CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 606 din 28 august 2012        Toate Articolele Autorului

OCNA SIBIULUI - TEMPLUL DINTRE OCHII PAMANTULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Ocna SibiuluiTemplul dintre Ochii Pământului  

Un cer lichid, în care soarele se ascunde şi se răspândeşte în chip tainic, aş numi cele 14 lacuri din Ocna Sibiului – ochi ai pământului, cel saturat de cristalele sării purificatoare şi ocrotitoare. Aceste licăriri marine ale lumii subterane au creat aici un Templu de sănătate. Ar trebui să aruncăm în fiecare lac, asemenea galilor din vremuri străbune „daruri de aur şi de argint în aceste locuinţe ale zeilor”.  

Dacă în 1263 Ocna Sibiului este atestată documentar sub denumirea de ” Terra Wiz” (Visa, râul ce străbate localitatea), de-abia în 1598 se menţionează efectele terapeutice ale lacurilor sale de către ambasadorul împăratului Rudolf al II-lea, acreditat pe lângă Mihai Viteazu, care s-a declarat vindecat de apele saline. Tocmai în 1820 este efectuată o analiză a apelor, dovedindu-li-se astfel puterea tămăduitoare şi numai după 26 de ani se deschide oficial Staţiunea Ocna Sibiului. La începutul secolului al XX-lea se construieşte Complexul balnear, descoperindu-se fenomenul de heliotermie, pavilionul central fiind construit de meşteri italieni în stil florentin iar stabilimentul băilor, gândit în stil eclectic, de arhitecţi vienezi, această clădire-patrimoniu fiind azi baza de tratament cu cota cea mai ridicată a salinităţii apei (320g/l) din Europa, o concentraţie mai mare fiind în apa Mării Moarte.  

Cunosc acest loc tămăduitor de peste 25 de ani dar pentru prima dată, în această vară , 2012, descopăr punerea în valoare a celor 3 lacuri Horia, Cloşca şi Crişan, aflate printre „cele mai concentrate ape cloruro-sodice din Europa”, cu nămol mineralizat, lacuri ocrotite de păduri, înconjurate, ca orice plajă modernă, cu facilităţile de relaxare, dată în circuit publicului larg, turiştilor din ţară şi de peste hotare.  

Ocna Sibiului – o oază între dealuri – plină de lacuri, ochi ai pământului - este în acelaşi timp, locul unde pământul s-a umplut de lacrimile de sare adunate din inima sa tămăduitoare plină de mister. Staţiunea este azi acea „Terra Wiz”, ţară a apei, transformată într-un templu al zeilor sănătăţii.  

Elisabeta IOSIF  

Aug. 2012  

Referinţă Bibliografică:
OCNA SIBIULUI - TEMPLUL DINTRE OCHII PAMANTULUI / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 606, Anul II, 28 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!