CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Octavian Curpaş         Publicat în: Ediţia nr. 559 din 12 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

Octavian CURPAŞ - RAUL CASTRO – REŢINUT ŞI INVESTIGAT DE CĂTRE AGENŢII DE SECURITATE VAMALĂ DIN STATUL ARIZONA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Securizarea graniţei dintre Arizona şi Mexic şi suspiciunea arizonienilor faţă de semenii lor de naţionalitate hispanică a ajuns la paroxism. Raul Castro, fost guvernator al statului Arizona a fost oprit şi investigat la sânge aproape de localitatea Tubac, Arizona, la aproximativ 24 de mile (38 de km) de graniţa cu Mexicul (nu departe de oraşul Nogales) în ziua de 12 iunie 2012.  
 
Chiar dacă le-a spus agenţilor că a avut o operaţie recentă la inimă, fiindu-i implantat un stimulator cardiac (pacemaker) în ziua precedentă, Castro, în vârstă de 96 de ani a fost scos din maşină şi interogat într-un cort la temperatura de 100 de grade Ferenheit (38 de grade Celsius). Fostul guvernator a fost rugat să intre în cort după ce agenţii au detectat „urme de radiaţii" în maşina nonagenarului, la volanul căreia se afla Anne Doan, fiica fostului primar al oraşului de frontieră Nogales, profesor la „University of Arizona”. „Sunt de acord că cei de la U.S. Customs and Border Protection (Agenţia de Securitate Vamală) trebuie să-şi facă meseria şi nu cred că m-au tratat într-un mod discriminatoriu. Totuşi, consider că ar trebui să fie puţin mai înţelegători când e vorba de cetăţeni mai în vârstă, cu probleme de sănătate. Ei, cel puţin e bine că nu m-au trimis în Cuba!” – a declarat glumind Raul Castro jurnaliştilor de la cotidianul „The Arizona Republic" (fostul guvernator al statului Arizona nu este niciun fel de rudenie cu preşedintele Cubei, care poartă acelaşi nume).  
 
Nu la fel de tolerantă a fost însoţitoarea sa, doamna Anne Doan: „Consider că agenţii de securitate au acordat un tratament necorespunzător unui cetăţean de 96 de ani, care în ziua precedentă a suferit o operaţie la inimă la Tucson Heart Hospital . I-am rugat să-l lase să stea în maşină, la aer condiţionat. Au refuzat spunând că au un ventilator în cort. Am asistat la o acţiune umilitoare în timpul căreia domnul Castro a trebuit să stea afară la o temperatură de 100 de grade (Ferenheit) îmbrăcat la costum. A fost ridicol că l-au tratat ca pe o ameninţare nucleară pe un cetăţean respectabil şi un om de stat important" - scrie aceasta într-un articol de opinie din ziarul „Nogales International". Prezentă şi ea la interogatoriu, Patricia Castro, soţia fostului guvernator declară: „Spun că a fost o experienţă cel puţin traumatizantă pentru un om în vârstă".  
 
Pe de altă parte, cei de la Agenţia de Securitate Vamală (U.S. Customs and Border Protection) din Arizona au transmis un comunicat prin care au declarat că agenţii lor sunt obligaţi să identifice şi să rezolve toate suspiciunile cu privire la sursele de radiaţii, indiferent de circumstanţe.  
 
Raul Castro provine dintr-o familie cu 14 copii, din tată miner (în cupru) şi mama casnică. S-a născut în Cananea, Sonora, Mexico la data de 12 iunie 1916, unde a locuit până în anul 1926 când s-a mutat în Statele Unite. După ce a absolvit „Northern Arizona University", Castro a profesat ca avocat timp de cinci ani (1955-1959) iar între 1959 şi 1964 a lucrat ca judecător la Curtea Supremă de Justiţie din „Pima County", Arizona.  
 
Raul Hector Castro este cel mai în vârstă ex-guvernator al unui stat din SUA, după ce anul trecut Albert Roselini, fostul guvernator al statului Washington, a decedat la vârsta de 101 ani. Castro a fost primul şi ultimul guvernator de origine hispanică al Arizonei, deţinând această funcţie în perioada 1974-1977. În anul 1977 şi-a dat demisia din funcţie, fiind numit de către preşedintele Jimmy Carter ambasador al Statelor Unite în Argentina, unde activează trei ani (1977-1980). Castro mai fusese ambasador al SUA în El Salvador (1964-1968) şi în Bolivia (1968-1969), în timpul preşedinţilor Lyndon Johnson şi Richard Nixon. Revenit în Arizona, fostul ambasador se specializează în „Legislaţia Internaţională" ajungând în topul politicienilor democraţi din statul Marelui Canion.  
 
Octavian CURPAŞ  
Phoenix, Arizona, SUA  
iulie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Octavian CURPAŞ - RAUL CASTRO – REŢINUT ŞI INVESTIGAT DE CĂTRE AGENŢII DE SECURITATE VAMALĂ DIN STATUL ARIZONA / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 559, Anul II, 12 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!