CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Octavian Curpaş         Publicat în: Ediţia nr. 915 din 03 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Octavian CURPAŞ - SURPRISE, ARIZONA: PASĂRE EXOTICĂ SALVATĂ DE O ECHIPĂ DE PARAMEDICI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O echipă de paramedici a fost mobilizată zilele trecute, în Surprise, Arizona, pentru a salva viaţa unei păsări exotice. Ajunşi la faţa locului, cei din echipajul medical şi cel al pompierilor au constatat că o doamnă în vârstă de 71 de ani pusese colivia de călătorie cu papagalul în maşină, a fixat-o cu centura de siguranţă, şi-a aruncat poşeta în maşină, a blocat uşa, după care a realizat că îşi lăsase cheile în maşină. Doamna Doyle a sunat la firma de asigurări „AAA" (triple A), care oferă soluţii logistice în astfel de situaţii. Operatorul i-a spus însă că echipa s-ar putea să nu ajungă în timp prea scurt.  
 
Fiind panicată, femeia a sunat numărul de urgenţă 911. În câteva minute, echipa de pompieri „Engine 307" a ajuns în faţa casei. Papagalul, pe nume Rusty, în vârstă de 19 ani, aparţinând speciei Cockatoo (numit şi papagalul amorez), se afla în maşină, la căldură, de aproximativ 45 de minute. Acesta era cu aripile întinse, întins pe burtă cu ciocul lăsat jos. Proprietara s-a temut că este mort.  
 
Paramedicii au intrat cu papagalul în casă şi au folosit echipamentul şi expertiza de salvare a vieţilor pentru a trata simptomele. Echipa de pompieri a aşezat pasărea într-o mască pediatrică de oxigen. I-au pus apoi gheaţă sub aripi după care, cu o seringă, i-au picurat apa sub pene. De asemenea, a folosit un ventilator pentru a accelera procesul de „răcorire" a papagalului, care după aproximativ 10 minute s-a „trezit".  
 
Căpitanul de pompieri, Mike Morris, împreună cu echipa sa, s-a întors a doua zi să-l viziteze pe Rusty, care fiind total reabilitat, era acum foarte gălăgios. Potrivit ziarului „USA Today", nu a fost prima dată când echipa aceasta de pompieri a fost chemată să salveze o viaţă dintr-o maşină blocată, încălzită de arşiţa verii. „Au fost şi alte situaţii când am salvat câini, pisici sau chiar copiii, în circumstanţe similare. Dacă aveţi astfel de situaţii, suntem aici", afirma domnul Morris. În unele cazuri, pompierii au fost solicitaţi pentru că cineva a fost atacat de viespi în parcurile din localitate.  
 
În oraşul Surprise există în momentul de faţă un număr de 8 staţii de pompieri. Aceştia participă periodic la evenimente educative care au loc la şcolile din localitate, desfăşoară activităţi de îndrumare şi control în ceea ce priveşte prevenirea şi stingerea incendiilor, prezintă măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea riscurilor de înec. Staţiile de pompieri din Surprise oferă gratuit scaune de maşină pentru copii şi bebeluşi. De asemenea, cetăţenii sunt încurajaţi să oprească la staţia de pompieri pentru a li se verifica siguranţa scaunelor de maşină pentru copii şi a li se oferi instructajul de instalare a acestora.  
 
Pompierii sunt cei care îşi riscă viaţa din datorie faţă de meserie, dar şi din altruism. Un exemplu de pierdere a vieţii a fost tânărul pompier Bradley Harper, în vârstă de 23 de ani, prins între o maşină de pompieri şi o ambulanţă, după ce stinsese un incendiu în oraşul Phoenix. În aceeaşi zi - 18 mai 2013 - a murit şi ofiterul Daryl Raetz (29 de ani), un veteran din războiul din Irak, lovit accidental de către o maşină în timp ce făcea un control de rutină pe Freeway - 101. În faţa tragediei care a avut loc, autorităţile au declarat zi de doliu, guvernatorul - Janice Brewer a dispus să fie arborate steagurile la Capitoliu, iar la ceremonia de înmormântare a pompierului care a avut loc la biserica „Church Christ of the Valley” (CCV), cea mai mare biserică creştină din Arizona, au participat câteva mii de persoane. Phoenix-ul pierduse, în aceeaşi zi, doi oameni cu responsabilităţi importante.  
 
Octavian CURPAŞ  
Surprise, Arizona, SUA  
iunie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Octavian CURPAŞ - SURPRISE, ARIZONA: PASĂRE EXOTICĂ SALVATĂ DE O ECHIPĂ DE PARAMEDICI / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 915, Anul III, 03 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!