CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Cornelia Curtean         Publicat în: Ediţia nr. 33 din 02 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Obiective turistice argesene: Manastirea Cotmeana
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 Mănăstirea Cotmeana este cea mai veche mănăstire din Ţara Românească şi un important monument istoric medieval din sud-estul Europei, situată în comuna Cotmeana, judeţul Argeş, la 30 km est de Râmnicu Vâlcea şi 32 km nord-vest de Piteşti, pe drumul modernizat Piteşti-Râmnicu Vâlcea. 
  
Prima atestare documentară este într-un hrisov al lui Mircea cel Bătrân către mănăstirea Cozia, emis la data de 20 mai 1388. 
  
Mănăstirea Cotmeana dăinuie, prin urmare, de peste 620 de ani, păstrând aprinsă candela credinţei creştine a poporului român-ortodox. 
  
Construită, în prima sa formă, de Radu I, domnul Ţării Româneşti (1377-1389), biserica a fost refăcută de Mircea cel Bătrân (1386-1418) între anii 1387-1389. Mănăstirea Cotmeana constituia un excelent loc de popas pe drumul dintre Piteşti şi mănăstirea Cozia. Ea a devenit una dintre ctitoriile de seamă ale voievodului Mircea cel Bătrân. Are dublu hram – „Buna Vestire” (25 martie) şi „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” (29 august). 
  
Ansamblul arhitectonic feudal Cotmeana este format din biserica, turnul, clopotniţa şi zidurile de incintă prevăzute cu goluri de tragere, complexul fiind construit şi în scopuri strategice şi de apărare. 
  
Pictura din naos este din vremea lui Mircea cel Bătrân, iar cea din pronaos din vremea lui Constantin Brâncoveanu. 
  
Zidurile de incintă sunt din cărămidă, înalte de 4-6 m, cu acoperiş de şindrilă. 
  
Uşile originale, din lemn sculptat cu motive vegetale, se păstrează în Muzeul Naţional de Artă al României, din Bucureşti. 
  
Biserica, construită din cărămidă, este ornamentată în exterior, sub cornişa zimţată, cu discuri ceramice colorate – elemente utilizate pentru prima oară, în Ţara Românească, în scop decorativ. 
  
În patrimoniul mănăstirii se află cel mai vechi clopot din Ţara Românească, dăruit de jupânul Dragomir, în anul 1385. 
  
Săpăturile arheologice făcute aici au scos la iveală un tezaur compus din monede de aur, discuri ornamentale din teracotă, care sunt expuse, acum, la Muzeul Judeţean Argeş. 
  
Mănăstirea a fost închisă în 1945 şi reactivată în 1990, când s-au construit şi noul arhondaric din zid, un altar de vară din lemn acoperit cu şindrilă şi un şopron lung de 25 de metri. 
  
În această Sfântă Mănăstire se săvârşeşte, zilnic, Sfânta Liturghie, iar miercurea şi vinerea - Taina Sfântului Maslu şi Moliftele Sfântului Vasile cel Mare. 
  
Mănăstirea Cotmeana atrage săptămânal mii de pelerini din ţară şi din străinătate, locul fiind cunoscut şi datorită renumelui de exorcist căpătat de Părintele Stareţ Ioasaf.

 
Referinţă Bibliografică:
Obiective turistice argesene: Manastirea Cotmeana / Cornelia Curtean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 33, Anul I, 02 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Cornelia Curtean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Curtean
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!