerciţiile fizice nu aduc beneficii. Uneori le explic pacienţilor că exerciţiile fizice sunt la fel de importante ca medicamentele" afirmă Dr. Keith Veselik, director la „Loyola University Health System" din Maywood, statul Illinois.  
 
Perlis se antrenează cinci zile pe săptămână. Mişcările lui de rutină cuprind exerciţii cardiovasculare, ridicare de greutăţi şi „bench pressing". Înainte de eveniment au avut loc discuţii amicale între participanţi. Cotidianul „USA Today” surprinde câteva mai interesante: „Voi fi mulţumit dacă voi putea să umblu la vârsta de 91 de ani" spunea un tânăr de 20 de ani din Mesa, Arizona.  
 
Un alt domn în vârstă de 76 de ani adresându-se lui Sy Perlis spune: „Mă faci de râs. Voi fi bucuros dacă voi putea să ridic 121 de pounds (aprox. 55 de kg) astăzi". Gene Lawrence (73 de ani) din Scottsdale îl numeşte pe Sy Perlis un nou erou şi constată: „Am crezut că eu sunt bătrân". „Eşti un copil" este replica nanogenarului.  
 
În timp ce mulţi vârstnici se lasă influenţaţi de mitul potrivit căruia „nu te poţi lupta cu vârsta", există mulţi oameni în lume care la vârsta de 70, 80 sau chiar la 90 de ani participă la maraton, se înscriu la concursuri de înot sau îşi depăşesc condiţia ridicând haltere care presupun o condiţie fizică de invidiat.  
 
Octavian D. Curpaş  
Surprise, Arizona, SUA  
iunie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Octavian CURPAŞ - UN AMERICAN DE 91 DE ANI DIN SURPRISE, ARIZONA – CAMPION MONDIAL LA HALTERE / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 908, Anul III, 26 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!