AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Violetta Petre         Publicat în: Ediţia nr. 809 din 19 martie 2013        Toate Articolele Autorului

O viaţă într-o clipă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Soarele-mi mângâia gândurile negre ( de-aş mai prinde-o-n viaţă, Doamne!). 
  
Cerul râdea a primăvară fără să-i pese că un tată nu are ce da copiilor să mănânce, că o mamă stă la capul fetiţei ei păzăindu-i ultima răsuflare, că eu alerg fără aripi spre casa părintească, unde altădată abia aşteptam să ajung, să îmi alin supărările cu zâmbetul mamei şi cu înjurătura caldă, de bun venit, a tătălui... 
  
Plăcintele sfârâiau în cuptor, cozonacii dădeau afară din formele negre, sarmalele bolboroseau sub capacul de tuci şi florile tronau pe măsuţa din hol, mereu altele , mereu ale altui anoptimp; mama ştia cât le iubesc şi mergea pe la vecine (care aveau grădini) şi le striga veselă şi mândră: 
  
- Hei, care aveţi mâna mai largă să-mi daţi nişte lăcrămioare şi narcise, că-mi vine fata de la Constanţa şi ştiţi că e ciuca florilor? 
  
- Anică, intră şi ia ce vrei că şi noi o iubim pe Vica... 
  
Da, orăşelul copilăriei mele mereu mă primea ca pe o prinţesă; oamenii erau care mai de care mai primitori şi niciodată nu plecam cu mâna goală: una o găină, alta nişte ouă, fructe, vedeaţă şi bineînţeles flori. Şi mai mult decât orice, amintirile mă primeau la intrare cu biserica cu cele cinci turle şi şcoala îmi deschidea porţile spre cele mai minunate clipe ale unei copilării ca în poveşti... 
  
Omul de lângă mine tace...e plecat şi el dincolo de viaţă prin cotloane de întuneric...tăcerea dintre noi vorbeşte mai mult decât orice cuvânt...maşina alunecă singuratică pe şoseaua lină; doar gâjâitul aparatului de radio, ce-şi pierde postul din când în când loveşte liniştea apăsătoare. 
  
- Nu mai plânge, nu ai ce face! Toate se întâmplă că aşa trebuie să se întâmple. 
  
Cu vocea răguşită de cancerul care-l mănâncă pe dinăuntru, Mircea încearcă să îmi şteargă lacrima care nu se mai usucă de o vreme, de când veştişle rele ne-au invadat viaţa... 
  
- Lasă-mă să plâng, Mircea, că aşa m-am născut, cu lacrima mamii peste lacrima mea; dacă nu plâng, mi se pune pe suflet şi mor; cum să nu plâng, când ştiu ce mă aşteaptă acum? Cum să o văd neputincioasă, ţintuită în pat, ea care dărâma munţii şi care toată viaţa s-a luptat să ne fie bine nouă, copiilor, tatii...cum să nu plâng? 
  
Biserica se iveşte maiestoasă dintre nori (soarele dispăruse subit şi picături de ploaie băteau neliniştit pe geamuri) şi imagini încep să se deruleze prin faţa ochilor cu repeziciune, îmănunchind o viaţă într-o clipă, o viaţă cu bune şi rele...Lacrimi mari aleargă cu repeziciune, parcă grăbite să ajungă mai repede pe obraji(ce-or gasi acolo?). 
  
- Mircea, eu nu pot să-i aleg mamii hainele pentru înmormântare când nici nu şi-a dat duhul, mai ales că şifonierul este acolo, în camera ei; cum să fac aşa ceva?Nu pot, pur şi simplu, simt că o omor eu cu mâna mea... 
  
- Nu poţi, nu faci! Ce-s prostiile astea? Când o să moară, o să găsească fratele tau cu ce să o îmbrace, că doar nu merge la bal, ce naiba? Îţi faci probleme din orice şi tu, cănd o să mor eu, ce ai să te faci? Şi ştii că eu nu am pretenţii; poţi să mă îmbraci în pantaloni scurţi că acolo, la loc cu veredeaţă nu mă mai alege nimeni, spuse zâmbind aşa cum făcea mereu ca să mă scoată din ale mele...Făcea haz de necaz, săracul! El era cel care încerca cu glumele lui, să mă pună pe linia de plutire când vedea că o iau razna...de când necazurile se abătuseră asupra noastră, Mircea se schimbase radical, dar la ce bun, acum? 
  
Nu-mi venea să apăs clanţa uşii, pe care o deschideam cu atâta drag... dincolo mă aştepta o viaţă pe margine de prăpastie, nişte braţe care nu se mai puteau deschide să mă îmbrăţişeze: 
  
- Sărut-mâna, mămică! Te doare? 
  
- Mă doare, puiul mamii, mă doare, dar mai tare mă doare că plec de lângă voi, răspunse cu glasul ei blând şi stins, ca o şoaptă adunată de vânt. 
  
Am îngenunchiat, sărutându-i mâinile, gustând lacrimile amestecate a două suflete rătăcite într-un univers prea nesfârşit şi prea nepăsător... 
  
- Nu vreau să mă mai doară, mamă, nu vreau!  
  
Amândouă, rostind aceleaşi cuvinte, fiecare strigându-şi altă durere, una mai mare decât alta... 
  
Referinţă Bibliografică:
O viaţă într-o clipă / Violetta Petre : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 809, Anul III, 19 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Violetta Petre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violetta Petre
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!