CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  O viaţă, într-o zi!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ieri, 26.11.20011, am fost la Târgul de carte “Gaudeamus”, de la Bucureşti. Fiind “din provincie”, am plecat încă de vineri seara, cu un vagon de dormit. Am şi avut norocul să fiu singură, aşa că m-am odihnit...printre gânduri. Nu mai îmi fac planuri, de mult...las viaţa să mă încânte ori să mă surprindă. 
  
La 7,45, în Gara de Nord Bucureşti, m-au aşteptat editorul Ştefan Doru Dăncuş, cu “secretara sa”, Mădălina ( o tânără încântătoare, delicată şi foarte bine crescută... care, ceva mai târziu, am realizat, e chiar fiica lui!). „Şoferul”, domnul Ţiplea, ne-a condus, cu amabilitate şi pricepere, prin infernul şoselelor capitalei, pe lângă Arcul de Triumf...spre Cafeneaua Scriitorilor, de lângă Muzeul Literaturii Române...dar era prea devreme. A parcat apoi undeva în Piaţa Amzei, unde-am găsit o cafenea şic, deschisă la ora aceea.  
  
Abia atunci am priceput că domnul Ţiplea e bunicul „secretarei”. Era între ei un joc de cuvinte, de relaţionări, asupra cărora nu erai avertizat, ca într-o probă în care ţi se urmărea vigilenţa. 
  
După prima gură de cafea, am aflat primul punct din programul zilei: urma să participăm, de la 10,00, la Biblioteca Metropolitană / Casa Sadoveanu, la câteva lansări de carte.  
  
Tare-mi plac mie bucureştenii ăştia! De cum am intrat, m-a şi luat în primire o doamnă, cu ochelari (al cărei chip îmi era cunoscut de pe site-urile literare...dar jur că nu mai ştiam...cine e?). Dăncuş, în prezidiu, eu, cu o doamnă tot aşa de dolofană, ne conversam...”Te ştiu de pe face-book”, zice ea. „Am şi scris câteva comment-uri la unele din textele tale.” „Ce ID aveţi?” o întreb. Îmi zice, dar nu-mi amintesc...Discuţiile oficiale au început. Sunt prezentate două doamne, una doar poetă, una poetă şi prozatoare, şi, apoi, un antropolog. Despre ele vorbesc nume cunoscute de mine din reviste, dar mă minunez de discrepanţa dintre poze şi persoane...unii sunt mai tineri, în realitate, dar total nefotogenici, alţii par părinţii celor din fotografiile difuzate odată cu articolele. Pe mine “mă ţintuieşte” dolofana pe un scaun în faţa ei, şi-mi şopteşte informaţiile zilei...despre vorbitori. „Secretara” nimerise lângă „Moş Crăciun” (scriitorul George Tei) şi mustăceau, la rândul lor, „chestii” despre cei din faţa noastră. Prezentările criticilor, editorilor şi cele ale autorilor sunt de înaltă ţinută. D-nul Dăncuş le mărturiseşte celor de faţă, câteva discuţii conflictuale ale noastre, de la cafea, pe tema receptării literaturii actuale. Toţi se întorc spre mine, „prozatoarea de la Timişoara”.  
  
“Dacă mai dă din casă...nu-i mai zic nimic...niciodată!” îmi juram sub culoarea roşie ce-mi aprinse obrajii şi albul ochilor. 
  
“I-ai zis tu asta lui Dăncuş? Eşti tare, timişoreanco!“ mă bate pe umăr dolofana...o actriţă “de-a casei”, care ne-a încântat finalul prezentării, recitând din poezia celor două doamne, ce-şi lansau volumele. Apoi, o soprană delicată...şi şampanie...multă, multă! 
  
Am cunoscut acolo zeci de oameni. Numele unora îmi era familiar, chipul altora...toţi erau prietenoşi, ca şi cum ne ştiam de-o viaţă. 
  
Fără pic de răutate ori intenţie defăimătoare, mi-am amintit atmosfera rece, “academică” a întâlnirilor de la Uniunea Scriitorilor din Timişoara. Acolo, dacă ai fi fost nou...nimeni nu ţi-ar fi adresat un cuvânt! Ne facem poze, alte şi alte cunoştiinţe, ciocnim... 
  
...şi plecăm spre ROMEXPO. 
  
Când îl văd pe d-nul Ţiplea, la maşină, parcă am iar mamă şi tată! 
  
Trecem, în drumul nostru, pe lângă Facultatea de Agonomie, cu piaţa aceea celebră de produse eco...direct de la ţărani, produse tradiţionale, verificate. 
  
“Mergem să mâncaţi întâi haluşte! Sunt nişte oameni, de la noi, de la Ieud”, decretează Dâncuş.  
  
Dar ce-or fi “haluştele?” 
  
În faţă la ROMEXPO ... tarabe, cu tot felul de produse şi preparate ...  
  
Haluştele-s ... sarmale! Pe farfurioară, cu mămăliguţă, haluştele ne aduc, pe mine şi pe Mădălina, la tăcerea cea mai adâncă ... poate, cu un uşor tors, de plăcere, ca motanii.  
  
În timp ce mănânc, îl văd pe un fost coleg de serviciu, din Timişoara, profesor de filozofie, pensionar acum, uitându-se luuuuuuuung la cei care se învărteau pe la maramureşeni. Şi el e tot de pe valea Izei ... sângele-l trage, tot aici ... dar fierea nu-l mai lasă să se-nfrupte ca odinioară. Înghite în sec ... şi trece. L-aş fi strigat, dar aveam gura plină. Până să mestec, se îndepărtase. L-am pierdut în mulţime ...  
  
La Târg, nebunie! O căldură, de nu puteai să respiri! Forfota, zumzet ... prezentări de carte, anunţate la microfon. 
  
Am ajuns la timp. Dăncuş se organizează. Eu, Mădă şi Moş Crăciun facem o mică echipă de povestit. Vin şi ceilalţi autori, critici, susţinători, reporteri, de la radio, de la tv ... se pune microfonul.  
  
“Prima carte pe care o prezintă astăzi Editura Singur e a Corinei-Lucia Costea, o prozatoare de la Timişoara...” 
  
N-am mai auzit nimic! Îl vedeam pe Dăncuş vorbind, gesticulând, arătând spre mine... Avea în mână cartea mea. Unii, din public, îmi trimiteau zâmbete largi, încurajatoare, răsfoiau cartea. Alţii îmi făceau poze. La un moment dat, m-am simţit împinsă spre microfon. Habar n-aveam ce spusese Dăncuş...pentru că nu auzisem! Bătăile inimii şi pulsul îmi erau cu mult mai sonore decât vocea lui. “Dacă o să repet ce s-a mai zis deja?“ îmi fulgeră prin minte. “Asta e. Mi-o asum”, mi-am zis, şi am spus ce mi-a venit atunci în minte...despre conţinutul cărţii, apartenenţa la gen...specii... 
  
M-au aplaudat. “E bine!” mi-am zis ... ”Puteau să mă hulească!...sau să nu stea...” 
  
Unii aveau cartea mea în mână. 
  
“Du-te să dai interviul! A venit Potra !” 
  
În faţa mea era un bărbat înalt, foarte înalt, cu părul mare şi creţ, care-mi puse microfonul sub nas... 
  
Să nu mă-ntrebaţi ...ce m-a întrebat... 
  
Ţin minte doar că am uitat să spun şi despre colaborarea mea, atât de bună, cu D-nul Cătălin Moldoveanu, de la „Zeit”, aşa că, la interviul cu d-na de la Radio România Internaţional, cu el am început...ajungând, cum era şi firesc, la sprijinul şi încrederea deosebită a Editurii „Singur”, la Ştefan Doru Dăncuş. 
  
Au urmat apoi celelalte prezentări ale editurii...Dan Şapala, Emilia Dănescu...şi iar n-am mai auzit nimic, decât un huruit...de car dogit. 
  
“Scrie ... pentru Virgil Ciucă...pentru Ana Blandiana...” 
  
Dăncuş îmi dicta, şi eu le scriam...ridicam capul şi le zâmbeam...Nu vedeam pe nimeni. „Te uiţi prin mine! Vezi, acum iar te uiţi prin mine...” mă atenţiona uneori Mădălina-secretara-fiică. 
  
Nimeni nu ne pregăteşte pentru emoţii aşa de mari...mai mari decât putem suporta! 
  
O viaţă mi-am dorit clipele-astea...N-am îndrăznit să le visez, iar acum nu le făceam faţă. 
  
“Doamne, să nu-mi pierd minţile ... dintr-atât! Ai milă!” mă tânguiam în adâncul meu. 
  
“Mergem acum, în viteză, la Editura Eikon! E lansarea mea, ca autor!” ne zice Dăncuş, şi ne luăm după el, cu tot cu cititori, critici, reporteri...fotografi. El îşi lansează „Casa memorială Dăncuş”, un volum de poezie, ce se vrea un cântec de lebădă al poetului, întru gloria prozatorului şi eseistului. Eu nu-l cred...tot ce zice poate fi poezie, când vrea. 
  
Îl văd, în goană, pe Robert Şerban şi ne salutăm, ne strângem mâinile. Şi el fuge de la un stand la altul, cu planificarea lansărilor în mână. 
  
“Stai aici! Mădălina e cu tine!” şi ne aşezăm, ca mulţi alţii pe scări. 
  
Cum oi fi arătat? mă gândesc acum... 
  
Acolo, pe scări, am cunoscut o serie de scriitori care au venit să ne cunoaştem...prieteni de-ai editurii “Singur”...şi nu numai. Cu unii am apărut împreună în Antologiile de proza si poezie, cu alţii mă ştiam de pe net. Am schimbat şi între noi cărţi, impresii...era o lume în care îmi reveneam treptat... 
  
Am mai mers apoi, însoţindu-l pe editorul meu şi la alte lansări, la care a fost invitat, pe la toate etajele, nivelurile...când sus, când jos...când la mijloc. 
  
Spre seară, ne-am găsit şi cu Octavian Lupu, redactorul-şef al revistei “Confluenţe Româneşti”. Venise, cu soţia, să vadă noutăţile editoriale. 
  
Ne-am întâlnit, în sfârşit, toţi! 
  
Pe Octavian Lupu, ca şi pe Ştefan Doru Dăncuş, l-am cunoscut tot pe internet. Public în revista lui de doi ani. Sunt unul dintre redactorii revistei, dar nu ne-am văzut niciodată...până aseară! 
  
M-am bucurat că le-am putut face eu cunoştinţă (fiecare publicase şi în revista celuilalt...dar nu se ştiau, nici ei). 
  
A fost o încântare să-i văd împreună. Doi oameni, doi bărbaţi care, necunoscându-mă real, mi-au dat mai multe şanse şi încredere decât cei de lângă mine. 
  
Am binecuvântat în clipa aceea internetul, pentru că îţi dă oportunitatea, să te găseşti, în spaţiul virtual, cu oameni cu care rezonezi emoţional, ai preocupări similare şi pe care, altfel, n-ai avea cum să-i cunoşti. 
  
Timpul întâlnirii a fost scurt, căci alergam spre o nouă lansare. 
  
Seara s-a încheiat deosebit, acasă la Emilia Dănescu, una dintre poetele care au debutat la “Singur”. De profesie informatician, Emilia ne-a reunit, editor şi “colegi de lansare”, la un pahar de vin, în acordurile de chitara şi flaut ale prietenilor ei, câştigători ai concursului „Pariu pe prietenie”. Am făcut poze, am cântat, am povestit...am pus ţara la cale, dar, cu siguranţă, nimeni nu s-a simţit „singur”. 
  
La 21,30 am plecat, cu maşina, cu d-nul Ţiplea, la gară. 
  
Când m-am aşezat în patul cald, al vagonului de dormit, cu care urma să vin acasă, la Timişoara, mi-am zis, la sfârşitul rugăciunii: “Doamne, îţi mulţumesc pentru această zi, în care am trăit emoţii şi bucurii...cât într-o viaţă!” 
  
Timişoara, 27.11.2011 Corina-Lucia Costea 
  
P.S.Interviul luat de D-nul Potra: 
  
http://www.youtube.com/watch?v=G1G7po3NtUs&feature=related  
  
(la min.3,25 sunt eu!) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O viaţă, într-o zi! / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 331, Anul I, 27 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!