CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Octavian Curpaş         Publicat în: Ediţia nr. 755 din 24 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Octavian CURPAŞ - JURNALISTUL LUCIAN OPREA DIN DENVER, COLORADO
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Gândacul de Colorado” este un ziar al românilor de pretutindeni, un ziar editat în statul Colorado, Statele Unite şi care ne ţine la curent cu activitatea românilor din oricare parte a lumii. Ziarul s-a născut din dorinţa unui tânăr ziarist „rătăcit” – cum frumos afirma cineva - prin Statele Unite ale Americii, ca acest ziar să fie o punte între românii de pretutindeni. Astfel, în luna decembrie a anului 2001 a apărut ziarul „Gândacul de Colorado”, ajuns în prezent la numărul 132, cu un tiraj de 5000 de exemplare tipărite şi distribuite în 49 de state nord-americane şi nouă ţări de pe patru continente. Numărul cititorilor combinat cu cei care doar citesc ziarul pe Internet, trece de 10.000.  
 
Primul număr a apărut pe o foaie ministerială faţă-verso, scoasă la o imprimantă achiziţionată împreună cu un calculator, cu fondurile strânse într-un an şi jumătate pe „pământul făgăduinţei”. La început, ziarul a apărut doar pentru cele câteva sute de familii de români din statul Colorado, dorind să fie o mică publicaţie de informare şi divertisment.  
 
Ziaristul - fondatorul acestui ziar - este Lucian Oprea, născut pe 5 august 1975, în oraşul Câmpia Turzii, într-o familie de intelectuali. Licenţiat în jurnalism şi cu un masterat în studii americane la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Lucian Oprea a luat în 2000 drumul spre Statele Unite. Ajuns aici, românul a petrecut două zile la New York, după care s-a îndreptat spre Colorado, primind o ofertă de muncă în acest stat. În toamna aceluiaşi an, s-a stabilit în Estes Park, un orăşel frumos, unde locuieşte, de altfel, şi în prezent.  
 
Lucian Oprea este căsătorit cu Codruţa Mihaela şi au un băiat, cu numele de Alexander Darius, născut la 23 mai 2011. Aici, în statul Colorado, s-a împlinit visul său din anii studenţiei, acela de a avea un ziar propriu. Cu cele două pagini la început, imprimate pe coală ministerială, curând ajunge la patru, apoi la opt, iar în vara anului 2004, sunt scoase 16 pagini de ziar. Costurile de toner pentru imprimantă şi timpul alocat acestui lucru, l-au determinat să se îndrepte spre o tipografie adevărată, iar în luna decembrie a anului 2005, apare prima ediţie tipărită a „Gândacului de Colorado”, în format tabloid, cu opt pagini.  
 
A conduce un ziar românesc în Statele Unite, cu o echipă de ziarişti împrăştiaţi prin toate colţurile lumii, nu este un lucru uşor. Dar, cu profesionalismul şi pasiunea jurnalistului Lucian Oprea, precum şi a colaboratorilor săi, se duce la bun sfârşit fiecare număr de ziar. Alegerea denumirii ziarului a fost inspirată, Gândacul de Colorado fiind singura terminologie românească aflată în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române care are ceva în comun cu America, cu statul în care se stabilise jurnalistul Lucian Oprea.  
 
Ziarul are ştiri diverse, este o publicaţie independentă, neavând nici o apartenenţă politică sau religioasă. Apare o dată pe lună, de obicei, la începutul lunii. „Gândacul de Colorado” poate fi citit şi online. Adresa de web a ziarului este:  
 
„Gândacul de Colorado” are un număr de aproximativ zece colaboratori permanenţi şi încă şapte care scriu în paginile ziarului în mod aleatoriu. Dintre cei care au colaborat şi colaborează cu Lucian Oprea îi amintim pe Vasile Măgrădean, corespondent Mediafax, Ciprian Rus, redactor-şef adjunct la revista „Capital”, Marian Petruţa din Chicago, actorul Tudor Petruţ, filozoful şi omul de cultură Mihai Bote, Vavila Popovici din capitala statului Carolina de Nord, laureată a unui important premiu al Uniunii Scriitorilor Români, subsemnatul, Octavian Curpaş din Arizona şi alţii.  
 
Ziaristul Lucian Oprea nu are o părere prea bună despre presa americană, acest lucru datorându-se lipsei de obiectivitate în elaborarea ştirilor. Unul din aceste motive fiind faptul că, pe plan politic, în America există doar două partide politice puternice, acestea fiind şi cele care de obicei, dictează „mersul lucrurilor”, iar în România s-a observat tendinţa într-o direcţionare - în stil american, ceea ce nu este un exemplu bun, nu corespunde jurnalismului învăţat de generaţia lui, la şcoală. Pe de altă parte, se observă apariţia multor publicaţii de scandal, sau cu un stil jurnalistic extraordinar de neprofesionist, ceea ce denotă că românul se abrutizează pe zi ce trece, trecând de la cultura eminesciană la un amatorism - caracter manelist al inculturii. Ziarele locale încearcă să se menţină pe linia de plutire în ultimul timp, prin a tăia multe din costurile redacţionale şi a se axa mai mult pe apariţia prin Internet. Fiecare publicaţie va depinde de felul în care va fi structurată, de politica abordată la nivelul managerial şi de apariţia acesteia pe un termen mai scurt sau mai lung de timp; sunt factorii care se vor impune, alături de ceilalţi de ordin economic.  
 
Lucian Oprea este de părere că jurnalismul din Statele Unite se află într-un punct critic în acest moment. Ziarişti ca Walter Cronkite, Bob Woodward, Carl Bernstein sau John Hersey nu se nasc în fiecare zi ... Presa americană scrisă, dar mai ales televiziunile se axează în ultimul timp, mult prea mult pe subiectivism şi pe relatarea ştirilor din punctul de vedere al concernului de presă pentru care lucrează reporterii. Presa online însă, a prins mult avânt în ultimii ani şi a început să aibă un contur bine definit, în multe situaţii surclasând celelalte tipuri de presă.  
 
Lumea însă, este de părere jurnalistul, va cumpăra întotdeauna presa scrisă, fie că se va afla într-un aeroport, într-o sală de aşteptare sau, pur şi simplu, plăcerea de a citi ceva tipărit nu poate dispărea ... „Este absurd să spui că într-o bună zi nu vor mai fi publicate cărţi, din cauza faptului că lumea le poate citi pe ipad-ul personal sau descărca pe Kindle.” Consideră că evoluţia ziarului „Gândacul de Colorado” în următorii ani va depinde de mai mulţi factori: evoluţia presei scrise în lume, posibilităţile financiare şi nu în ultimul rând, interesul românilor de a citi un ziar făcut pentru ei. Deşi ediţia de luna aceasta (ianuarie, 2013) a fost ultima în care ziarul a apărut în forma tipărită, Lucian speră ca acest ziar să ajungă la un punct în care problema autofinanţării nu se va mai pune, iar în acel moment, publicaţia se va putea extinde cantitativ şi calitativ.  
 
Pentru tinerii care doresc să facă jurnalism, îi sfătuieşte să încerce să iubească neprevăzutul, să fie obiectivi în tot ceea ce relatează şi să fie curajoşi în a spune lucrurilor pe nume. Despre comunitatea română din Colorado, jurnalistul explică cum comunitatea românilor din Colorado este afiliată diferitelor biserici şi organizaţii non-profit, dar este destul de unită, lucru care se poate observa în cadrul festivalurilor româneşti organizate în acest stat.  
 
Întrebat într-un interviu cât de des merge în Romania, a declarat că încearcă să plece în fiecare an, dar nu întotdeauna reuşeşte. De fiecare dată însă, când ajunge în România, îl copleşesc amintirile şi se gândeşte cu nostalgie la vremurile de mult apuse ...  
 
Printre hobby-urile sale se număra filmele, sportul, filatelia, numismatica şi nu în ultimul rând, arta. Cea mai mare parte a timpului liber, curajosul, devotatul jurnalist Lucian Oprea şi-l petrece alături de soţia Codruţa Mihaela – redactorul revistei sale şi de adoratul lor fiu - Alexander Darius.  
 
Octavian D. CURPAŞ  
Surprise, Arizona, SUA  
20 ianuarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Octavian CURPAŞ - JURNALISTUL LUCIAN OPREA DIN DENVER, COLORADO / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 755, Anul III, 24 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!