CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1151 din 24 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Oana Stancu. Fiind, la rându-i, izvor de viaţă...!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dezicându-se de caruselul emisiunilor tv sporite dincolo de necesar şi dincoace de valoare, postul de televiziune Antena 3 propune şi consacră examinarea transcendenţei pierdute a valorilor adevărului. Într-o societate în care scade numărul judecătorilor fără teamă de întoarcere la normalitate a justiţiei şi fără angajamente în malaxorul conflictelor de interese, într-o societate în care creşte numărul procurorilor cu îndrăzneala apoteotică de a urca peste judecător, într-o societate alienantă în care judecata se mută uneori de la cauză la scop, iar ancheta, de la instrumente la incriminare, într-o societate în care rechizitoriul se preschimbă în provocare, într-o societate în care unii judecători şi unii procurori, la un loc, sar de la adevăr la calcule întoarse totalizant în ecuaţii ce premerg şantajului încarnat până la măduva statului, într-o societate în care se edifică instinctul ascuţirii armelor de distrugere a culturii, într-o societate în care se lucrează la diluarea importanţei instituţiilor statului, la disoluţia acerbă a statului, Antena 3 ghidează lupta spre punctul cardinal opus celui în care se postulează săpături ce clatină fundaţia, mişelii ce zdruncină raţiunea, nevroze, pretexte, tertipuri incubate în laboratorul falsificărilor destabilizatoare pentru societate!  
Antena 3 dislocă fortăreaţa solidă în care se întăreşte şi apără ilegalitatea legitimă, având ca fruntaşi aşii hoţiei chirurgicale; Antena 3 are o echipă cu un rost major de menţinere arzând, a becului conştiinţei naţionale. Tot ce îl distinge pe acest program tv de celelalte, e că ochiul lui magic are filamentul neconsumabil şi energia care îl menţine incandescent, inepuizabilă, pe de o parte, iar pe de altă parte, că fascicolul acestui bec e fazat spre a lumina hăţişurile în care colcăie natimile!  
E greu să fie azi oameni angajaţi în lupta cu răutatea umană, faţă de care cruzimea bestiilor e bunătate, iar în raport cu orice s-ar putea aştepta să întâmpine cel care spune adevărul, uşile iadului sunt redute vulnerabile! Clasa politică de azi a împins atât de sus forţele rezistenţei la interesele naţiunii încât s-a clădit un drum serpentinat până la vârf. Nu e mai puţin adevărat că spirala e în chip neobosit şi neîncetat controlată şi demascată, spre disperarea şi încrâncenarea precupeţilor de ţară care mişună în toate straturile instituţiilor, de puţine detaşamente puternice, mai presus de toate fiind Antena 3.  
Nu sunt mulţi cei care îşi riscă sănătatea, fericirea, timpul, viaţa, în contra plevuştelor care încercuiesc ţara, dar sunt eroici! Cei înmănunchiaţi întru acest ideal, ca un snop de grâu, din rodul căruia se culege pâinea conştiinţei naţiunii sunt neegalabilii de nimeni în mass-media, soldaţii spiritului adevărului şi cumpenii judecăţii, ai postului de televiziune Antena 3. Această echipă este de dimineaţă până dimineaţă şi dintr-o culme de an, în altă culme de an, cu ochiul spre ţară! Între ei, Oana Stancu se integrează cauzei tuturor, dar se deosebeşte totodată, de fiecare, prin aceea că s-a luptă împotriva unei boli severe, căreia a sperat, cu toţi oamenii de bine, să-i fie dejucate planurile, şi a biruit.  
Ţelul natural, predominant, în exteriorul degradării morale sau nu este cvasi-instinctual, spre binele sinelui. El guvernează viaţa mentală a celor mai mulţi dintre noi. Dar, în ce o priveşte pe Oana Stancu acest ţel este guvernat de conştiinţă. Oana Stancu este un om rar de bun, un om rar de frumos! În caracterizarea ei este constatabilă o raportare pe care o au eroii: raportarea la semeni prin cedarea unei părţi din iubirea sa, unei părţi din odihna sa, unei părţi din liniştea, sănătatea, fericirea, viaţa sa, semenilor!  
Prin anchetele pe care le realizează, mai cinstit de ce fac unii procurori şi mai presus de ceea ce desăvârşesc unii judecători, Oana Stancu reîntoarce evaluările vieţii la puritatea care contrapunctează vanităţile, ispitele umane, demistifică raiul banilor şi consacră omul ca fiinţă ce trebuie să împartă mult şi cinstit cu cei din jur! Câţi procurori îi mulţumesc şi îi fructifică anchetele?! Câţi judecători o înţeleg şi sunt gata să o apere?! Câţi fac front comun cu ea?! În afară de preşedinta Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor din România, judecătoarea Gabriela Baltag, câţi magistraţi se zbat pentru punerea în ordine a Justiţiei, care ar zdrobi barierele ce i se plantează în calea Oanei Stancu?!  
Pe Oana Stancu o va cunoaşte şi înţelege cândva, mult mai mult şi mult mai adevărat, lumea internaţională! Oana Stancu propune acum o raţionalitate care încalcă explicitatea termenului „propriu” deoarece este în fiecare moment dispusă de sacrificii, de reacţii de solidaritate, de sprijin pentru alţii, cu ardoarea de a sări în ajutor, expunându-se tirului într-o luptă care nu este a ei. Nici dacă s-ar răsturna iadul asupra sa, nu s-ar opri! Va merge până la capăt, cu sabia sacrificiului suprem deasupra. I s-a întâmplat să fie alergată pe şosea cu maşini de o parte şi de alta a maşinii sale la volanul căreia se afla. Cu spaima morţii în sân, dar cu tăria conştiinţei curate, apărătoare, a scăpat din virajurile teroarei şi este conştientă că pericolele sunt încă jar mocnit pentru ea. Nu e cert faptul că boala care îi ameninţă viaţa nu are combustibilul de pe undeva, dar Oana Stancu luptă! Paşii îi sunt antireflexivi, dirijaţi spre luptă, nu spre cedare. Lupta până la sacrificiu, a Oanei Stancu indică numai concepte globalizante în iubire şi vrerea de fericire pentru familia ei, şi pentru toţi semenii. Oana Stancu pune în evidenţă o viaţă sufletească ce ar putea fi medicament pentru societatea românească.  
Dar ea, la rându-i, are nevoie de medicamente şi de miracole. Un miracol este fetiţa născută în luna mai, 2013, este omul care-i tot timpul lângă ea, o iubeşte, înţelege şi susţine, sunt colegii de la Antena 3, telespectatorii, mulţi şi fideli... Pe lângă acest miracol, mai speră în unul: miracolul divinităţii! În izvorul de viaţă al divinităţii!  
Însetată azi mai mult decât oricând de darurile vieţii, Oana Stancu bea din acest izvor în fiecare clipă, în fiecare gând, în fiecare faptă! Fiind, la rându-i, izvor de viaţă!  
Cum primele legi ale omului cumsecade sunt acelea ale recunoaşterii valoarei fiecăruia, ceea ce o face remarcabilă pe Oana Stancu, nu este doar exclusiva şi prompta aplicare a tratamentului corespunzător, de la dojană până la gravă condamnare a celor pe care îi investighează, este şi recunoaşterea, ca datorie din partea sa, a valoarei oamenilor buni, cu virtuţi de care nu se lipesc vicii!  
Dacă o frunte netedă, fără gânduri, pare că nu o impresionează, o gândire complexă, inteligentă şi foarte umană, niciodată nu alunecă pe lângă ea. Toate interpretările sale şi caracterizările din care clădeşte portretul unui om de valoare funcţionează în ordine. Cunoaşte şi poate să înţeleagă inima omenească, de la omul simplu, până la cei în seama cărora, pentru mai mult sau mai puţin timp stă soarta neamului românesc!  
Atunci când este vorba despre Majestatea Sa Regele Mihai, nicio silabă din afirmaţii nu stă în exterioritatea conştiinţei. De aceea, fără spuse aclamative, mărturisirile Oanei Stancu privitoare la sentimentele care o animă când vorbeşte despre Majestatea Sa sunt exemplare. Participantă la cele mai înfierbântate dezbateri din studioul de televiziune Antena 3, care vizează viaţa politică a României, atunci când apar în cursul vorbirii referiri la Majestatea Sa Regele, o rază de admiraţie iveşte simultan un fluviu de lumină, revărsat peste îngândurarea chipului ei.  
Pare că dintr-o dată, astfel de teme vin să-i ferească gândul de revolte şi dezamăgiri! Un om care-şi regăseşte echilibrul, când e agitat de furtunile sociale, îşi înseninează sufletul năvălit de norii cerului ţării sale şi-şi stăpţneşte mintea infiltrată de acele prădătorilor agonisirii patriei sale, primind în suflet pe Majestatea Sa Regele Mihai, nu poate să fie decât, la rându-i, un om de bine şi un om de valoare!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
  
  
  
  
 
Referinţă Bibliografică:
Oana Stancu. Fiind, la rându-i, izvor de viaţă...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1151, Anul IV, 24 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!